Kā garšīgi izcept pāraugušu kabaci?
Viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām kabaču mākslā ir tos pāraudzēt. “Gribas jau no dārza dabūt ārā maksimumu, bet tā vietā dabū pāraugušu kabaci ar cietu mizu un daudz šķidruma iekšā, un tur tā garša arī pazūd. Jo kabacis mazāks, jo garšīgāks! Arī veikalā nevajag pašu lielāko kabaci pirkt,” uzsver Mārtiņš Sirmais.
Ja nu tomēr gadījies kabaci pāraudzēt, nomizo to, sagriez plānās šķēlēs, pa virsu uzliec sarīvētu cieto sieru, tad kārto uz cepampapīra, kas iepriekš apslacīts ar eļļu, un krāsnī 160 grādu temperatūrā cep, lai siers iekūst iekšā kabacī un sanāk tādi kā čipsi.
Atdzesē tos un baudi kā uzkodu vai našķi!
Kā pareizi gatavot pildītus kabačus?
Daudzās virtuvēs iecienīts kabača pagatavošanas veids ir pildīts kabacis. “Pildīšanai ir vajadzīga saistviela. Pagatavo savu mīļāko mērci – Boloņas vai siera mērci, vai ko tamlīdzīgu, bet uztaisi tādu biezāku. Ņem kabaci – nevajag pusmetrīgu, ņem pāris sprīžu garu, – pārgriez vertikāli uz pusēm, ar tējkarotes malu izgreb vidu, lej iekšā mērci un cep krāsnī – bez folijas, bez nekā. Obligāti pasniedz remdenu, nevis verdoši karstu, lai mērce nelīst ārā!” iesaka Mārtiņš Sirmais.
Ar ko sader kabacis?
“Kabača mīļākais trio – sāls, eļļa, uguns! Gan kabačiem, gan cukīni patīk deguma aromāts, tāpēc tie ir lieliski piemēroti grilēšanai. Kabačiem patīk grilēties vai arī ilgāk pacepties uz pannas – apdegusī miza izceļ garšu. Sāls, eļļa un uguns, un neko vairāk nemaz nevajag!
Toties vārīt kabaci gan nav laba ideja…
Cukīni zupa, protams, ir garšīga, bet cukīni garša tur ir otršķirīga aiz tahini, vistas buljona, garšvielām un citiem labumiem, jo kabačiem un cukīni pašiem ir neitrāla garša – līdzīgi kā kartupeļiem, kas gatavi uzsūkt dažādas blakusgaršas,” skaidro Sirmais.
Neitrālās garšas dēļ kabacis ir labs materiāls, ar kuru “spēlēties”, meklējot jaunas garšu kombinācijas. Kabači “draudzējas” ar sieru, riekstiem un riekstu eļļām, koriandra sēklām, muskatriekstu, ķiploku – pievienojot ķiploku, piemēram, kabaču pankūkām, tām būs pavisam cita, kartupeļu pankūkām līdzīga garša.
Ja kabaču raža ir īpaši bagātīga, tos var arī konservēt ar sāli un etiķi vai pagatavot lečo.
Tomēr Mārtiņš Sirmais atgādina – kabači ir izteikti sezonāls produkts, tāpēc vislabākais brīdis tos ēst ir vasarā, kamēr tie vēl ir nelieli un kraukšķīgi!
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨
















































































