• Ideālās zeķbikses meklējot – ieteikumi un svarīgi knifiņi

    Stils
    Aiva Alksne
    19. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kourdakova Alena/Shutterstock.com
    Kā lai orientējas plašajā zeķbikšu klāstā? Un kā lai nopērk tādas, kas būs kompliments tavām kājām un nepievils? Konsultē Aļona Vavilova, DonnaBC.lv pārdošanas speciāliste.

    Aļona Vavilova teic – zeķbikses ir jāprot izvēlēties. Viņa iesaka pievērst uzmanību sastāvam. Jo vairāk tajā elastāna, jo ciešāk zeķbikses pieguls kājām un līdz ar to mazāka iespēja tās uzraut vai aizķert. Izvēloties vēlams rūpīgi iepazīties ar informāciju, kas atrodama uz iepakojuma, – tikai tā var uzzināt, kāda tehnoloģija to ražošanā izmantota.

    Kvalitatīvu zeķbikšu pamatā vienmēr būs sertificēta likras tehnoloģija.

    «LYCRA® ir sintētiska elastāna šķiedra, ko var izstiept sešas reizes garāku, un tā tik un tā viegli atgriežas savā sākotnējā stāvoklī,» skaidro Aļona. «Pateicoties šai šķiedrai, komforts, kustības brīvība un formas noturība ir ieguvuši jaunu nozīmi, un jo īpaši jau tādā cieši piegulošā un smalkā aksesuārā kā zeķbikses.» Un vēl ļoti svarīgi ir izpētīt izmēru tabulu. Katram zīmolam ir sava izmēru skala, un izmēram tiešām ir nozīme! Izvēloties pārāk lielas zeķbikses, tās būs brīvākas un tik cieši nepieguls. Savukārt nopērkot mazāku izmēru, zeķbikses tiks pārāk izstieptas un saplīsīs ātrāk.

    Kāpēc vienas spīd, citas – ne?

    Būtiski saprast, ka zeķbikses pārsvarā veido pamatdiegs, kas kvalitatīvām zeķbiksēm visbiežāk ir jau pieminētais likras tehnoloģijas diegs, ap kuru tiek aptīts apkārtdiegs, kas var būt poliamīds, vilna, kokvilna, zīds, jo katrs no tiem piešķir savas nianses. Piemēram, ja sastāvā redzi tikai poliesteri, zini, ka šīs zeķbikses diezgan ātri mainīs gan savu sākotnējo formu, gan pat krāsu un, saskaroties ar ādu, nebūs nedz maigas, nedz samtainas, nedz mīlīgas.

    Ja vēlies matētas zeķbikses, to sastāvā noteikti jābūt poliamīdam un elastānam – jo vairāk elastāna, jo zeķbikses būs matētākas.

    Zeķbiksēm spīdēt liek neilona diegs, bet ne tikai – to nosaka arī tehnoloģija, jo to pašu neilona diegu, tikai blīvāku, izmanto 3D aušanas tehnoloģijā (tas ir vijums, kas nodrošina siltumu un izturību), lai ražotu mikrošķiedras zeķbikses, un tās nepavisam nespīd. Mikrošķiedras zeķbikses vispār ir ļoti grūti saplēst – tās var nogriezt ar šķērēm, un tik un tā neirs.

    Bet ko nozīmē zeķbikses, ko ražotāji mums pasniedz kā otru ādu? Izvēloties šādas, saprotam, ka to sastāvā ir daudz elastāna, līdz ar to tās cieši apņems kājas un būs tām teju kā pielipušas. To uzdevums ir izlīdzināt kājas toni – kā pūderim, pašām paliekot neredzamām.

    Bet, lai tas nebūtu tikai ražotāju mārketinga triks, elastānam sastāvā ir jābūt vairāk nekā 16 %.  

    Patiesībā mārketinga triks var būt arī zeķbikšu solījums ļaut glaimojoši izskatīties vēderam, augšstilbiem un gurniem, izveidojot gludu siluetu, kas svarīgi zem piegulošas kleitas. Nepietiek tikai ar zīmējumu, kurā bultiņas skaisti apņem kājas un gurnus. Uz iepakojuma ir arī jāpārliecinās, ka zeķbikšu sastāvā elastāna ir vairāk nekā 20 %. Tikai tad tās formēs, pie viena mazinot arī noguruma sajūtu kājās.

    Svarīgi knifiņi!

    • Zeķbikses var būt arī īstas brīnumdares. Piemēram, ja vēlies formīgāku dupsi, vari izvēlēties koriģējošās zeķbikses ar blīviem (150 den) modelējošiem šortiem, kam ir kokvilnas ķīlis, kas nozīmē – nav nepieciešams vilkt apakšveļu.
    • Ja ziemas sezonai vēlies matētas un necaurspīdīgas zeķbikses, izvēlies mikrošķiedru (microfiber), tās kalpos pat vairākas sezonas.
    • Zeķbikses tik ātri neizdilst purngalos, ja pirkstu daļā ir dubults vijums. Kvalitatīviem zīmoliem to var redzēt uz iepakojuma, tāpat kā saprast, vai zeķbiksēm ir iestrādāts papēdītis, vai ir kokvilnas ķīlis, kādas vīles (un vai vispār ir), cik plata gumija, vai tās spīdēs vai būs matētas utt.
    • Lai zeķbikses jostas vietā nerullētos, pērc tādas, kam ir plata gumija (parasti kvalitatīviem zīmoliem tāda ir). Arī apaļākām dāmām ieteicamas zeķbikses, kam jostasvietā iestrādāta platāka gumija. Skaistākam siluetam viņas droši var izvēlēties kompresējošās zeķbikses, papildu atbalstam uzvelkot arī augstākas un stingrākas biksītes.
    • Ja druknāka auguma īpašniece meklē tikai komfortu, viņai būtu jāizvēlas zeķbikses ar dubulto ķīļi; ja ir svarīga vēnu veselība, jāizvēlas zeķbikses šūnu adījumā (kompresijas), bet, ja vēlme tikai mazliet ierobežot apaļīgo vēderiņu, derēs zeķbikses ar savelkošu augšdaļu.
    • Kvalitatīvākiem zīmoliem izmēru tabulā norādīts ne tikai auguma garums un ķermeņa svars, bet arī gurnu apkārtmērs, ko arī svarīgi ņemt vērā!  
    • Cenu izvērtējot, vispirms jāsaprot, kādam gadījumam zeķbikses kalpos – tas ir svinīgs notikums vai svarīgi ikdienā justies komfortabli gada aukstākajā laikā utt.
    • Gludinātas zeķbikses vienmēr maksā dārgāk nekā negludinātas. Tāpēc pajautā veikalā, vai tevis izvēlētās zeķbikses nav pieejamas kastītē negludinātas.
    • Pie kurpēm ar vaļēju purngalu nav pieņemts vilkt zeķbikses. Ja tomēr nevari atļauties iet bez tām, izvēlies ar vaļējiem purngaliem – tad visi redzēs tikai tavu skaisto manikīru.
    • Un visbeidzot – ja izdevies nopirkt savas ideālas zeķbikses, ir tiešām paveicies, tāpēc pie tām arī vajadzētu turēties.

    Etiķete un mode

    Svarīgi atrast ne tikai savas ideālās zeķbikses, bet arī zināt, kur kādas vilkt. Etiķetes un modes pārzinātāja Guna Leiškalne-Rokk atzīst, ka pats svarīgākais ir atcerēties zelta likumu: jo svinīgāks pasākums un tuvāk vakaram, jo plānākas zeķbikses jāizvēlas. 50 un 60 den zeķbikses paredzēts valkāt dienā.

    • Ja velc vakarkleitu, zeķbikses nedrīkst būt biezākas par 8 den. Taču mūsdienās uz saviesīgu pasākumu droši var zeķbikses vispār nevilkt un iet plikām kājām. Starp citu – zīda audums vispār ne pārāk draudzējas ar zeķbiksēm. «Ja paskatīsieties Oskara ceremoniju, tur būs dāmas smalkās vakara siksniņkurpēs, un viņām būs plikas kājas,» norāda Guna.
    • Jo matētākas zeķbikses, jo labāk. Spīdīgas zeķubikses, pirmkārt, vispār ir daudz grūtāk pieskaņot apģērbam. Otrkārt, spīdums pat ļoti skaistu garu kāju var padarīt līdzīgu cīsiņam, matētas parasti padara vizuāli pievilcīgāku.

    Vakara pasākumos – jo zeķbikšu tonis būs tuvāks ādas tonim, jo labāk.

    Pieļaujamas arī melnas, bet pavisam plānas un matētas; pie vakarkleitas gan tādas mēdz būt grūti pieskaņot, izņēmums – melna kokteiļkleita. «Nepareizi izvēlētas zeķbikses var sabojāt jebkuru tēlu – var uzvilkt dārgu vakarkleitu un ar zeķbiksēm to nogalināt. Diemžēl esmu novērojusi, ka pie mums ir tendence šo aksesuāru vērtēt par zemu.»

    • Šābrīža modes aktualitāte ir aizvietot zeķbikses ar zeķēm, kur vien iespējams. Šobrīd ļoti populāri ir vilkt zeķes tieši augstpapēžu kurpēs, arī siksniņkurpēs. «Personīgi es līdz pat oktobrim izvēlos staigāt plikām kājām un izvēlos zeķes.

    Ziemas sandales velku kopā ar siltām, biezām vai adītām zeķēm, un tas izskatās stilīgi.

    Mūs klimatam izcili piemērotas arī vilnas, kašmira, merīnvilnas zeķbikses, tik jāmāk tās pieskaņot savam tēlam.» Protams, ir citādi, ja profesionālā etiķete pieprasa vilkt zeķbikses.

    • Modē ir atgriezušās tīkliņzeķbikses, un tās nemaz neizskatās vulgāri. «Protams, tās nevajag vilkt melnā krāsā ar minisvārciņiem, bet izvēlēties miesas krāsā. Kvalitatīvas tīkliņzeķes efektīvi uzlabo kāju izskatu. Īpaši labi izskatās kopā ar A silueta tvīda svārkiem, kas ir vienas plaukstas garumā zem ceļgala, un te nudien nav vecuma ierobežojuma.»
    • Modē ir arī mežģīņu zeķbikses, bet atkal – jo sarežģītāks raksts, jo labākai stila izjūtai jābūt. Lai panāktu līdzsvaru, vēlams vilkt mugurā ko klasiskāku un nekādā gadījumā – ļoti īsus svārkus.

    Lai zeķbikšu mūžs būtu ilgāks

    Uzņēmēja Gunta Leimane, kas Latvijas sievietēm zeķbikses piedāvā jau gadu gadiem, saka: «Ar zeķbiksēm bieži ir tāpat kā ar laulību – mēs no otra gaidām nez ko, bet daudz kas atkarīgs arī no mums pašām.» Sākot jau ar to, vai pareizi uzvelkam un kā mazgājam. Lūk, daži svarīgi ieteikumi, lai zeķbikšu mūžs būtu ilgāks.

    • Velkot kājās un mazgājot zeķbikses, vajadzētu novilkt gredzenus un rokassprādzes.
    • Mazgājot veļasmašīnā, zeķbikses vajadzētu ielikt speciālā maisiņā un izvēlēties delikāto režīmā, kas ir paredzēts smalkiem izstrādājumiem, mazgāt ne vairāk kā 40 grādu temperatūrā.
    • Ieteicams izmantot veļas mīkstinātāju – tas novērsīs statisko elektrību, kā arī padarīs zeķbikses mīkstākas un gludākas;
    • Žāvēt tās vislabāk horizontāli, lai neiztiepjas un nedeformējas.
    • Ja rokām ir sausa āda, pirms zeķbikšu uzvilkšanas vērts uz rokām uzklāt krēmu, būs drošāk.
    • Pirms vilkt zābakus, var uzvilkt kājās plānas zeķītes – tas pasargās zeķbikses no saplīšanas tieši pirkstu daļā.
    • Bet pats svarīgākais – centies vilkt zeķu bikses pareizi! Tas jādara tā: vispirms uzrullē uz rokas, tad ievelk vienu purngalu, pēc tam otru, un tikai pēc tam lēnām slidina uz augšu pamīšus pa vienu un otru kāju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē