Aktrise Maija Doveika: Esmu redzējusi, kādas sāpes bērnam nodara šķiršanās

Pēdējos gados Nacionālā teātra aktrise MAIJA DOVEIKA dzirksteļo, mirdz un spridzina. Loma pēc lomas un balva pēc balvas. Maija uzskata – uz skatuves nekas nav jāpadara skaistāks vai neglītāks. Lai gan viņa piedzīvojusi gan vienu, gan otru, viņas pārliecība ir – jārāda patiesība. Tā patiesība, kas atklājusies Maijai, daudziem šķiet nesaprotama. Tāpēc citu acīs viņa reizēm ir jocīgā. Kosmonaute.
Agnese Meiere
Agnese Meiere
Foto: Aiga Rēdmane. Stils: Agija Vismane

Arvien vairāk kļūstu par feminisma noliedzēju. Es saku, ka sieviete ir vīrieša dēļ, nevis vīrietis – sievietes dēļ.

Spēlmaņu naktī esi nominēta kā gada labākā aktrise par Jermas lomu izrādē Tukšais zieds. Pirms laika teici – daudzām lomām var vilkt paralēles ar tavu dzīvi. 
– Ja laiks iet un nepiepildās tavi sievietes sapņi, tu arvien vairāk pieķeries kādiem paralēlajiem sapņiem. Un es teiktu, ka Jermas sapnis par bērnu ir paralēlais, nevis primārais sapnis. Bet galvenais šajā stāstā ir iznākums – novākt šķēršļus, traucēkļus brutālā veidā. Ne katrs to var izdarīt. Par Jermu kāds kritiķis teica: vēlēdamās radīt, viņa nogalina. Tiek sagrauts ļoti skaists sapnis. Zūd cerība. Bet Jerma nespēj atvadīties no sapņa… Vai nu tu atvadies no savas ilūzijas, vai tavs sapnis satriecas ar realitāti, un no tā nekas vairs nepaliek pāri. 

– Bet sapnis jau ir tikai ilūzija. Nekas reāls. 
– Sapnis ir cerība par gaidāmo, gribēto. Ja tu kaut ko gribi, tas šķiet ļoti vērtīgs, liels un skaists. Jautājums – kā pie tā varētu tikt? Mēs netiekam pie visa, ko vēlamies! Jāsaka, par laimi. Bet, kamēr tu nonāc pie sapratnes – par laimi, netiekam, nevis – par nelaimi, netiekam… Lūk, tas ir grūti ejams ceļš. Bet, ja to izej, ja vari pateikt: «Paldies Dievam, nedabūju to, ko tik ļoti gribēju,» – tam ir patiesa vērtība. Bet ieciklēties, kaprīzēties ir bērnišķīgi, absurdi, tā ir apmātība. 
Es zinu, kā tas ir – atdot kaut ko, kas tev ir ļoti dārgs. Sākumā tu nemaz nespēj, tev liekas – daudz vienkāršāk būtu, ja tev fiziski izplēstu kādu gabalu, nekā izplēst no savas sirds, apziņas un prāta kādus elementus. Neiespējami! Bet tad pienāk brīdis, kad dievišķa roka nāk palīgā, un tu iegūsti svabadību. Tieši svabadību, nevis brīvību – atraisīšanos no verdzības, jūgiem, kuros pats esi iejūdzies. Ja tu esi svabads, tu esi neuzvarams. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē