• Labiem darbiem laba ikviena diena – labdarības projekti, kuros iesaistīties

    Sabiedrība
    Aiva Alksne
    8. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aizgājušā gada lielākā vērtība, iespējams, ir tā, ka esam ieraudzījuši, cik svarīgi cits citam esam un cik daudz spējam palīdzēt. Lūk, ieskatam labdarības projekti, kuros vienmēr ir vērts iesaistīties.

    Sirds siltums priekšlaikus dzimušiem bērniņiem

    Sirds siltuma darbnīca

    Darbnīca darbojas jau devīto gadu, palīdzot priekšlaikus dzimušiem mazuļiem un viņu vecākiem, kā arī mazuļiem, kuriem trūkst vecāku gādības un kas atstāti Baby box. Darbnīca apvieno rokdarbnieces visā Latvijā, kas ada šiem bērniņiem zeķītes un cepures, tamborē un šuj sedziņas, lai mazulīši justos samīļoti un ātrāk pieņemtos spēkā.

    Darbnīcas sirds un dvēsele ir draudzenes LINDA VĪTOLIŅA un ILZE HAUKA. «Aizsākums mūsu darbībai bija mana meita Lote – piedzimstot viņa svēra tikai kilogramu. Lotiņa bija tik maziņa, ka varēju viņu noturēt plaukstā, un pat vismazākā zeķīte, ko meitiņai uzvilka, sniedzās līdz dibenam.

    Priekšlaikus dzimušais bērniņš ir tik ļoti sīciņš, ka viņam neder nekas no tā, ko var nopirkt jaundzimušajam. Kad pie meitas sāka nākt fizioterapeite, lai masētu viņas ķermenīti ar vilnu, tā uzlabojot asinsriti, viņa pastāstīja, ka slimnīcā ir dažas mazmazītiņas zeķītes – tās atnesušas māmiņas, kurām pašām bērniņi piedzimstot svēruši kā cukurpaciņas. Slimnīca šīs zeķītes sargāja kā zeltu,» atceras Linda.

    «Sākumā pati adīju zeķītes, jo zināju, cik ļoti tās nepieciešamas. Tad man piebiedrojās arī draudzene, kas tolaik dzīvoja Nīderlandē, un tā vienā reizē runādamās abas izdomājām – kāpēc gan mēs par savu ideju nevarētu pastāstīt arī citām sievietēm? Varbūt vēl kāda grib paadīt tās mazās zeķītes? Sākumā rīkojām pat meistarklases –stāstījām, cik mazi ir pirms laika dzimušie bērniņi un ka kājiņas viņiem tik tievas kā mūsu pirksti. Rādīju arī savas meitiņas bildes, jo adītājas tiešām nespēja noticēt, ka var būt tik maziņš bērniņš.

    Mūsu pulciņš auga, un sākām interesēties, kā vēl slimnīcām pietrūkst. Tā sākām šūt arī pozicionēšanas čības, inkubatora pārklājus, gatavot astoņkājīšus, kas bērniņam inkubatorā sniedz drošības sajūtu, sedziņas un maisiņus – kokonus, kuros bērniņus pārvest no vienas slimnīcas uz otru. Pirms pusgada rēķināju, ka esam iesaistījuši pieci tūkstoši cilvēku no visas pasaules, mums pat no Austrālijas sūta pamperīšus un mazas drēbītes, kādas pie mums nevar iegādāties. Saņemam sirsnīgas vēstules no māmiņām un tētiem.

    Jo tās zeķītes jau nav tikai zeķītes, tā ir sajūta, ka kāds par tevi domā un ir tev līdzās.

    Rokdarbnieces vispirms savus darbiņus atsūta mums, un mēs katru mazo zeķīti un cepurīti notvaicējam, nogludinām un iesaiņojam, pieliekot klāt arī kartīti. Vienmēr noskaidrojam, kas slimnīcām vairāk vajadzīgs, tad visu sadalām un vedam uz Liepāju, Rēzekni, Valmieru un Rīgu. Sākumā domājām, cik saadīsim, tik arī būs, bet nu jau piecus gadus mums izdodas zeķītes noadīt visiem priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem – gadā pirms laikus steidz piedzimt ap tūkstoš bērniņu.»

    Kā iesaistīties?

    Sazināties ar Sirds siltuma darbnīcu vislabāk ir Facebook, savukārt mājaslapā ir rodami paraugi, pēc kuriem adīt zeķītes un cepurītes, tamborēt astoņkājīšus, piegriezt jaciņas un biksītes, sašūt inkubatora sedziņas utt. Te arī norādīts, ka dzijai jāsatur vismaz 50% vilnas, tā nedrīkst būt pūkaina. Adīt vai tamborēt var to, kas labāk padodas, un tik daudz, cik katra vēlas. Pēc tam jāsazinās ar darbnīcu. Tie, kas neprot adīt, tamborēt un šūt, var uzdāvināt adīšanai dziju, šūšanai audumu vai ļoti maza izmēra drēbītes (30–50 cm), ja tādas ir pieejamas, vai vienkārši atbalstīt Sirds siltuma darbnīcu, pastāstot par to citiem.

    1000 siltas maltītes mediķiem

    Hospiss

    Nodibinājums radīts ar mērķi aktualizēt paliatīvā pakalpojuma nozīmi un valstiskā līmenī mainīt attieksmi pret cilvēkiem, kuri aiziet no šīs dzīves, taču, sākoties Covid-19 pandēmijai, tas kļuva par akcijas Galds savējiem aizsācēju.

    «Mūsu darbības misija ir panākt, lai arī Latvijā būtu māja mirstošam cilvēkam, ko arī nozīmē šie burti – Hospiss. Tā nav ne slimnīca, ne pansionāts, bet īpaša mājvieta dzīves pēdējām dienām, kur līdzās var būt tuvinieki, mīļas lietas un kur saglabājas cilvēkam ierastais režīms. Nākamgad sāksim akciju Brīvi nodzīvot, lai neārstējami slimiem cilvēkiem piepildītu viņu pēdējo vēlēšanos – kāds varbūt grib vēl reizi redzēt jūru vai būt operā, vai pamakšķerēt Daugavā… Visi, kuri vēlēsies, būs aicināti iesaistīties,» stāsta Hospiss valdes priekšsēdētāja ILZE NEIMANE-NEŠPORA.

    «Taču šobrīd ikviens var piedalīties mūsu organizētajā mediķu cienāšanas akcijā, kuras moto ir: cienām un cienājam. Tas nav stāsts par ēdienu, jo nav jau tā, ka mediķiem nebūtu, ko ēst, bet gan – par solidaritāti un cieņas un atbalsta izrādīšanu mediķiem, kuri šobrīd strādā gluži kā frontes pirmajā līnijā. Akcija dzima pavasarī, kad daudzi ēdināšanas uzņēmumi tika aizvērti un daudzi cilvēki izteica vēlmi atbalstīt mediķus, sagādājot viņiem iespēju ieturēt siltu maltīti.

    Tagad katru dienu uz karstajiem punktiem, kas uzņem Covid-19 slimniekus, aizvedam 560 porcijas.

    Decembra vidū šim mērķim naudu bija ziedojuši jau pieci tūkstoši cilvēku, kopā saziedojot 27 tūkstošus eiro. Rēķinām, ka līdz gada beigām mediķiem būsim aizveduši 80 tūkstošus porciju. Vienas porcijas cena ir 3,50 eiro. Šī akcija notiek brīvprātīgi, un vajadzīga ļoti pārdomāta loģistika – seši restorāni patlaban brīvprātīgi gatavo ēdienu, un brīvprātīgajiem porcijas ir precīzi noteiktajā laikā jāpaņem, lai tās siltas nonāktu līdz mediķiem pusdienās vai vakariņās. Liels atbalsts ir arī uzņēmumi, kas ziedo ne vien naudu, bet arī produktus.»

    Kā iesaistīties?

    Kamēr vien notiks šī akcija, cilvēki var pieteikties par koordinatoriem, var pieteikties izvadāt porcijas un, protams, var ziedot naudu un arī produktus. Mūsu nogurušajiem mediķiem katru dienu būtu nepieciešamas 1000 siltas maltītesVisa darbība notiek caur mājaslapu hospiss.lv. Naudu mediķu pusdienām un vakariņām var ziedot, zvanot pa maksas telefonu 90006565 (maksa par zvanu – 4,27 eiro).

    Palīdzēt visiem bērniem, kam tas nepieciešams

    Bērnu slimnīcas fonds

    Rūpējas par bērnu veselību un ziedotos līdzekļus iegulda, lai Bērnu slimnīcā mazie pacienti saņemtu profesionālu palīdzību, lai tā tiktu sniegta bērniem un ģimenei piemērotos apstākļos, kā arī lai tiktu nodrošināta sniegtās palīdzības pēctecība ikvienam bērnam, kura veselībai nepieciešams atbalsts pēc ārstēšanās slimnīcā.

    «Bērnu slimnīcas fonds svinēs 20. dzimšanas dienu, tātad tā ir viena no senākajām labdarības organizācijām Latvijā,» stāsta fonda valdes priekšsēdētāja LIENE DAMBIŅA. «Sākotnēji fonds slimnīcai gādāja tādas pamatlietas kā vienreizlietojamās šļirces, bet šobrīd situācija jau ir pavisam citāda. Tagad mūsu lielākais darbs ir individuāli palīdzēt katram bērnam, kam tas nepieciešams, – ar ziedotāju atbalstu bērni saņem nepieciešamo ārstēšanu, ko neapmaksā valsts, var doties ārstēties ārpus Latvijas.

    Šim nolūkam fonds pat veido uzkrājumus, jo bieži palīdzība ir nepieciešama tūlīt. Tāpat mūsu fonds iesaistās bērnu slimnīcas attīstībā, atbalsta ārstu profesionālo izaugsmi – arī to mēs uzskatām arī par ieguldījumu bērnu veselībā nākotnē. Fonds šo gadu laikā tiešām ir paveicis daudz: par ziedojumiem slimnīcas teritorijā esam atvēruši un arī uzturam vecāku māju; kopā ar Labklājības un Veselības ministrijām izveidojām Pusaudžu resursu centru, kur bezmaksas palīdzību saņēmuši jau trīs simti pusaudžu; pateicoties ziedojumiem, ir jauna onkohematoloģijas nodaļa un gandrīz katrā nodaļā ir izveidota rotaļu istaba.

    Visai garš ir arī saraksts ar medicīniskajām iekārtām, ko par ziedotāju naudu esam sarūpējuši slimnīcai.

    Ar fonda gādību tagad palīdzību saņem vairāk nekā pusotra simta bērnu ar autiskā spektra traucējumiem.

    Viņiem valsts neapmaksā gandrīz neko, bet ar ziedotāju palīdzību šie bērni var saņemt elementāru viņu pamatvajadzībām nepieciešamo terapiju, un rezultāti ir neticami labi.  Fonds izveidoja arī pirmo autisma kabinetu Latvijā. 

    Ziedotāju atbalsts, visticamāk, būs vajadzīgs vienmēr, jo medicīna nepārtraukti attīstās, parādās arvien jaunas iespējas, lai uzlabotu veselību, tomēr paralēli vienmēr esam cīnījušies par to, lai bērni arvien vairāk saņemtu valsts atbalstu, īpaši tie, kuriem gandrīz visus izdevumus par veselības aprūpi sedz ziedotāji.»

    Kā iesaistīties?

    Labdarībai piemērota ir ikviena diena – atliek atvērt bērnu slimnīcas fonda mājas lapu bsf.lv, iepazīties ar darbiem, ko fonds ikdienā dara, un izvēlēties, kādam mērķim ziedot.  Pārskaitot savu naudu uz fonda bankas kontu, droši var ierakstīt, kam tā būtu veltāma, piemēram, tas ir pacientiem un viņu ģimenēm; tas ir mediķu izglītībai; tas ir Vecāku mājas atbalstam.

    Atbalsts grūtā brīdī

    Palīdzēsim viens otram

    Biedrība izaugusi no viena jauna cilvēka vēlmes palīdzēt cilvēkiem, kas nonākuši grūtībās un pašu spēkiem nespēj vairs izķepuroties. Šobrīd tā kļuvusi par nozīmīgu labdarības organizāciju, kas aptver visu Latviju un palīdz tautiešiem arī ārzemēs. 

    «Nevarēju ne iedomāties, ka mēs šo astoņu gadu laikā izaugsim tik lieli,» saka biedrības vadītājs EDIJS PIPARS. «Tagad plecu pie pleca kopā darbojamies teju septiņi simti cilvēku, lai varētu operatīvi sniegt palīdzību, kas cilvēkam nepieciešama. Tā var būt pārtika, apģērbs, sadzīves lietas.

    Situācijā, ja cilvēks nonācis nelaimē un palicis bez iztikas līdzekļiem un dzīvesvietas vai ja piemeklējusi smaga slimība, objektīvu iemeslu dēļ var arī nepietikt naudas, lai saņemtu būtisku juridisku konsultāciju, vai cilvēks nespēj par sevi parūpēties, lai saņemtu sociālo palīdzību, kas viņam pienākas. Mūsu motivācija vienmēr ir bijusi mainīt cilvēku dzīvi, nevis vairot patērētāju skaitu. Nevis iedot zivi, bet gan makšķeri un parādīt, kā to zivi noķert. Līdz ar to darām labu ne tikai konkrētajam cilvēkam, bet arī sabiedrībai kopumā.

    Katram no palīdzības veidiem organizācijā ir savi koordinatori – vieni atbild par apģērbu un pārtiku, citi risina juridiskus jautājumus, vēl citi lietas, kur nepieciešams psiholoģiskais atbalsts vai mediķu palīdzība.

    Attieksme pret katru palīdzības lūdzēju ir personīga – tāda, it kā viņš būtu mūsu draugs, kam palīdzam.

    Daudzi savā dzīvē ir pieļāvuši kādas kļūdas un nezina, ko tālāk iesākt. Citi vienkārši cer, ka problēmas pazudīs pašas no sevis, daudzi vispār nemāk tās risināt un tāpēc pazaudē dzīvesvietu. Katru konkrēto gadījumu palīdz risināt mentori – palīdz iemācīties plānot savu budžetu, uzrakstīt CV, lai cilvēks var atrast darbu un nostāties uz savām kājām, palīdz saņemt palīdzību no sociālā dienesta… Mēs pasniedzam roku, lai cilvēks varētu tikt no tās savas bedres laukā. Gadā palīdzam vairāk nekā sešiem tūkstošiem cilvēku.»

    Kā iesaistīties?

    Ja ir vēlme līdzdarboties, labdarībai var ziedot savu talantu, savas zināšanas. «Kopš sākusies pandēmija, mūsu darba apjoms ir trīskāršojies un vēl vairāk vajadzīga dažādu speciālistu – juristu, psihologu –zināšanas. Mums vajadzīgi arī koordinatori. Cilvēki arī var ziedot apģērbu un lietas, kas vajadzīgas sadzīvē (noliktavas atrodas Maskavas ielā 458). Galvenais, lai apģērbs ir tīrs un sadzīves lietas – darba kārtībā. Vislielākais deficīts šobrīd ir tieši pusaudžu apģērbs.  Tāpat pandēmijas laikā kā sniegs pavasarī kūst pārtikas krājumi. Un, protams, var ziedot naudu – tā tiek izmantota pārtikas un medikamentu iegādei, kā arī degvielai, lai varētu aizbraukt pie katras ģimenes. Ja ir vēlme ziedot vai iesaistīties, to var izdarīt biedrības Facebook lapā.

    Ērti un ātri

    Ja izmanto mobilo lietotni Mobilly, tad zini – arī ar tās starpniecību var veikt ziedojumu. Sadaļā Citi ir ailīte Ziedojumi. Tur atrodams to organizāciju saraksts, kam var ziedot. Viegli var atvērt un izlasīt informāciju par katru no tām un tad izvēlēties, kurai tieši gribētu ziedot, un noteikt savu ikmēneša maksājumu, izvēloties kādu no jau piedāvātajām summām (no 2,50 eiro) vai uzrakstot savu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē