• Kas ir panarīcijs, un kā ar to tikt galā paša spēkiem?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    27. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: TierneyMJ/Shutterstock.com
    Kārlim atbild dermatoveneroloģe Agnese Portnaja.

    Lasītāja vēstule: Man kaut kāds iekaisums zem naga trešo dienu. Nebija ne traumas, ne pušuma, tikai tā kā iespiedies būtu – aiz naga labajā pusē. Sāp. Uzliku sālsūdens kompresi uz nakti, lai noņem tūsku. Neko nepalīdzēja. Ievēroju, ka tajā pašā rokā padusē jūtu limfmezglu. Ko darīt jau mājās, pie kā iet? Situācija akūta, nav laika gaidīt mēnešiem rindā pēc speciālista konsultācijas. Vai ķirurgs griezīs, bet dermatologs ārstēs ar zālēm?  Kārlis, 30 gadi

    Kārli, šķiet, ka pie vainas ir panarīcijs – naga valnīša iekaisums. Lai tas attīstītos, nevajag ne traumu, ne lielu pušumu. Pietiek ar mazu plaisiņu vai stiprāk paplēstu ienadzi, lai tajā iekļūtu baktērijas un rastos iekaisums.

    Pirmajai palīdzībai noderēs dezinficējoši šķīdumi, piemēram, hlorheksidīns vai betadīna šķīdums.

    Sālsūdens kompreses panarīcija gadījumā parasti palīdz, bet – tās vajag likt atkārtoti vairākas naktis pēc kārtas. Labas būs arī sālsūdens vanniņas. Sālsūdenim jābūt pietiekami koncentrētam: jāņem 1 ēdamkarote sāls uz glāzi ūdens.

    Ja situācija pasliktinās, nepieciešama antibakteriāla terapija. Iesaku vērsties pie ģimenes ārsta, kurš izrakstīs antibakteriālu ziedi. Bez receptes var nopirkt Višņevska ziedi un ihtiola ziedi, bet tās jālieto prātīgi, nesmērējot uz visas sarkanās, sāpīgās un sastrutojušās vietas, bet tai apkārt un pēc tam pārsienot.

    Ja pēc šiem pasākumiem stāvoklis neuzlabojas un redzams tāds kā sarkans celiņš uz augšu pa pirkstu vai plaukstu, tas ir rādītājs, ka nepieciešams antibiotikas lietot iekšķīgi.  

    Ja iekaisums izplatās, sāpes kļūst stiprākas un pulsē, var vērsties pie ķirurga. Ar dermatologu vajadzētu konsultēties, ja šādas situācijas ieilgst un atkārtojas.

    Limfmezgls var būt palielināts vīrusu vai bakteriālas infekcijas, kā arī dažādu citu iemeslu dēļ, tāpēc vēlreiz iesaku parādīties ģimenes ārstam.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē