Dokumentālists ar līķi. Režisors Ivars Zviedris

«Dokumentālais kino ir cinisks,» saka režisors Ivars Zviedris. Jaunajā Latvijas koda sezonā viņš rādīs līķi. Lai gan filmu sauc Birokrātijas līķis, līķis tajā ir reāls un – ja tā drīkst teikt par līķiem – nelaimīgs, bet birokrātija – dzīvāka par dzīvu.
Gunta Šenberga
Foto: no Ivara Zviedra un izdevniecības Žurnāls Santa arhīva (Ojārs Jansons)

Ir diezgan sarežģīti piekļūt filmēšanai. Šis tas man izdevās. Piemēram, divu mūķeņu bēres. Viņas bija draudzenes, nomira viena un pēc trim dienām otra.

No 15. novembra otrdienās Latvijas Televīzijas 1. kanālā un pēc tam arī vietnē REplay varam skatīties jaunās Latvijas koda dokumentālās filmas. LTV projekts Latvijas kods. Latvija šodien risinās jau desmito gadu, un tā mērķis ir atbalstīt filmas, kas dokumentē Latvijas dzīvi, vidi un cilvēkus. Desmit gadu laikā tapušas 54 filmas, šogad tapušas piecas jaunas. Trīs no tām būs jauno režisoru pirmās filmas. Mārtiņa Jansona Lapsas ādā stāstīs par Katrīnu Krīgeri, meiteni, kura jau kopš 5. klases cīnās par dzīvnieku tiesībām. Betijas Zvejnieces Einaratīvs – par dzejnieku, Preiļu konceptuālistu, Severjaņina un Gumiļova, Mandelštama un Harmsa atdzejotāju Eināru Pelšu. Unas Cekules Viena maza ballīte – par cilvēkiem, kuri Covid-19 pandēmijas laikā nolēmuši izveidot jaunu deju kolektīvu. Un divas pieredzējušu režisoru filmas. Mārča un Laura Ābeļu Pilnmēness serenāde – ceļojums mistikas apvītajā pilnmēness laikā Rīgas ielās, kurā izmantoti arī Rīgas centra video novērošanas sistēmās ierakstītie materiāli. Un Ivara Zviedra Birokrātijas līķis

«Ideja par Latvijas kodu radās Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē laikā, kad es tur arī kādu brīdi darbojos. Igauņiem līdzīgs projekts jau bija, un arī mēs tādu iniciējām. Iniciators bija Gints Grūbe, bet skaidrs, ka arī es par to balsoju ar abām rokām un kājām. Latvijas koda misija sākotnēji līdzinājās tai, kādu pildījušas kinohronikas.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē