• Kāpēc kaķi pēc tualetes apmeklējuma skraida kā apsviluši?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    18. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaut arī kaķis ne vienu vien tūkstošgadi dzīvo blakus cilvēkam, viņa uzvedībā ir daudz dīvainību. Protams, tā uzskata cilvēki. Bet patiesībā kaķa rīcībai vienmēr ir iemesli.

    Pēdējos gados kaķa uzvedības pētījumi tiek veikti diezgan aktīvi, tāpēc tagad tas vairs nav tas noslēpumainais un pat mistiskais dzīvnieks, kāds kaķis pirms vairākiem simtiem gadu šķita cilvēkiem. Daudzi kaķa gājieni no zinātniskā skatupunkta jau sen ir noskaidroti. Un kā jau tas bieži notiek – jo dīvainākas un absurdākas izskatās darbības, jo vienkāršāks un banālāks izrādās to iemesls.

    Piemēram, daudzi kaķi veic vienkārši fantastiskus skrējienus un lēcienus pēc tualetes apmeklējuma. Mirklī tas šķiet pilnīgi neloģiski. Kad kaķis sāk veikt šādus fiziskus vingrinājumus pirms kastītes apmeklējuma, turklāt vēl skaļi ņaudot, viss ir skaidrs – dzīvniekam ir aizcietējums. Šādā tik tiešām iedarbīgā veidā kaķis veicina zarnu trakta darbību. Bet kāpēc viņš to dara pēc kastītes apmeklējuma? Kāds no tā labums? Par šo tēmu ir vairākas versijas.

    Maskēšanās

    Dabiskos apstākļos kaķis nemitīgi slēpj savas klātbūtnes pēdas, kaut arī ir teritoriāls dzīvnieks. Jo ienaidnieki (un kaķiem to ir daudz) nelūdz atļauju ienākt un nesteidzas bēgt prom, ja neviens par viņiem nepriecājas. Tāpēc kaķis tik bieži un rūpīgi arī laiza savu kažoku, lai likvidētu visas smaržas, tāpat viņš ļoti rūpīgi aizrok savus izkārnījumus.

    Tualetei kaķis izvēlas vietas, kas atrodas tālu no teritorijas, kur viņš atpūšas un guļ. Un, protams, kaķis ātri centīsies pamest vietu, kur viņš nupat veicis šo delikāto lietu. Būdams mājas mīlulis, proti, atrodoties mākslīgos apstākļos, kaķis saglabā šo uzvedības modeli. Tas ir instinkts – darbība, ko dzīvnieks veiks neapzināti, pat ja tai nav nekādas jēgas. 

    Atvieglošanās

    Jebkurš dzīvnieks izjūt savdabīgu gandarījumu, kad atbrīvojas no atkritumiem, kas iever sevī ne tikai nevajadzīgās, bet bieži arī organismam kaitīgās vielas. Nenoliedzami, tas ir iemesls priekam, turklāt vistiešākajā nozīmē.

    Pētījumi liecina, pēc zarnu trakta un urīnpūšļa atbrīvošanas, smadzenēs nonāk atbilstošs signāls, kas stimulē noteiktu vielu izstrādi, ko tautā dēvē par laimes hormonu.

    Sanāk, ka kaķis lec aiz laimes, ticis vaļā no nevajadzīgas nastas. Šī versija ir visai ticama, jo kaut ko līdzīgu atvieglojumam (ne velti šo stāvokli sauca par atvieglošanos) izjūt arī cilvēki pēc tualetes apmeklējuma.

    Sāpīgas sajūtas

    Nereti urīnceļu vai barības trakta saslimšanas simptoms ir sāpes urinēšanas (defekācijas) laikā. Tāpēc kaķis arī nēsājas pa māju, cenšoties novērst uzmanību no nepatīkamajām sajūtām. Ja šāda uzvedība ir kaut kas jauns, vēlams iespējami ātrāk minci atrādīt veterinārārstam. 

    Tātad visi iemesli kaķa sprintam pēc kastītes apmeklējuma ir pietiekami pamatoti, un dažkārt kaķim var būt nepieciešama arī ārsta palīdzība. Tāpēc rāt dzīvnieku vai, vēl ļaunāk, sodīt par viņa nemierīgo uzvedību nekādā gadījumā nedrīkst. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē