Auzu pārslas – īpaši izceļamas
Ogļhidrātus var iedalīt divās lielās grupās – vienkāršie un saliktie ogļhidrāti. Cukurs, medus, zaptes, konfektes un citi saldumi, tie ir vienkāršie, bet saliktie ir graudi, putraimi, makaroni, maize, kartupeļi. Un te nu, runājot par labumu un veselīgumu, ir spēkā princips: jo rupjāk, jo labāk. Piemēram, kaut gan ir pierasts uzskatīt, ka rudzi ir tie veselīgie, bet kvieši – nu, tie jau baltie milti un tā… Taču, ja kviešu graudus nenoslīpē, bet gan izmanto visu jeb pilnu graudu ar apvalciņu, tad jau paveras cita aina.
Auzas ir īpaši izceļamas graudaugu vidū.
Ne velti par auzu putru klīst visādas runas: ka veselīga, ka spēcinoša, ka bērniem jāēd obligāti… Sava taisnība ir un, lūk, daži fakti: salīdzinot ar citiem graudaugiem, auzās ir visvairāk balastvielu jeb šķiedrvielu, turklāt tās ļoti garšo labajām baktērijām mūsu zarnu traktā. Jo vairāk produktā ir šķiedrvielu, jo lēnāk uzsūcas ogļhidrāti un tas savukārt nodrošina to, ka enerģija nevis uzreiz nonāk asinīs (kā izdzerot saldu dzērienu), bet uzsūcas lēnām un vienmērīgi.
Vienu brīdi veikalos bija nopērkami auzu biolakto, kuros bija gan labās bifido baktērijas (probiotikas), gan auzu glikāni (prebiotikas) – vēderam laba dzīve nodrošināta! Tādu lakto var pagatavot arī pats, iemaisot baltajā jogurtā auzu pārslas un saldumiņam pievienojot kādu ievārījuma karotīti.
Vēl auzas ir labas gremošanas saslimšanu gadījumos, jo auzu tume ir zarnu traktam ir maiga, izklājoša un saudzējoša.
Bet! Ja gribas notievēt, ar auzām jāuzmanās, jo tās satur visvairāk tauku – 100 gramos auzu pārslu ir 6 grami tauku.
Ja vēlies notievēt…
Neviens dakteris neieteiks ēst pilnām mutēm putru cilvēkam, kurš vēlas nomest kādu lieku kilogramu. Bet! Jāskatās, kāda putra, cik daudz un kas putrai pievienots – vai tā vārīta ūdenī vai treknā pienā, vai pasniegta ar augļiem vai ar sviestu… Parēķināsim!
1.varinats. 50 gramos auzu pārslu, kas ir neliela porcija, ir 175 kalorijas, klāt pāris karotes ābolu zaptes (ar nelielu cukura saturu!), un tad kopā sanāks apmēram 200 kalorijas.
2.variants. Tikpat veiksmīgi vienā auzu putras porcijā, labi «pacenšoties» ar dāsni pievienotām rozīnēm, riekstiem un medu, var dabūt iekšā pat 800 kalorijas, kas ir oi, oi, oi… teju puse dienas normas.
Labāk tikai apliet vai vārīt?
Ja cilvēks ēd aukstu ēdienu, piemēram, ar jogurtu aplietas auzu pārslas, organismam, lai to pārstrādātu, jāpatērē vairāk enerģijas. Tāpēc īsumā varētu teikt tā – ja ir pietiekama fiziskā slodze, droši var ēst siltu, vārītu putru. Turklāt ziemas laikā silts ēdiens taču ir daudz patīkamāks!
Putraimus, īpaši tādus cietos kā grūbas, pirms vārīšanas ieteicams mērcēt – var iemērkt jau iepriekšējā vakarā, un nākamajā dienā vajadzēs tikai mazliet pavārīt, tādējādi ietaupot elektrību. Savukārt, vakarā iemērcot griķus, tos no rīta būs nepieciešams tikai uzsildīt, tā ietaupot laiku.
Dakteres Lolitas Neimanes recepte ATSLODZES dienai
Visos putraimos ir gana daudz kaloriju, tāpēc tiem, kuri vēlas notievēt, ieteicams kaut kā pašķaidīt tās kalorijas, piemēram, kombinējot ar dārzeņiem un iegūstot veselīgu ēdienu atslodzes dienai. Vajadzēs katlu ar biezu dibenu – tajā kārtām liek dārzeņus ar putraimiem. Piemēram: vienu kārtu tomātus, tad sēnes, izmērcētus putraimus, kārtiņu ar kabačiem utt. Beigās uzlej nedaudz ūdens un katlu liek cepeškrāsnī uz nelieliem grādiem, lai viss lēnām sutinās un putraimi uzbriest. Graudaugus var izvēlēties viena veida, piemēram, tikai rīsus vai grūbas, bet var arī katrā kārtā savus – tostarp arī kuskusu, šķeltos zirņus un citus.
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨











































































