Sandra Kalniete: Tēva nozīme meitenes dzīvē, manuprāt, ir milzīga

SANDRU KALNIETI mēs pazīstam kā vienu no atmodas laika līderēm, politiķi, diplomāti, Eiropas Parlamenta deputāti, bijušo ārlietu ministri, ES komisāri un vēsturisku grāmatu rakstnieci. Šoziem viņa, realizējot senu sapni, mūs pārsteidza ar pilnīgi citādu grāmatu. Tā sākas kā rožu romāns, bet izaug stāstā par sievietes spēku.
Iveta Troalika
Iveta Troalika
Foto: Aiga Rēdmane. Stils: Agija Vismane

Viss divdesmitais gadsimts bija uz sieviešu pleciem! Kas tikai ir bijis – karš, bads, Sibīrija, trimda.

– Šis IEVAS numurs ir veltīts pašapziņai. Lielākoties mēs zinām, ka esam gan apsviedīgas, gan košas, un tomēr tik daudzas sievietes atzīst, ka viņu pašapziņa ir zema. 
– Domāju, ka vispār pašapziņa mums ir gan. Iespējams, sievietes neatpazīst un neuzskata, ka tā viņām piemītošā pašapziņa ir tā pareizā un pilnīgā. Jo, ja pašapziņas nebūtu nemaz, tad viņas nevarētu nest visus smagumus, ko ir iznesušas. Viss divdesmitais gadsimts bija uz sieviešu pleciem! Kas tikai ir bijis – karš, bads, Sibīrija, trimda. Tagad ir citu veidu pārbaudījumi, bet ir. Sievietes tam izgājušas cauri, iet joprojām, noturējušas, uzcēlušas ģimenes, devušas milzīgu ieguldījumu latviskās patības saglabāšanā. 

Ir sev jāpasaka – nav citas labākas pašapziņas. Ir tā, kas ir man. Nevajag tā pieticīgi un provinciāli – ko tad nu es? Latvijā pašapziņas trūkums – ne tikai sievietēm, visai sabiedrībai kopumā – ir nepamatots. Nu nav tā, ka pasaulē kāda tauta būtu pārāka par mums.

– Padzīvot ārzemēs un paskatīties uz sevi no malas ir palīdzoši, vai ne?
– Tas ir ļoti veselīgi. Latviešiem pozitīvās lietas vajadzētu pieņemt un lepoties. Runājot par sevi, mums vajadzētu iemācīties teikuma beigās likt izsaukuma zīmi, nevis apmest to otrādi ar jaunu bet. Paskatāmies, vienalga, kurā jomā! Mūzikā mēs esam lielvalsts, jo tik daudz un tāda mēroga operdziedātāju un koru kā mums nav nekur. Novērtējiet, cik īsā laikā augstākās kategorijas latviešu ierēdņi un politiķi ir izvirzījušies globālā mērogā! ANO ģenerālsekretāra vietniece – Ilze Brands-Kehris, latviete. NATO ģenerālsekretāra vietniece – Baiba Braže, latviete. Eiropas Komisijas ģenerālsekretāre – Ilze Juhansone, latviete. Valdis Dombrovskis, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks – tādu ir tikai trīs! –, latvietis. Es varētu nosaukt vēl veselu virkni cilvēku, kuri ir ļoti augstā līmenī – sasnieguši, atzīti un novērtēti. Domāju, Gruzijā, Spānijā vai kādā citā valstī viņi būtu nacionālie varoņi, viņus cildinātu, tautieši ar viņiem lepotos. Tas ir tāds pozitīvs patriotisms. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē