• Sāp ausis un reibst galva. Ko darīt?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    23. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Otoneirologs Atis Legzdiņš atbild uz noraizējušās lasītājas vēstuli par ausu sāpēm, līdzsvara sistēmu un reiboņiem.

    Lasītājas jautājums: Man ir 80 gadi un konstatēja abpusējo vestibulāro hiporefleksiju un otalģiju. Izrakstīja «Betaserc» un «Ibuprofen» ausīm. Vai līdzsvara  sistēma saistīta ar ausīm? Ko varētu darīt, lai izārstētu ausis, lai tās nebūtu jutīgas, lai sāpes neprogresētu? Margarita

    Jā, vestibulārā jeb līdzsvara sistēma ir saistīta ar ausīm, bet vestibulārajiem traucējumiem ausu sāpes nav raksturīgas. Vispirms vajadzētu tikt skaidrībā par otalģijas jeb ausu sāpju iemeslu, jo tad varētu labāk palīdzēt.

    Piemēram, tā varētu būt ilgstoši nepietiekama asinsapgāde, kuras dēļ rodas galvassāpes, ausu ventilācijas traucējumi vai iekaisums.

    Tie ir tikai mani minējumi. Noteikti iesaku aiziet pie ausu, kakla un deguna ārsta, lai noskaidrotu, kas īsti ar ausīm notiek. Iespējams, vajadzētu veikt attēldiagnostikas izmeklējumus, piemēram, magnētisko rezonansi vai datortomogrāfiju, – tieši kurus, ārsts pateiktu klātienes konsultācijā.

    Vestibulārā hiporefleksija ir diezgan liela problēma, jo palielina krišanas risku.

    Šādā veidā mēdz izpausties arī vecuma izmaiņas, un tad viens no veidiem, kā palīdzēt, ir jau vēstulē minētais betahistīns (Betaserc), taču papildus noteikti nepieciešama arī fizioterapija –  vingrinājumi līdzsvara aparāta stiprināšanai. Fizioterapeiti, kas nodarbojas ar līdzsvara funkcijas atjaunošanu, strādā, piemēram, Nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivari, tur ir arī laba fizioterapijas aparatūra.

    Pašsajūtu var uzlabot, tikai kombinējot zāles kursa veidā ar vingrinājumiem, taču šaubos, ka tas noņems sāpes ausīs.

    Rodas jautājums, vai ibuprofēns jums palīdz pret sāpēm un cik bieži jālieto. Ja tas nepieciešams katru dienu un lielās devās, tad jāizvēlas citas zāles, kas mazāk ietekmē kuņģi un saistaudu sistēmu, tādas zinās izrakstīt neirologs vai ausu, kakla un deguna ārsts.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē