Rotu māksliniece Anna Fanigina: Mani bērni ir manas rotas un mans kolektīvs

«Es dzīvoju brīvu dzīvi,» kādā mūsu sarunas brīdī nosmaida Anna Fanigina, rotu māksliniece, kuras darbus pazīst ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Šopavasar Rīgas Modes nedēļā Anna apžilbināja ar lieliem, caurspīdīgi sarkaniem gredzeniem. Bet vispār viņas rokraksts ir smalkums, tīras līnijas, latīņu vārdi, dzidrums un lidojums. Mums izdodas tāda sievišķīga saruna – par smaržām, par rotām, par izjūtām un par brīvības cenu.
Aiva Kanepone
Aiva Kanepone
Foto: Matīss Markovskis

Pieturzīmes

•  Rotu dizainere, zīmola VERBA dibinātāja. 
•  Dzimusi 1973. gadā Sofijā, Bulgārijā.
•  Beigusi LU Fizikas un matemātikas fakultāti, pēc tam Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas (tagadējās RDMV) Metālmākslas dizaina nodaļu. Mācījusies stikla pūšanas meistarklasē Venēcijā.
•  Personālizstādes kopš 2001. gada. 
•  Rotas guvušas daudz apbalvojumu dažādās valstīs. 
•  Latvijas simtgades oficiālo dāvanu autore. 
•  Kolekcijas – Verba, Teres, Ursis (ar lācīšiem), Splendor, Sakura, Tangere utt. Aktuālākā – Analemma, kurā daudz sarkanās krāsas un gredzeni kā personiskas saules izgaismo to nēsātāja ikdienu.

Radošs cilvēks visu laiku klausās sevī – ja nu kāda ideja vēlas, lai to realizētu? Ja ideju nenoķersi, tā pazudīs.

Tas ir brīnišķīgs sestdienas rīts. Annas otrā stāva dzīvoklītī simtgadīgajā Mežaparka namā burtiski pludo gaisma. Logiem ar sīkajām rūtīm nav aizkaru, un tieši aiz tiem peld balti mākoņi, vecie grīdas dēļi ir nokrāsoti balti, un gaismu izstaro pat baltais porcelāns ar smalkiem zeltījuma pieskārieniem – mīļas skolotājas dāvināta Rīgas porcelāna tasīte un papīrplāna Kuzņecova tasīte… Uz galda ir Mežaparka rabarberkūka un divu garšu kafijas. Tā otrā, ar izsmalcināta rūgtumiņa noti, ir Annai ļoti mīļa, un viņa to vienmēr meklē ciematiņā netālu no Neapoles, kur pati reiz piedalījās arheoloģiskajos izrakumos. Annas mājas ir pilnas stāstu, tās šķiet kā viņas rotu un viņas pašas iekšējās pasaules turpinājums – zīmējums ar viņas iemīļotu Veneto reģiona villu, Venēcijas stikla glāžu kolekcija, divtūkstoš gadus senas sengrieķu trauku lauskas no arheoloģiskajiem izrakumiem… Un uz palodzes kastītēs – rotas, ko nēsā Anna pati.

– Pavasaris jums bija devīgs – starptautiskajā Baltijas rotu izstādē Lietuvā saņēmāt divas balvas uzreiz: gan Grand Prix, gan Publikas simpātiju balvu
– Bija ļoti patīkami, ka skatītāju simpātijas sakrita ar žūrijas izvēli, tātad tiešām biju atradusi kaut ko, kas uzrunā visus. Balvu saņēmu par saviem putnu gredzeniem, un man pašai tie ļoti patīk. Lidojuma un spārnu tēma man bijusi tuva jau sen – uzrakstos, vieglumā, caurspīdīgumā un manā dzīvesveidā, bet rotās tas vēl nebija tik izteikti iemiesots. Šī tēma man ir svarīga, un es gribu to turpināt. Tikpat mīļa man ir ūdens tēma, un tagad ar savām rotām došos uz Somiju, uz rotu mākslas konkursu Jūras vēstījumi.  

– No kurienes jums atnāk šīs tēmas – lidojums, filozofija, jūras vēstījumi, putni? 
– Man bija iespēja astoņus gadus piedalīties arheoloģiskajos izrakumos gan sengrieķu pilsētā, gan romiešu villās – no turienes arī jūras vēstījumi, putni un daudz kas cits. Tieša pieskaršanās seno kultūru artefaktiem man devusi ļoti daudz. Izjūtu īstu laimi, vienkārši turot rokā sengrieķu keramikas lausku vai romiešu freskas fragmentu. Radošs cilvēks visu laiku klausās sevī – ja nu kāda ideja vēlas, lai to realizētu? Ja ideju nenoķersi, tā pazudīs. Man svarīgi ceļojumi un pārvietošanās telpā, un mana iekšējā elektrība veidojas kustībā.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē