• Zīda spilvendrāna –vai tiešām matu un ādas veselības garants?

    Skaistumkopšana
    Indra Ozoliņa
    9. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: AleksSafronov/Shutterstock.com
    Uz lasītājas jautājumu atbild dermatoloģe Alise Balcere.

    Lasītājas vēstule: Vai dabīgā zīda spilvendrānas salīdzinājumā ar kokvilnas spilvendrānām tiešām ir tik labas matiem un sejas ādai, kā raksta reklāmās? Ja jā, kur dabīgā zīda spilvendrānas visdrošāk un visizdevīgāk nopirkt? Ar ko tieši atšķiras dabīgais zīds no zīda? Pēc kādām pazīmēm (taustot, redzot, ražotāja, etiķetes) var pateikt, ka tas tik tiešām ir dabisks zīds? Kitija

    Patiesi jāatzīst, ka zīda spilvendrānu reklāmu pēdējā laikā ir ļoti daudz. Tiek solīta ādas atjaunošanās, aknes ārstēšana, krunku un matu lūšanas mazināšanās. Šeit gan uzreiz jāteic, ka medicīnā ārstu ieteikumiem jābalstās uz pierādījumiem.

    Diemžēl kvalitatīvu pētījumu par zīda spilvendrānām un to labvēlīgajām īpašībām, cik man zināms, nav.

    Tomēr teikšu – un pieņemu, ka lielākā daļa kolēģu man piekritīs –, ka zīda spilvendrānas noteikti nekaitēs un, ja tās ir patīkamas, iespējams, uzlabos miega kvalitāti un sniegs no tā izrietošās pozitīvās īpašības. Tātad, ja cilvēks vēlas un viņam zīda spilvendrānas ir patīkamas, tad tās var droši lietot.

    Zīdam pašam par sevi piemīt vairākas pozitīvas īpašības – tas spēj uzturēt komfortablu temperatūru, absorbēt ūdeni, ir elastīgs un piegulošs materiāls, kā arī tajā dzīvo mazāk putekļu ērcīšu. Vai tas viss garantē solītos efektus? Jāteic, ka ir zināms un arī pierādīts – gulēšanas veids var ietekmēt krunciņu veidošanos, sevišķi acu sānu daļā, tā devētās vārnu kājiņas. Tādēļ, izlīdzinot spiedienu vienmērīgāk uz visu sejas ādu, krunciņas, iespējams, veidosies mazāk.

    Papildus tam zīds ir pietiekami slidens materiāls, un spēja noturēt ūdeni varētu nodrošināt matu retāku velšanos un lūšanu, kā arī mazināt sausumu.

    Tādēļ pozitīva iedarbība uz ādu un matiem varētu būt, bet pietrūkst tieši zinātnisku un aprēķināmu datu. Iespējams, pieaugot interesei par dabīgo zīdu, pētījumi šajā jautājumā drīzumā varētu parādīties.  

    Par iespējām atšķirt dabīgu no mākslīga zīda… Atkarībā no kvalitātes mākslīgais zīds var būt ļoti līdzīgs, un pat profesionāļiem ir grūtības atšķirt vienu no otra. Jā, spīdums dabīgajam varētu būt izteiktāks, tas ir gludāks, dārgāks un saglabā krunciņas saburzot, bet šīs atšķirības var nebūt lielas.

    Pavisam drošs zīda tests ir tā lēnā degšana un degšanas radītā smarža, kas līdzinās degošiem matiem.

    Savukārt sintētiskie materiāli biežāk kūst, nevis deg. Tiesa, šo paņēmienu diez vai kāds ļaus izmantot. Tādēļ būtiski ir zīda spilnvendrānu, ja tādu vēlas, iegādāties no ražotāja, kam uzticies.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē