• Ar kurām ogām var cienāt suni?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka- Karaļeviča
    9. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lasītāja jautājums: «Mans suns ir kā traks uz krūmmellenēm. Viņam ļoti garšo arī avenes un zemenes. Nesmādē arī ķiršus. Sakiet, lūdzu, ar kādām ogām var cienāt mīluli vasarā, lai nenodarītu kaitējumu viņa veselībai?»

    Visveselīgāk gan cilvēkiem (gan, protams, arī suņiem) ogas lietot laikā, kad tās ir dabīgā veidā nogatavojušās, nevis ievestas vēl pusgatavas no siltajām zemēm vai mākslīgi nogatavinātas siltumnīcās. Ar svaigām ogām labprāt mielojas gandrīz visi. Par to nav jābrīnās, jo ogas suņi (un citi plēsēji) ēdušie vienmēr – arī pirms tūkstoš gadiem. Savvaļas dzīvnieki jūt, kādi mikroelementi organismam nepieciešami, un tos sameklē mežā. Tiesa, neskaitāmās paaudzēs dzīvojot nebrīvē, dzīvniekiem pamazām izgaist informācija un spēja orientēties augos. Tostarp arī ogās. Tāpēc saimniekam jāseko līdzi, ko ļaut sunim ēst un no kā labāk izvairīties. Der noskaidrot, kura oga ir vērtīgāka un kā tā ietekmē suņa organismu.

    Mellenes 

    Mellenēs ir maz kaloriju un ļoti daudz C vitamīna, A, B un E grupas vitamīnu, šķiedrvielu, antioksidantu. Ir pierādīts, ka mellenes uzlabo redzi, palīdz novērst šūnu bojājumus un uzlabot garīgo funkciju novecojošiem dzīvniekiem. Tiek uzskatīts, ka mellenēs ir vielas, kas kavē audzēju attīstību. Ne velti mellenes ir daudzu rūpnieciski ražotu barību sastāvā. Tāpēc šīs ogas suņiem var droši dot. Ne spaiņiem, protams.

    Upenes

    Šīs ogas var dot, bet ierobežotā daudzumā un ne katru dienu. Šīs ogas bieži pievieno rūpnieciski ražotai barībai, bet nedaudz. Upenēm piemīt pretiekaisuma, urīnu dzenošs efekts, tās palīdz apturēt caureju. Ogas bagātas vitamīniem: A provit­amīns (karotīns), B grupas vit­amīni. Bet C vitamīna ir 5 reizes vairāk nekā zemenēs un 8 reizes vairāk nekā citrusaugļos. Upenes satur arī dzelzi, kalciju, magnēziju, fosforu un cinku. Gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem upenes tonizē sirds un asinsvadu sistēmu, bet suņiem, kuriem radušies gremošanas traucējumi (tostarp caureja), var dot upeņu lapu novārījumu (pāris ēdamkarošu pirms ēšanas).

    Zemenes

    Viens no vasaras lielākajiem kārumiem ir dārza zemenes. Un tavu prieku – šī oga nav sunim aizliegto produktu sarakstā. Ar mēru zemenes sunim var dot bez bažām, ja vien viņam nav alerģijas vai citu kontrindikāciju. Zemenes ir veselīgs, mazkaloriju un dabiski salds našķis. Šīs ogas ir vitamīniem bagātas. To sastāvā ir ievērojams daudzums C un B grupas vitamīnu, kā arī E, D un K vitamīni. Zemenes satur arī kalciju, kāliju un magniju. Šīs ogas uzlabo sirdsdarbību, padara elastīgākus asinsvadus, nostiprina nervu sistēmu, tām ir spēcīgs pretiekaisuma efekts. Tāpat kā cilvēki, arī tavs suns visvairāk iegūs no dārzā audzētām zemenēm, kas nesatur pesticīdus un nitrātus. Mājās augusi oga nav tik skaista, bet neapšaubāmi veselīgāka. Maziem suņiem zemenes samaļ vai sagriež mazos gabaliņos. Lielajiem var dot veselas ogas. Starp citu, saldētas zemenes palīdzēs remdēt slāpes un veldzēties vasaras karstumā.

    Ķirši

    Ar šo ogu ēšanu suņiem nevajadzētu aizrauties, jo to kauliņi satur zilskābi, kas ir toksiska. Protams, ja suns apēdīs vienu kauliņu, nekas slikts nenotiks, taču, ēdot šīs ogas lielos daudzumos, var saindēties ar cianīdu. Tāpēc labāk neriskēt. Turklāt norīti ķiršu kauliņi var radīt aizrīšanās risku vai izraisīt zarnu nosprostojumu. Vai var dot ķiršus bez kauliņiem? Lai gan ķiršu mīkstums satur A un C vitamīnu, šķiedrvielas un antioksidantus, ir zināms, ka tas izraisa kuņģa darbības traucējumus suņiem.

    Avenes

    Ar šīm ogām labprāt mielojas daudzi jo daudzi suņi, jo tās ir pašas saldākās. Avenēs ir ievērojams daudzums C un K vit­amīnu, arī B grupas vitamīni, folijskābe, karotīns, dzelzs, kālijs un varš. Tās satur lielu daudzumu šķiedrvielu, tāpēc uzlabo kuņģa un zarnu darbību, kā arī nāk par labu sirds un asinsvadu sistēmai – nostiprina asinsvadu sieniņas. Gan ogām, gan ziediem un lampām piemīt pretiekaisuma, pretdrudža efekts, šīs visas sastāvdaļas sviedrē, tāpēc ārkārtīgi karstā laikā nevajadzētu ļaut sunim mieloties ar avenēm.

    Kazenes 

    Ar šīm ogām droši var cienāt suni. Tajās ir maz kaloriju un cukura, tāpēc ik pa laikam kādu ogu sunim var dot notiesāt. Kazenes ir izcils E un C vitamīna, K vitamīna, mangāna un vara avots. Tās satur daudz antioksidantu un tanīnus, salicilskābi, ellagīnskābi, pektīnu un rutīnu. Kazeņu sēkliņas bagātīgi satur omega 3 taukskābes, kas veicina veselīgu un spīdīgu apmatojumu. Tiesa, lai vērtīgās eļļas izdalītos, oga ir labi jāsakošļā. Ne kuram katram sunim to varēs iestāstīt. Tā kā kazenes satur daudz C vitamīna, tās lieliski atbalsta imunitāti un var palīdzēt samazināt infekciju un pat dažu audzēju risku. Patiesībā kazenes tiek ierindotas starp labākajiem produktiem, kas satur antioksidantus. Tāpēc, ja vien ir iespēja, lieto pats un cienā suni.

    Jāņogas

    Jāteic, ka šīs ogas suņi ne visai iecienījuši, jo tās ir skābas. Tomēr indivīdi mēdz būt dažādi. Ja nu tavs suns ēd šīs ogas un neviebjas, tad galvenais, kas jāatceras, – mērs. Var pacienāt vien ar dažām odziņām. Paaugstināta skābuma dēļ jāņogas atļautas tikai pēc galvenās barošanas. Ja tās dod tukšā dūšā, laika gaitā tas var novest pie gremošanas problēmām.

    Dzērvenes

    Šī ir lieliska uzkoda suņiem. Kā zināms, dzērvene ir pati unikālākā un veselīgākā oga pasaulē, kurā ir daudz vērtīgu vitamīnu, šķiedrvielu un antioksidantu. Dzērvenes ieteicams dot suņiem, kuriem jālieto antibiotikas, – šīs ogas stimulēs antibiotiku iedarbību. Dzērvenes var palīdzēt novērst arī urīnceļu infekcijas. Jāatzīst gan, neviens suns nepatērēs tik daudz dzērveņu, lai izjustu šo efektu. Tiesa, šīs ogas nedrīkst dot dzīvniekiem, kas sirgst ar kuņģa vai zarnu trakta iekaisumu. 

    Mājās žāvētas dzērvenes ir drošs kārums arī kucēniem. Veikalā iegādātajām žāvētajām dzērvenēm bieži ir pievienots cukurs, konservanti vai pat ksilīts, kas suņiem ir toksisks. Tāpēc vislabāk šīs ogas žāvēt mājās ar dehidratoru. Dzīvniekam nekādā gadījumā nevajadzētu dot dzērvenes, kam ir pievienots cukurs. Piemēram, dzērvenes pūdercukurā nebūs labs našķis, ar ko pacienāt savu četrkājaino draugu.

    Rubriku atbalsta Rimi

    Rimi Mājdzīvniekiem eksperti:

    • Monta Priede, kinoloģe
    • Anete Kalniņa, mājdzīvnieku veselības eksperte, sertificēta veterinārārste
    • Anita Štelfa, kaķu dzīves eksperte

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē