• Izgaismo pagalmu un dārzu ekonomiski

    Praktiski padomi
    Toms Timoško
    Toms Timoško
    25. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    4/7Kustību sensors

    Kustību sensors

    Ja piemājas teritorija ir neliela, tad viens no risinājumiem ir kustības sensors, kas ļauj iedegt gaismu pie vārtiem, piebraucamajā ceļā, uz gājēju ietves, lieveņa vai ieejas durvīm ēkā vien tad, kad sensora tuvumā kāds piebrauc vai iet ar kājām. Tas vienlaikus ir gan ērti (jo gaismeklis spīd vien tad, kad nepieciešams, un tumsā nav jātaustās pēc slēdža), gan paaugstina drošību, jo var aizbiedēt dažu labu garnadzi. 

    Ja izvēlies gaismekli ar saules baterijām, tā darbības ilgums būs atkarīgs no tā, cik bieži tas ieslēgsies no kustību sensora. Ziema šīm apgaismes ierīcēm ir sarežģīts periods, jo akumulatora darbības laiks var tikt būtiski ietekmēts, kā arī uzlādes laiks kļūst ilgāks. Piemēram, pilna uzlāde vasarā aizņem aptuveni 10 stundas, bet ziemā trīs dienas. Šī iemesla dēļ svarīgi iegādāties gaismekli ar kvalitatīvu saules bateriju un ietilpīgu akumulatoru, kas ļaus ierīcei bez pārtraukumiem izgaismot teritoriju. Jāņem vērā, ka ziemā šie gaismekļi nebūs tik spilgti un ilgi lietojami kā tīklā pieslēgtās LED spuldzes, tāpēc vislabāk piemājas teritorijas apgaismošanā izmantot gan LED prožektorus, gan gaismekļus, kas barojas no saules gaismas.

    Lai arī pie mums tas vēl nav kļuvis tik populāri, saules paneļu enerģiju var izmantot arī ēkas numura apgaismošanai. Dažviet pasaulē tas jau ir obligāts noteikums, un – kāpēc gan ne? Ārkārtas dienestam vai picas piegādātājam tavu māju būs vieglāk atrast. 

    Daži tehniski knifi

    • Būtiski, ka sensoru var nopirkt atsevišķi un pievienot jau esošajam gaismeklim.
    • Sensora jutību un uztveršanas distanci (līdz 10 metriem) var mainīt, vienlaikus iestatot, cik tumšā laikā gaismeklis sāk savu darbību. 
    • Var regulēt arī to, cik ilgi gaismeklis spīd pēc kustības fiksācijas, piemēram, 10–60 sekundes. 
    • Ir gaismekļi, ko var ieslēgt kā blāvu apgaismojumu vakaros un agros rītos, bet ar funkciju, ka pie fiksētas kustības gaisma kļūst spilgta. Tos var arī saslēgt ķēdē, izgaismojot visu ceļu līdz mājām.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē