• Negantniece helikobaktērija, ko nenokauj pat kuņģa skābe!

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    9. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja tev ir dedzinoša sajūta, vēdera pūšanās, sāpes, pilnuma sajūta kuņģī, atraugas, slikta sajūta pēc ēšanas, jāveic pārbaude, vai tik pie vainas nav helikobektērija. Kā to atklāj, stāsta gastroenterologs un endoskopists Sabri Abdelmasī.

    Kad jāmeklē helikobaktērija?

    • Ja ir dedzinoša sajūta kuņģī, sāpes, vēdera pūšanās vai citi gremošanas trakta slimības simptomi.
    • Jauna rekomendācija! Ja kādas citas slimības dēļ jālieto glikokortikoīdi, ieteicams pirms ārstēšanās veikt helikobaktērijas testu. Glikokortikoīdi vājina imunitāti, tāpēc var ātrāk sākties un progresēt izmaiņas kuņģī un attīstīties gastrīts.
    • Ja esi piedzimisi ģimenē, kurā ir riska faktori, proti, pirmās pakāpes radinieki slimo vai ir slimojuši ar kuņģa vēzi.

    Kā atklāj helikobaktēriju?

    • Tests endoskopijas laikā. Tautas valodā šo izmeklējumu sauc par kobru. Endoskopiju iesaku veikt jebkuram pēc 60 gadu vecuma, ja tā nekad agrāk nav tikusi veikta, vai jebkurā vecumā, kad ir sūdzības par rīšanas grūtībām, neskaidra atkārtota vemšana, svara zudums, sāpes gremošanas trakta augšdaļā, dedzināšana.

    Endoskopijā vienlaikus var pārbaudīt, vai kuņģa gļotādā nav radušās izmaiņas, un noskaidrot, vai kuņģī dzīvo helikobaktērijas.

    Kā tas notiek? Izmeklējuma laikā nokniebj mazu kuņģa gļotādas gabaliņu un veic ātro ureāzes testu – gļotādas gabaliņu ieliek speciālā urīnvielā, un, ja tā iekrāsojas koši sarkana, tas liecina, ka kuņģī ir helikobaktērija.

    • Elptests un fēču tests. Elptesta laikā jāiedzer īpašs šķidrums, kas satur urīnvielu, un jāizelpo speciālā aparātā. Ja kuņģī ir helikobaktērija, aparāts izelpā fiksē ogļskābo gāzi. Gan elptests, gan fēču tests, kad laboratorijā nosaka antigēnus fēcēs, ir visjutīgākie, lai konstatētu helikobaktēriju.
    • Asins analīzes. Šo testu izmanto jauniem cilvēkiem, kam ir vēdera pūšanās un citas, kā mēs ārsti sakām, dispepsijas pazīmes, bet nav nekādu sarkanā karoga simptomu, piemēram, svara zudums, asiņošana vai ģimenē kuņģa vēzis. Taču liela kļūda ir izmantot šo testu pēc helikobaktērijas ārstēšanas, jo tas, kas parādīsies IgG un IgA rādītājos, visbiežāk būs imūnās atmiņas reakcija.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē