Ilze Znotiņa: Man tika teikts, ka esmu nekontrolējama un neprognozējama

«Neraudu par to, kas ir beidzies, bet priecājos par to, kas bijis. Jo tas ir bijis tik labi, ka nākamais posms noteikti būs vēl labāks,» saka Ilze Znotiņa, nu jau bijusī Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja. Viņa ir pārliecināta, ka izdarījusi un sasniegusi pat vairāk, nekā cerējusi. No Ilzes var mācīties prasmi par sevi teikt labu un sevi paslavēt. Un turēt stingru mugurkaulu.
Ilze Anna Vītola
Foto: Lauris Vīksne. Stils: Agija Vismane

Kad šo darbu pieņēmu, zināju, ka kādā mirklī būs situācija, kad man būs sajūta – nepateicība ir pasaules alga.

Četrus gadus Ilze Znotiņa vadīja Finanšu izlūkošanas dienestu (FID). Par tā vadītāju viņa kļuva brīdī, kad tikko bija apturēta ABLV bankas darbība un Latvijai draudēja nelabvēlīgs spriedums no Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas Moneyval, kā arī negatīvs atzinums no Finanšu darījumu darba grupas (FATF), kas ir neatkarīga starpvaldību organizācija. Ilzes vadītā FID darba rezultāts ir tāds, ka Latvija ir pirmā valsts Eiropas Savienībā, kas pilnībā izpildījusi visus Moneyval naudas atmazgāšanas novēršanas kritērijus, un Latvija netika iekļauta tā dēvētajā pelēkajā sarakstā, kur nonāk valstis ar augstu naudas atmazgāšanas nozieguma risku.

Dienā, kad Ilze Znotiņa neguva Saeimas atbalstu otrreizējai pārvēlēšanai, starptautiskajā finanšu presē tas radīja neizpratni un raisīja jautājumus. Pati Ilze apgalvo, ka šim pavērsienam bijusi gatava, jo zinājusi, ka viņu neievēlēs atkārtoti. 

– Un tad ir mirklis, kad tevi tiešām neievēl, kolēģi un paziņas nāk klāt un saka: «Cik žēl, ka tevi neievēlēja,» – bet tev vēl jānotur seja. Vai nav tā, ka patiesībā tādā mirklī gribas vienkārši aiziet mājās, aizslēgt durvis un būt kopā tikai ar ģimeni? 
– Tādas iespējas man tajā dienā nebija. Vīram bija liela balle kopā ar viņa kolēģiem, plānota jau gadu iepriekš, un man bija jāiet uz to balli. 

– Kā vīrs uztvēra to, ka nebūsi vairs FID vadītāja?
– Sāpīgi. Viņš pārdzīvoja vairāk par mani. Teicu, ka tā nevajag, jo pati to visu uztvēru ļoti aukstasinīgi. Tajā ballē daudzi man teica: «Tagad tu vari būt vāja, un mēs sapratīsim, ja būsi bēdīga.» Bet es tāda neesmu.

– Nebiji vāja ne mirkli?
– Tā ir tāda profesionāla situācija. Ne brīdi nebiju domājusi, ka strādāšu pie Moneyval, FATF, finanšu sektora sakārtošanas procesiem – man tos vienkārši nolika uz galda, un vairs nebija atkāpšanās ceļa. Jā, esmu izdarījusi lielu, varenu darbu, bet neuzskatu, ka tikai tāpēc vien mani vajadzēja pārvēlēt. Politiķiem jāizvēlas, vai viņi grib manu programmu vai ne.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē