Klīniskā psiholoģe Kristīne Balode: Ievainojumi nāk komplektā ar ilgām tos dziedināt

Viņas tēls domās atsauc koloniālo gadsimtu. Vai arī Aspaziju. Redzu viņu dejojam kailu, kā slavenā dzejniece jaunībā reiz derībās – dejojusi pāri ielai Jelgavā. Viņa tā varētu pilnīgi mierīgi. Klīniskā psiholoģe KRISTĪNE BALODE, konsultante attiecību un seksualitātes jautājumos. Radījusi Seksuālās kompetences un erotiskās mākslas centru, arī platformu partnerattiecību atbalstam. Triju bērnu mamma, pamāte (pašas formulējums) divām meitām.
Ineta Meimane
Ineta Meimane
Foto: Andrejs Nikiforovs. Stils: Laila Trilopa

Sēžam zem apsnigušiem stikla griestiem. Kristīne runā modernos vārdos, tomēr mūžsenais terapeita dīvāniņš viņas darba telpā pastāv. Mēmi ik pa laikam iemirdzas telefons – Kristīne gaida kurjeru. Pa brīdim gar stikla sienu noslīd kūstošais sniegs, arvien plašāk atklājot debesis. Otrpus Ģipša fabrikas iekšpagalmam – brīvas upes četrstūris kā glezna. Tā simboliski.

– Psihoterapeiti un psihologi intervijās nereti man teikuši, ka nevēlas publiski atklāt savu dzīvi, tas kaitē darbam ar klientu. Tu gan savu stāstu nemaskē, to var lasīt gan tavā mājaslapā, gan intervijās. Tas palīdz?
– Dzīvoju mazā valstī; ja gribu būt sociāli aktīva, tad man nav iespējams palikt nenovērotai. Un ko nu es tagad tā mākslīgi slēpšu, man tas šķiet absurdi. Cilvēki jau tāpat mani uztver, kā vēlas, tāpat sadomā brīnumu lietas.

Reizēm der sev uzdot jautājumu: kāpēc man šķiet, ka mans priekšstats par attiecībām ir nozīmīgāks nekā otra priekšstats par tām? 

Psiholoģiskās palīdzības instrumenti attīstās un mainās, arī to lietošanas nosacījumi un konteksts. Mūsdienas piedāvā iespēju sēdēt līdzās un atbalstīt klientu, daudz brīvāk atklājot arī savu personīgo ievainojamību. Cilvēks vispirms atnāk pie cilvēka. Tā ir divu cilvēku apzinātība. Klients atnāk drošas telpas meklējumos. Cienīt viņa uzticēšanos man ir būtiskāk nekā slēpt savu personību. 

– Tu par sevi saki: esmu nākusi no nelabvēlīgas ģimenes… Secinu, ka profesijas izvēle savā ziņā ir tavu pieaugšanas izjūtu terapija mūža garumā. Tā pāraugusi profesijā.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē