Feminisms. Dzīvot tā, kā gribi tu pati

Sievišķību slavinošie saukļi patiesībā nevis ceļ, bet pilienu pa pilienam spiež pie zemes. Kopš šodienas tu vairs nesekosi norādēm, kā jāizskatās un jādzīvo īstai sievietei. Tu būsi sieviete ar pašapziņu. Varētu teikt arī – feministe. Jo mūsdienās šis vārds tieši to arī nozīmē.
Lolita Lūse
Lolita Lūse
Foto: Shutterstock

Konsultē

JANA KUKAINE,
feministe, mākslas kritiķe un filozofe

MAIRITA LŪSE,
feministe, vides aktīviste

 

«Pašapziņa un feminisms nav sinonīmi – feminisms ir daudz plašāka teoriju un uzskatu sistēma, tomēr abiem šiem terminiem ir ļoti dziļa saistība,» uzskata Jana Kukaine. Feminisms ir viens no rīkiem, kas tieši un konkrēti piedāvā sievietei sistemātiski celt savu pašvērtējumu, mīlēt un cienīt pašai sevi un nepieļaut, ka citi izturas necienīgi vai pazemojoši.

Feminisms ir par to, ka sievietei nav jādara tā, kā grib iestāstīt kāds cits, bet gan tā, kā grib viņa pati, un tas ir svarīgs solis ceļā uz augstāku pašapziņu.

Izdomātā sievietes misija

Sabiedrība sievieti visos laikos mēģinājusi ielikt neiespējamu ideālu rāmjos. Pašapziņa nepārtraukti tiek sista uz leju, atgādinot, ka viņa nav gana laba: par resnu vai par tievu, par īsu vai par garu, māja nav gana kārtīga, bērni ne tādi un dzīve ne tāda. Ik pa laikam dzirdami slēptāki vai atklātāki spriedumi par to, kā jārīkojas sievietei, kas viņai jāprot un kā jājūtas. 

«Tikmēr viena no feminisma pamatdomām ir izvēles brīvība,» uzsver Mairita Lūse. Feminisms atbalsta izvēles, kas veicina sievietes patstāvību, izaugsmi, labsajūtu, samazina veselības vai nabadzības riskus, vairo brīvību un iespējas, cieņu, labklājību. Feminisms ir par to, ka sievietei nav jādara tā, kā grib iestāstīt kāds cits (jo visas – pilnīgi visas – tā dara), bet gan tā, kā grib viņa pati, un tas ir svarīgs solis ceļā uz augstāku pašapziņu. Ja gribi strādāt – strādā; ja gribi dzīvot mājās un audzināt bērnus – dari to; ja gribi apvienot darbu un mājas soli – uz priekšu. Gribi notievēt – tievē, negribi tievēt – netievē, un vienalga, ja citiem šķiet, ka tieva sieviete ir skaistāka. Ja gribi pucēt māju no rīta līdz vakaram – dari to! Ja gribi izšūt vai cept kūkas ar triju veidu krēmiem – lūdzu! Ja tev šīs nodarbes patīk un gandarī, lepojies un dižojies, bet nepārvērt savu patikšanu salkanā stāstā par savu sievietes misiju. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē