Stāsts par sievietes pašapziņu un durvīm, ko tā atver

«Ja tev nav savas pašapziņas, tu dzīves sacensībā zaudēsi divreiz. Ar pašapziņu esi uzvarējis jau pirms starta». No kurienes frāze, vaicāsiet? No sen aizmirsta lubu romāna pagājušā gadsimta 90. gadu beigās. Grāmata bija draņķis, bet frāze bija laba. Tik laba, ka tīņu vecumā to ierakstīju savas dienasgrāmatas pirmajā lapā un pēc tam nekad neaizmirsu.
Ilze Anna Vītola
Foto: Shutterstock

Jo sievietei zemāks pašvērtējums, jo vairāk vīrietim jāmokās.

Kas sievietē veido veselīgu pašapziņu? Divos vārdos: veselais saprāts. Mazliet plašāk: tēvs, māte, mīļotais vīrietis un veselais saprāts. 
Rudenī nopirku kleitu. Stāsts nav par kleitu, stāsts ir par gurniem. Nopirku kleitu un sāku mazāk sportot. Nesaistīti. Nu tā, ka ļoti maz. Tā, ka slinkums manifestē. Kleita atmaksājās ar uzviju – vienīgais, kur nebiju to vilkusi, bija kāzas, bēres un apkūlības. Vienmēr esmu bijusi tieva. Tā, ka, labi gribot, aiz sērkociņa varu paslēpties. Un pēkšņi kleitā man ir gurni. Nodomāju: ļoti interesants modelis. Vēlāk, protams, sapratu, ka tas nav modelis, tā esmu es. Ar apaļākiem gurniem. Valdošie priekšstati par to, kādai jāizskatās perfektai sievietei, secinot, ka gurni kļuvuši formīgāki, liktu man lēkt gluži vai akā. Es secināju, ka man patīk, kā izskatos. Mīļotajam vīrietim patika, kā izskatos. Labi, viņam vienmēr patīk, kā izskatos, tas nav gluži atskaites punkts, bet tomēr. Iemesla lēkt akā vai ēst tikai salātlapas neatradās.

Un vispār, ja šobrīd par to aizdomājos, tad kāds ir būtisks priekšnoteikums tam, lai pieaugušai sievietei nenāktos tērēt naudu psihologam, meklējot ārēju atbalstu katrai kustībai? Lai turpinātu kāpt pa karjeras kāpnēm, kaut gan dažbrīd kāpnes kļūst pavisam šauras un neērtas, lai jau nākamajā mirklī pārvērstos ātrgaitas kristāla liftā? Lai dzīves mērķi nebūtu tikai Pinterest bilžu kolekcija, kas nekad nerealizējas? Lai draudzeņu dzīve nešķistu vairāk izdevusies par tavu? Uzdrošinos teikt: māte ar veselīgu pašapziņu un tēvs ar izcilu humora izjūtu ir būtisks sākuma komplekts. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē