• Drausmīgi sāp pēda! Un nekādi nepāriet…

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    23. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jā, pēdu problēmas ir sevišķi nepatīkamas – te nevaram uzvilkt apavus, lai kur dotos, te atkal apavus uzvelkam, taču… pārvietojamies klibodami. Tā gadījies arī Sarmītei – sāp tik ļoti, ka jāklibo. Uz viņas vēstuli atbild traumatologs ortopēds Juris Brūklis.

    Lasītājas vēstule: Apmēram divus mēnešus jūtu sāpes pēdā, tādēļ kliboju. Visi simptomi ir kā pie Mortona neirinomas, bet ultrasonogrāfijā šī diagnoze neapstiprinājās. Sonogrāfijā uzrādīja taukaudu iekaisumu ar tūsku. Ārēji tūskas nav, bet, paspiežot pēdas vidusdaļā, var just sabiezējumu. Tika izrakstīti nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi un Voltaren gels, kā arī dakteris ieteica lietot ortopēdiskās pēdiņas apavos. Diemžēl stāvoklis uzlabojies minimāli. Ko darīt? Sarmīte

    Mortona neirinomai raksturīgas sāpes pēdas apakšējā pleznas daļā, it īpaši, ja ikdienā valkā ciešus apavus, jo tiek saspiests nervs starp 3. un 4. pleznas kaulu, pēda nepareizi funkcionē. Aptuveni 25 procentos gadījumu sāpes pavada tirpšana skartajos pirkstos. Mazu Mortona neirinomu ultrasonogrāfijā var neredzēt. Taču līdzīgas sūdzības var būt arī pie tā dēvētā intermetatarsālā bursīta – pēdas pleznas pārslodzes.

    Bursīts ir bursas jeb gļotsomiņas iekaisums vai kairinājums.

    Sarmīte, nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi diemžēl nav bez blaknēm – ja nav noskaidrots sāpju iemesls, tos nevajadzētu lietot ilgāk par vienu nedēļu. Lokālie pretsāpju geli, kā Voltaren, parasti līdz pie virspusējām sāpēm. Ja no tiem nav būtiska efekta, nav jēgas tos turpināt lietot.

    Ar ortopēdiskajām zolītēm notiek tas pats – ortopēdiskās zolītes ir pamatots ārstēšanas līdzeklis, sevišķi pie tā dēvētās pārslodzes metatarsalģijas (sāpes pēdas pleznas daļā), bet parasti nelīdz pie Mortona neirinomas izraisītiem simptomiem.

    Ultrasonogrāfija visas pēdas patoloģijas nevar atklāt.

    Reizēm nepieciešama papildu diagnostika, piemēram, rentgens vai magnētiskā rezonanse.

    Nezinu, kādu ārstu jūs esat apmeklējusi, bet, lai izvēlētos tālāko ārstēšanas taktiku, iesaku konsultēties ar šo problēmu speciālistu – ar traumatologu ortopēdu. Jāpiebilst, ka ne vienmēr nepieciešami papildu izmeklējumi. Reizēm problēmu izdodas diagnosticēt klīniski, proti, speciālistam pēdu vienkārši apskatot un aptaustot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē