Aci pret aci ar Āfriku

«Mēs pavisam bijām četri, kas viens otru nenodod,» – atceries tādu dziesmu? Arī Rietumāfrikā mēs esam četri: Justice, mūsu šoferis, veselais saprāts un viens no takuziņiem, Oskars, kuru Latvijas mediji iecienījuši saukt par miljonāru, it kā tas būtu amats vai profesija, Jeff, matemātikas skolotājs, kurš pagājušogad Keipkoustā (Cape Coast) mani izglāba no klejojošu suņu uzbrukuma, un es. 
Mārcis Kalniņš
Foto: Mārcis Kalniņš

Esam ļoti līdzsvarota komanda, bez cēliem mērķiem un citām grāmatās aprakstītām muļķībām. Mūs vieno plāns apbraukt apkārt Ganai, izpētot maz zināmus reģionus Burkinafaso, Kotdivuāras un Togo pierobežā.

Intro

Janvāra sākumā Rietumāfrikā ir sausā sezona (harmattan), gaisā ir dūmaka, ko rada Sahāras putekļi, un temperatūra svārstās no 33 līdz 35 grādiem. Tādēļ brīžiem galvā ienāk doma – ko es te daru? Īpaši tā uzmācas naktī, guļot pārkarsušā bambusa būdā okeāna krastā un piespiedu kārtā klausoties diskotēku blakus īpašumā. 

Pamostos no okeāna šalkoņas, tā ir tik skaļa, liekas – okeāns tūlīt aprīs mani ar visu būdu. Dušas vietā dodos peldēties. Ūdens ir silts, un negribas līst ārā. Tomēr jālien, jo esam sarunājuši doties uz blakus ciematu pirkt zivis vakariņām. Nonākot tur, šo domu ātri atmetam, jo piesārņojums nav vārdos aprakstāms. Tā vietā paklausāmies svētdienas gospeļus un atgriežamies bāzē, lai pēc vēl vienas spirdzinošas peldes dotos pārgājienā gar okeānu, šoreiz pretējā virzienā.

Te ir zeltrači, nelegāli uzpircēji, legālas un nelegālas raktuves, muļķu zelts, milzīgi traktori un, protams, ķīnieši.

Iesākumā taka ved kalnā, tur takuzinis pamana šokolādes krāsas čūsku. Uzzinājis, ka čūsku nepamanīju, viņš azartiski metas tai pakaļ, lai noķertu un parādītu man. Tikai pēc vairākkārtējiem aicinājumiem viņš pārtrauc pakaļdzīšanos reptilim. Uzkāpis kalnā, nonāku fermā, kur iepazīstos ar Āfrikas slavenākā alkoholiskā dzēriena – palmu vīna – pilnu ražošanas ciklu un pēcapstrādi.

Iesākumā palma tiek izrakta un stumbrs uz nedēļu pamests, lai tajā esošā sula ­sāktu fermentēties. Tad, karsējot stumbru, tā tiek tecināta. Pirms destilēšanas sulu raudzē apmēram trīs nedēļas. Destilēto palmu vīnu Ganā sauc par aphetashie. Vietējos bāros litra pudele maksā apmēram 1,5 eiro (alus apmēram 1 eiro), un alkohola koncentrācija tajā var sa­sniegt pat 70 grādu! Šis ir starp vietējiem vispopulārākais alkoholiskais dzēriens. Procesa blakusprodukts ir milzu kāpuri, kas mājo palmas stumbrā, – pēc melno brāļu teiktā, tā esot neaprakstāmi garšīga delikatese.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē