• Svarīgākie dārza darbi februārī. Gatavojamies jaunajai sezonai!

    Dārza darbi
    Ilze Grāvīte
    Mārīte Gailīte
    Inese Nāburga
    Vineta Radziņa
    2. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Maria Evseyeva / Shutterstock
    4/5Februāra darbi: augļu dārzs

    Februāra darbi: augļu dārzs

    Konsultē Ilze Grāvīte, Dr. agr., agronome, Dārzkopības institūta vadošā pētniece.

    • Februārī svārstīgās ziemas temperatūras rada bažas vairāk nekā janvārī, kad daudziem augiem vēl ir dziļā miera periods, tomēr procesu, kad un kuram augam tas beidzas, šobrīd tik un tā ietekmēt nevar. To var ietekmēt auga augšanas un ražas veidošanās laikā – regulāri veidotiem un samērīgi ražojošiem augiem nelabvēlīgus apstākļus ziemā ir vieglāk pārvarēt.
    • Janvāris, februāris ir tipiskākais laiks, kad koku stumbrus bojā spilgta saule un aukstas naktis. Rodas sala plaisas uz stumbriem saules pusē un arī resnāku zaru pamatnēs. Laikus ievērota plaisa ir šaura, miza nav vēl sažuvusi. Tai mizas maliņu vari apsmērēt ar brūču ziedi un aptīt ar elastīgu materiālu. Ja koks ir veselīgs, plaisa bieži sadzīst. Ja plaisa ir atvērusies, tad visdrīzāk miza jau ir iežuvusi un to vairs nesaaudzēt. Tad ar asu nazi nogriez plīsušo mizu un ar brūču ziedi plānā kārtiņā apsmērē visu atklāto vietu. 
    • Ja augļu koku stumbrus apgrauzis zaķis vai ar ragiem noberzis lielāks meža zvērs, arī tad bojātās vietas plānā kārtā apsmērē ar brūču ziedi. Jo ātrāk, jo labāk. Ja stumbri bojāti krietni, veic pamatīgāku vainaga apgriešanu, lai kokam lielāka iespēja izdzīvot. Viens no risinājumiem: lielākus zarus (kas sabiezina vainagu, krustojas utt.) izgriez un atstāj koku tuvumā. Rudenī izgrieztie zari nav tik sulīgi, un zvēri tos neēd, bet svaigi grieztus gan!
    • Ja kādu brīdi ir bezsniega periods, apskati krūmogulājus. Izgriez vecākus zarus, kam viengadīgais pieaugums ir mazāks par 5 cm. Ja dzinumu gali deformēti (visbiežāk laputis vai miltrasa), tos izgriez un sadedzini, jo kaitīgie organismi turpat arī ziemo.
    • Aplūko, vai aveņu dzinumiem pie pamatnes nav palielu bumbuļu, – ir pēdējais brīdis šos dzinumus izgriezt un sadedzināt, jo, sākoties siltākam laikam, pangodiņi strauji turpinās savu attīstību. Taupīt ražai šos dzinumus nav vērts.
    • Uz koku un krūmu stumbriem, griezuma vietām, uz vīnogulāju stīgām šobrīd labi redzamas bruņutis. Uzvelc rupju cimdu un nobrauci tās nost. Aukstumā tās aizies bojā.
    • Zem kauleņkokiem vari kaisīt lapu koku pelnus, lai mazinātu plaisāšanu un agrā pavasarī arī puves izplatību.
    • Pārskati etiķešu vietas – pavasarī tās mēdz ieaugt, veidojot žņaugu līdz pat pilnīgai koka bojāejai. Kauleņkokiem šādi audu bojājumi var izraisīt pastiprinātu sveķošanos.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē