Santa.lv
  • Meklēt recepti

  • 26.11.2025
  • 3 idejas, kā garšīgi un veselīgi uzlabot savu rīta kafiju

    Ilze Klapere
    Foto: No Ilzes Lipskas personīgā arhīva
    Ja tev garšo kafija, bet ierastais pagatavošanas veids ir mazliet apnicis, pamēģini ko jaunu! Tas ir vienkārši, neprasa lielus ieguldījumus, bet rīta kafija iegūs citu garšu un tas būs interesanti!
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti


    Pieliec garšvielas!

    Aplejot kafiju krūzītē vai nospiežamā kannā, pamēģini pievienot kardamonu – esot pat pētījumi, ka kardamons neitralizē kafijā esošā kofeīna negatīvo ietekmi. Var piebērt šķipsnu jau samalta kardamona, bet var arī ņemt kardamona pāksti, pāršķelt to, izņemt sēkliņas un lietot tās. Kardamona sēkliņas ir diezgan cietas, tāpēc izteiksmīgākai garšai tās ieteicams saspiest vai nu ar piestu vai vienkārši, uzliekot sēkliņas uz virsmas un saspiežot ar plakaniski novietotu naža asmeni. Vienai kafijas tasei pietiekoši būs ar pāris sēkliņām.

    Ja kafiju aplej nospiežamajā kanniņā, var pievienot arī veselu kardamona pāksti vai tikai mizas – aromāts būs jūtams tik un tā.

    Vēl kafijai piestāv kanēlis – to var vienkārši iebērt krūzītē pirms apliešanas ar verdošu ūdeni. Ja dzer kafiju ar pienu, kanēli var pievienot pienam, piemēram, karsēšanas un putošanas laikā. Laba garšas nots ir arī kanēlim ar kardamonu kopā un, ja patīk, šim duetam var pievienot arī šķipsnu rīvēta muskatrieksta.

    Izmēģini ingveru!

    Interesantu garšas noti kafijai piešķir svaigi rīvēta ingvera sakne. Aplejot kafiju krūzītē vai nospiežamajā kanniņā, pievieno arī nelielu daudzumu svaiga ingvera – to var sarīvēt vai vienkārši sagriezt plānās šķēlītēs. Iespējams, garšas dažādošanai der arī ingvera pulveris.

    Kur ingvers, tur parasti piestāv arī citrons! Izmēģini kafijai pievienot ne tikai pāris pilienus svaiga citrona sulas, bet arī mazliet norīvētas dzeltenās miziņas.

    Sezonas hits – ķirbju latte

    Šīs gardās kafijas recepte pieder bioloģiskās zemnieku saimniecības Absolūts ēd saimniecei Ilzei Lipskai – lūk, kā dara viņa:

    Vispirms pagatavo stipru kafiju. Ķirbju biezenim (bez garšvielām izceptam un samīcītam ķirbim) pievieno nedaudz piena un sablendē. Lej katliņā glāzi piena, pievieno 2 kārtīgas ēdamkarotes sablendētā ķirbju biezeņa un garšvielu maisījumu (man bija jau gatavs, bet līdzīgu var pagatavot pats, samaisot kanēli, ingvera pulveri, maltu muskatriekstu, krustnagliņas un smaržīgos piparus). Iemaisa vai viegli ieblendē pienā, uzkarsē, bet nevāra. Lej klāt kafijai – man sanāk apmēram ceturtdaļa kafijas un trīs ceturtdaļas ķirbju piena, bet proporcijas var mainīt pēc ieskatiem.

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk