• 3 svarīgi jautājumi par lēcām

    Slimības
    Beāte Leja
    15. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lēcas ir brīnišķīgs izgudrojums – to nevar noliegt. Tie, kas reiz sākuši tās lietot briļļu vietā, pat nedomā ko mainīt. Ja arī tu prāto pāriet uz lēcām, lūk, atbildes uz trim būtiskiem jautājumiem. Stāsta oftalmoloģe jeb acu ārste Una Epnere.

    Kur lēcas labāk uzglabāt – speciālajā lēcu šķīdumā vai ūdeņraža peroksīdā?

    Daudzfunkcionālie šķīdumi paredzēti, lai lēcas koptu, tīrītu, tajā lēcas glabātu. Arī ja šķīdums nedaudz nonāks acīs – nekas slikts nenotiks! Taču ūdeņraža peroksīdam ir ļoti laba antibakteriāla darbība.

    Tajā lēcas var dažkārt atstāt uz nakti – ar mērķi tās pilnībā dezinficēt.

    Te svarīgi atcerēties, ka ūdeņraža peroksīdā lēcas obligāti jānotur noteiktās 4–6 stundas, ātrāk izņemt nedrīkst. Neizturot noteikto laiku un ievietojot dezinficēto lēcu acīs, ūdeņraža peroksīds nebūs paguvis izreaģēt un ļoti karinās acis.

    Vai lēcas drīkst lietot, ja ir alerģija?

    Cilvēki, kuriem ir alerģija uz kādiem vides faktoriem (dzīvnieku spalvas, putekļi, ziedputekšņi), nav labākie kandidāti kontaktlēcu lietošanai. Ja jau tā jutīgajā acs gļotādā vēl ieliks lēcu, tas būs papildu kairinājums un alerģija saasināsies.

    Pati par sevi kontaktlēca alerģiju izraisīt nevar, bet kā alergēns tādiem cilvēkiem varētu būt arī, piemēram, kontaktlēcu kopšanas šķīdums, tajā esošo konservantu dēļ.

    Labāks risinājums, ja ir alerģija, varētu būt vienreizlietojamās lēcas. Vēl varētu lēcas pa nakti glabāt speciālajā lēcu kopšanas šķīdumā, bet pirms lietošanas noskalot ar fizioloģisko šķīdumu, lai izvairītos no konservantiem uz lēcām. Uzglabāt fizioloģiskajā šķīdumā lēcas gan nedrīkst!

    Vai lēcas drīkst lietot, ja ir glaukoma?

    Agrāk glaukoma jeb paaugstināts acu spiediens bija iemesls, kas liedza pat domāt par lēcām. Šobrīd, kad lēcas tiek gatavotas no mīkstāka materiāla, ir plānākas, arī glaukomas pacientiem var piemeklēt atbilstošākās.

    Galvenais – glaukoma jāārstē.

    Labs risinājums sarežģītākos gadījumos, piemēram, cilvēkiem ar nelīdzenām radzenēm, rētaudiem acīs, smagu astigmātismu, ir sklerālās cietās lēcas. Ja mīkstā lēca pielāgojas nelīdzenai radzenei, tad šī, cietā, palīdz radzeni izlīdzināt un koriģē redzi, ko dažkārt neizdodas panākt ar brillēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē