• Svarīgākie dārza darbi februārī. Gatavojamies jaunajai sezonai!

    Dārza darbi
    Ilze Grāvīte
    Mārīte Gailīte
    Inese Nāburga
    Vineta Radziņa
    2. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Maria Evseyeva / Shutterstock
    2/5Februāra darbi: sakņu dārzs

    Februāra darbi: sakņu dārzs

    Konsultē Mārīte Gailīte, agronome, dārzeņkopības eksperte.

    • Pirms pērc sēklas, veic sēklu atlikumu revīziju – sugas, daudzumu, dīgtspējas analīzi. 
    • Dažādas sugas dīgtspēju saglabā atšķirīgi. Piemēram, gurķu sēklas dīgst arī pēc 6–8 un pat 10 gadiem. Arī tomātu sēklas samērā ilgi. Redīsus var sēt 4–5 gadus pēc pakas atvēršanas. Salātu un sīpolu sēklas dīgtspēju zaudē ātri, sīpoli jau nākamajā gadā – gandrīz uz pusi. Kāpostaugiem sīkākas sēklas dīgst labāk un ilgāku laiku nekā rupjākas. Burkānu sēklas ir dīgtspējīgas 3–5 gadus. 
    • Uzraksti vēlamo sugu un šķirņu sarakstu (vairākas kopijas). To nēsā līdzi un atzīmē, ko nopērc. Ieraugot sēklu stendā ko jaunu, nepaļaujies uz skaistu attēlu, labāk precīzi piefiksē šķirnes nosaukumu un pameklē informāciju internetā vai žurnālos.
    • Pārskati podu un kasešu krājumus, izmazgā tos, ja vasarā nebija laika. Dezinficē podus tieši pirms sējas ar ūdeņraža peroksīdu (100 ml aptiekā nopirktā peroksīda uz 10 litriem ūdens, iemērc uz 10–15 minūtēm, nenoskalo).
    • Laikus nopērc labu kūdras substrātu pirmajiem sējumiem, vismaz 10–20 litrus. Tam pirms sējas jāiesilst vismaz līdz telpas temperatūrai, tas prasa vairākas dienas. Ja plāno lietot mikrobioloģiskos līdzekļus, tos pievieno substrātam vairākas dienas pirms sējas. Derīgajām sīkbūtnēm vajag laiku, pietiekamu mitrumu un temperatūru ap 18–20 grādiem, lai tie savairotos pietiekamā daudzumā.
    • Februāra pēdējās dienās vari sēt visas selerijas un puravus, agrāk nav vērts – pietrūks gaismas. Ar pārējo dārzeņu sēju labāk gaidi līdz marta sākumam. 
    • Puravus sēj tieši kasetēs pa vienai sēklai katrā ligzdā. Komerciālie audzētāji izmanto kasetes ar dziļākām ligzdām, bet dažu desmitu augu dēļ var iztikt ar kāpostiem paredzētajām (universālajām). Puravu sējumu vari apbērt ar ap 1 cm biezu substrāta kārtu vai labāk – ar perlītu vai vermikulītu. Dīgšanai optimālā substrāta temperatūra ir 23–25 grādi, dīgsti parādās pēc 10–14 dienām.
    • Sīkās seleriju sēklas vienmērīgi izkaisi uz izlīdzinātas substrāta virsmas, apsmidzini ar tīru, siltu (20–25 grādi) ūdeni, lai piespiestu substrātam, un ietin caurspīdīgā polietilēna plēvē. Trauku novieto siltā, gaišā vietā – pietiks ar palodzi vai galdiņu pie loga. Optimālā substrāta temperatūra 20–22 grādi. Ja gaismas pietiek, pirmie dīgsti parādās pēc septiņām dienām, vēl pēc divām nedēļām sējeņus varēsi izpiķēt kasetē pa vienam katrā ligzdā.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē