• Lai saglabātu slaidumu, tiesnese Sanita Osipova gavē. Uzzini, kā!

    Skaistums un mode
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    27. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    «Pārkāpjot četrdesmit gadu slieksni, sāku just, ka tikai ar pareizu ēšanu nepietiek, un, galu galā, kādreiz gribas arī panašķoties. Sākumā manīju, ka svars ir ciklisks – pa ziemu pieaug, vasarā mazliet samazinās, bet ar gadiem jutu, ka cikliskums zūd, – pa ziemu pieaugušais svars vasarā vairs nesamazinās. Ķermenis mainās – kas bija viegli 20 un 30 gados, vēlāk ir grūtāk, bet 50 gados jau sāk izskatīties neiespējami,» atklāj Augstākās tiesas tiesnese Sanita Osipova, kura jau vairāk nekā desmit gadus izmanto savu formulu, kā sievietei ap piecdesmit noturēt nemainīgu svaru.

    «Jau kopš 2011. gada katru pavasari ievēroju sešas septiņas nedēļas garo gavēni pirms Lieldienām. Pēc tam jūtos krietni labāk gan garīgi, gan fiziski. Gavēju arī šogad – mīnus pieci kilogrami! Gavēnī  nevienā brīdī neesmu badā, bet vienlaikus ļoti sekoju līdzi tam, ko ēdu. Pārtopu par vegāni – atsakos no pilnīgi visiem dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem. Pirmajā gadā zaudēju ļoti daudz svara, jo nesapratu, ko vispār var ēst, bet vēlāk nezaudēju gandrīz neko, jo sāku izmantot visu plašo vegāniem domātā ēdiena piedāvājumu, bet arī tajos ir cukurs, sāls un dažādas alternatīvās taukvielas. Ar gadiem iemanījos pieturēties pie klasiskiem gavēņa ēdieniem, un viens no tādiem ir vinegrets – mūsu pašu bietes, kartupeļi, zirnīši un skābētie gurķīši, kas aizdarīti ar olīveļļu un balzametiķi labākai garšai. Ēdu daudz graudaugu – zirņus, griķus, prosu, grūbas un lēcas. Pirmajos gavēņos pilnībā atteicos no saldumiem, bet organisms protestēja – jutos slikti, tāpēc tagad šajā laikā ēdu žāvētos augļus, bet ūdenī vārītai brokastu putrai pielieku medu un kādu garšvielu – kardamonu atmiņai, kurkumu holesterīna samazināšanai, arī sēkliņas, rozīnes vai kādu svaigu ogu. Protams, ar gavēni vien nepietiks – vingroju un arī ikdienā sekoju līdzi tam, ko ēdu, – esmu atradusi ēdienus, kas man garšo, dod sātu un nenoklājas taukos uz gurniem.  Un allaž paturu prātā savas vecvecmāmiņas padomu – no galda vienmēr vajag piecelties, kad vēl mazliet gribas ēst.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē