• 6 svarīgi rādītāji asinsanalīzēs

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    6 asinsanalīžu rādītāji, kuru novirzes no normas nevajadzētu atstāt bez ievērības
    • Hemoglobīns

    Sarkano asinsķermenīšu jeb eritrocītu sastāvdaļa, kuras galvenais uzdevums ir piegādāt organisma šūnām skābekli. Ja hemoglobīna ir pietiekami, cilvēkam ir vairāk enerģijas un jauda ātrāk atveseļoties, ja gadās saslimt.

    Norma: vidēji 12–15 g/l. Jo vecāks cilvēks, jo šis intervāls plašāks – 11–16 g/l.

    • Eritrocīti

    Galvenais uzdevums – transportēt pa asinīm hemoglobīnu, tā apgādājot organismu ar skābekli un dodot tam enerģiju. Var paaugstināties pēc fiziskas slodzes.

    Norma: 4–5 × 1012/l.

    • Leikocīti un leikocītu formula

    Leikocītus var saukt par imunitātes sargāšanas rūpnīcu. Ja organismā nonācis vīruss vai baktērija, kas izraisa iekaisumu, uz šo sasirgušo vietu steidzas leikocīti (tie iedalās limfocītos, monocītos, neitrofilajos, bazofilajos un eozinofilajos leikocītos – rādītājs leikocītu formula), un katram ir savs uzdevums savā iekaisuma fāzē.

    Vieni identificē, otri iznīcina, trešie – izvada.

    Ja saslimsti un leikocīti paaugstinās, tas ir signāls, kas liecina: imūnsistēma strādā. Ja slimo, bet leikocīti nepaaugstinās, tātad jāstiprina imunitāte. Arī pazemināts leikocītu daudzums liecina par vāju imūnsistēmu. Leikocītu rādītāju var paaugstināt arī fiziska slodze, stress, mēnešreizes, grūtniecība.

    Norma: aptuveni 4–9,8 × 109/l.

    • C-reaktīvais olbaltums (CRO) un eritrocītu grimšanas ātrums (EGĀ)

    Īsi un konkrēti – šie ir iekaisuma rādītāji. Ja ir akūts iekaisums (saaukstēšanās, plaušu karsonis, kādas iekšķīgas kaites), šie rādītāji paaugstinās. Jābūt uzmanīgiem – ja tev šķietami nekas nekaiš, bet rādītāji krietni sniedzas pāri normai, tas var liecināt par audzēju.

    Norma: EGĀ – aptuveni 1–20 mm/st. CRO – līdz 10 mg/l.

    • ALAT un ASAT

    Fermenti, kas atrodas aknās un atspoguļo to darbību. Paaugstinās, ja ir aknu iekaisums, hepatīts un arī tad, ja par daudz lietots alkohols, tāpēc nenodod analīzes nākamajā dienā pēc viesībām!

    Norma: ALAT – sievietēm līdz 31 U/L, vīriešiem līdz 41 U/L; ASAT – sievietēm līdz 31 U/L, vīriešiem līdz 37 U/L.

    • Kopējais holesterīns

    ​​​​​​​Tā palielināšanās liecina, ka aknas ar kaut ko nav tikušas galā, tām ir kļuvis par grūtu uzņemto medikamentu, alkohola, treknas pārtikas dēļ. Ja stipri paaugstināts, holesterīns nogulsnējas asinsvados, veido nešķīstošos tauku savienojumos un rada sirds išēmisko slimību un aterosklerozes risku.

    Norma: līdz 5 mmol/l.

    Padoms. Lai pilnīgi precīzi zinātu, kāda ir asinsaina, analīzes jāveic vismaz trīs reizes ar nedēļas intervālu, jo rādītāji dinamiski mainās atkarībā no tā, ko ēd, dzer, ar kādām aktivitātēm nodarbojies!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē