Pauls Stradiņš – leģendas turpinātājs

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centra vadītājs asociētais profesors PĒTERIS STRADIŅŠ nelabprāt ļaujas garām sarunām ar žurnālistiem. Bet par medicīnu un par slimnīcu, kuru reiz vadīja Pētera leģendārais vectēvs, viņš ir gatavs iedegties kā lāpa. Pēteris atzīst, ka pagājušais gads, kad mūžībā aizgāja tēvs akadēmiķis Jānis Stradiņš, ir bijis visgrūtākais laiks dzīvē.
Aiva Kanepone
Aiva Kanepone
Foto: Matīss Markovskis

– Stradiņa slimnīcas ārsti, sākoties epidēmijai, izveidoja sociālo reklāmu Paliec mājās, un jūs vienīgais tai pieslēdzāties videoierakstā, jo bijāt nonācis izolācijā pēc kontakta ar Covid-19 slimnieku. Vai jums kaut brīdi bija bail pašam saslimt?
– Protams! Mums katram jādomā par to, kā aizsargāt gan citus, gan pašiem sevi. Vairāk uztraucos par tuviniekiem, kuriem riska faktors ir lielāks, uztraucos par Latvijas cilvēkiem, īpaši par senioriem. Mums viņi jānosargā. Bet šī infekcija var paņemt arī jaunus un spēcīgus.
Man šis izolācijas laiks tāpat pagāja darbā, es tikai nevarēju operēt. Taču bija daudz administratīvā un organizatoriskā darba, jo aiz manis stāv Sirds ķirurģijas centrs un pacienti, kuriem ik dienu vajadzīga palīdzība, un daļai tā vajadzīga nekavējoties. Mums bija jārada plāns, kā turpināt darbu un darīt to droši. 

– Liekas, ka Latvijā jau iezīmējas gaismiņa tuneļa galā. Kā jums šķiet – kas mūsu ārstiem bija lielākās ugunskristības?
– Var jau salīdzināt un rēķināt, ka citās Eiropas valstīs ir vairāk inficēto. Bet pēc būtības ir tā, ka tur medicīnas sistēma ir daudz stiprāka. Mēs nevaram pat salīdzināt mūsējo un, piemēram, Vācijas medicīnu, mēs kopumā esam ļoti atpalikuši. Laimīgā kārtā mums ir gudra un izprotoša sabiedrība un ziemeļnieciski atturīgs dzīvesveids. Un, paldies Dievam, mums ir speciālisti – tādi kā infektologs profesors Uga Dumpis, kurš, iespējams, ir viens no tiem, kas visā pasaulē vislabāk izprot situāciju un spēj to analizēt, – un vadošie politiķi, kas šos speciālistus tiešām uzklausa.
Latvijas lielākais izaicinājums ir nepieļaut, lai būtu vajadzīgs liels skaits intensīvās terapijas gultu. Mums nav tādu resursu. Patiesību sakot, mums nav arī piemērotu slimnīcu un nav iespēju tādas uzcelt kā Ķīnā vai Krievijā. Kamēr pasaulē nebūs radīta vakcīna, mēs nevaram teikt, ka esam tikuši tam pāri un koronavīruss Latvijā ir uzvarēts. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē