• Probiotikas, prebiotikas… Uzzini, kas ir kas!

    Veselība
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    22. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Protams, organisma pamatā ir veselīgs dzīvesveids. Ja tas ir, tad noteiktās situācijās (vairāk stresa; pēc slimošanas; paralēli antibiotiku kursam; vēders pūšas, sāpīgs, bet nekāda slimība nav konstatēta un ēdienkartes sakārtošana nedod rezultātus) vari kaut ko paņemt papildus. Tam domātas probiotikas, prebiotikas, postbiotikas, simbiotikas, eubiotikas. Stāsta gastroenteroloģe Vita Skuja.

    Tātad – kas ir kas?

    • Probiotikas – tās ir labās baktērijas, dzīvie mikroorganismi, kolēģi, kas mūsu vēdera kolektīvā tiek slavēti visvairāk. Lietojot īstās, pareizā daudzumā un ilgumā, tās tiešām var palīdzēt. Kā izvēlamies? Ārstiem ir vadlīnijas, ieteikumi, kas kurā situācijā der. Taukainai aknu slimībai būs kaut kas cits nekā iekaisīgai zarnu slimībai vai cukura diabētam.

    Un vēl skatās pēc simptomiem – ja ir caureja, tad būs viens kolēģis, ja aizcietējums – cits, ja vēdera pūšanās – vēl atšķirīgs.

    Ēst jogurtus, kuros ir probiotikas, var, bet nevajag cerēt uz strauju uzlabošanos. Regulāri lietoti, tie ir jauka profilakse, kas iederas veselīgā dzīvesveidā. Ja ir vajadzīgs ārstniecisks efekts, tad tomēr ņemsim kaut ko no aptieku plauktiem.

    • Prebiotikas – tas ir ēdiens labajām baktērijām jeb probiotikām. Pārsvarā šķiedrvielas, kuras mēs kā organisms nesagremojam un neuzsūcam, bet kas kalpo par barību labajām baktērijām. Arī prebiotikas var nopirkt kā preparātus aptiekā, bet, veselīgi ēdot, mēs tās uzņemam tāpat.
    • Simbiotikas – tie ir preparāti, kas satur gan prebiotikas, gan probiotikas.
    • Postbiotikas – preparāti, kas satur probiotiku (labo baktēriju) metabolisma gala produktus, tām iedarbojoties uz prebiotikām (barības vielām).
    • Eubiotikas – tā dēvētās labās antibiotikas. Eubiotikas darbojas lokāli tikai zarnās, iznīcinot patogēnās, gāzes producējošās baktērijas. Ir tāds recepšu preparāts Rifaksimīns, kas gan ir dārgs, un tas selektīvi nogalina tikai sliktās baktērijas. Bet šo izvēli gastroenterologi parasti atliek kā pēdējo. Vispirms pārliecinās, vai nav kāda slimība, kas tiešām jāizārstē, tad mēģina uztura izmaiņas un, ja arī tas nelīdz, tad lemj, vai ņemt talkā šo preparātu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē