• Vai tiešām Dons savu dziesmu aizņēmies no somiem? Plaģiātisma bums Eirovīzijā

    Eirovīzija
    Marta Kalniņa
    11. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Dona dziesmai jau atrasta līdziniece.
    Foto: Lauris Vīksne
    Dona dziesmai jau atrasta līdziniece.
    «Supernovas» uzvarētājs Dons vēl nebija nokāpis no skatuves, kad vietējie detektīvi jau sāka norādīt uz uzvarētājdziesmas līdzību ar kādu somu hitu. Vai tiešām Latvijas pārstāvis Eirovīzijā būtu to vienkārši aizņēmies?

    '

    Teju katrā Eirovīzijā kādu dalībnieku tur aizdomās par plaģiātismu, un nereti šādas apsūdzības tiek izvirzītas tieši uzvarētājam. Cik tālu šajā Eiropā lielākajā muzikālajā sacensībā tiks Dona dziesma, mēs uzzināsim maijā. Taču arī viņa virzienā jau tagad izskanējušas aizdomas – vai tikai Dons nav aizņēmies dziesmu no kādas slavenas grupas?

    Uz to, ka Dona dziesma šķiet dikti dzirdēta, šajās dienās norādījuši vairāki melomāni. Viņuprāt Dona garabērns «Hollow», sevišķi kompozīcijas sākums, ļoti līdzinoties somu grupas «Sunrise Avenue» hitam « Nothing Is Over,» kas tapis jau pirms desmit gadiem.

     

    Nav nekā jauna šajā pasaulē, un daudzas dziesmas atgādina citas, jau iepriekš dzirdētas. Taču Eirovīzijā šādas aizdomas allaž izraisa lielu šūmēšanos, un arī Dons var nonākt šādā situācijā. Tiesa, lielākoties šādas muzikālās līdzības konstatēšana nebeidzas ar izslēgšanu no dalībnieku saraksta. Taču no skrupulozas salīdzināšanas nav pasargāti pat uzvarētāji.

    To pārmeta arī Andrejevai un Samantai Tīnai

    Latvieši ir īsti muzikālie detektīvi, un ir naski uz līdzību atrašanu. Tādus pārmetumus, kādi jau izskanējuši Dona virzienā, savulaik izpelnījās  gan Aija Andrejeva, gan Samanta Tīna, bet Madaras Celmas dziesma patiesi tika atzīta par plaģiātu. Aizdomās turēja arī «Bermudu Divstūra» pieteikumu «Bad», kura skanējums atgādināja Mikas hitu «Relax, Take it easy».  

    Zviedru dziesmas izklausās dzirdētas

    Pērn uzvarēja zviedriete Lorīna, un arī viņai izteica pārmetumus par bezkaunīgu kopēšanu. Viņas dziesma esot pārāk līdzīga zviedru grupas «ABBA» hitam «The Winner Takes It All».  Lorīna par to daudz neskuma un atzina, ka uztver šādu salīdzināšanu kā komplimentu. Taču Spānijas mūzikas eksperti vērsa uzmanību, ka vēl vairāk Lorīnas dziesma līdzinoties 1999. gadā tapušai grupas «Pont Aeris» dziesmai «Flying free». Arī šīs apsūdzības Lorīna noraidīja, un uzvarētājas godu viņai neviens neatņēma.

    Arī zviedrs Mons Zemerlovs tika turēts aizdomās par plaģiātismu. 2015. gada uzvarētājdziesma «Heroes» ļoti atgādināja Deivida Getas kompozīciju «On The Sun».

    Jātaisnojas arī krievietei un dānietei

    Pirms 11 gadiem nežēlastībā krita Krievijas pārstāve Dina Garipova ar dziesmu «What If», kuru sacerēja zviedru producenti. Konkursa uzticamie fani tajā atpazina pat vairākus hitus, tostarp Selīnas Dionas ikonisko «My Heart Will Go On». Tomēr Krievijas pārstāves dziesma netika atsaukta no dalības Eirovīzijā.

    Skaidroties togad nācās Dānijas pārstāvei Emīlijai de Forestai. Viņas uzvarētājdziesma «Only Teardrops» bija pārāk līdzīga  nīderlandiešu grupas «K-otic» 2002.gadā iznākušam skaņdarbam «I Surrender».

     

    Ukraiņi savu kļūdu atzinuši laikus

    Ukraiņu dziedātājas Aļošas dziesma «To Be Free» Ukrainas Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē ieguva tiesības doties uz Oslo tika atzīta par konkursam neatbilstošu. Tā izklausījās gluži kā «Knock Me Out», ko filmā «The Crow: City Of Angels» izpildīja dziedātāja Linda Perija un Greisa Slika. Ukraiņu eksperti atzina, ka līdzība ir pārāk acīmredzama, un deva iespēju iesniegt citu dziesmu.  

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē