• Kājām nav miera! Vai vainīgas Šmorla trūces?

    Slimības
    Anda Hailova
    15. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Uz satrauktas lasītājas jautājumu par dēla kāju raustīšanos atbild neiroloģe Iveta Barkāne.

    Lasītājas vēstule: Manam dēlam mugurā ir Šmorla trūces. Dažreiz, it sevišķi pirms pilnmēness, viņam rodas nemiera sajūta, grūti iemigt, sāk raustīt kājas. Esmu dzirdējusi par raustīto kāju sindromu. Kas tas ir, un pie kāda speciālista dēlam ārstēties? Valentīna Liepiņa no Ogres

    Valentīna, Šmorla trūces nozīmē, ka starpskriemeļu diska saturs iespiežas augstāk vai zemāk esošā mugurkaula skriemelī. Tas var radīt stājas traucējumus, sāpes mugurkaulā, īpaši pēc ilgstošas sēdēšanas un stāvēšanas, fiziskas slodzes, taču ar nemierīgo kāju sindromu Šmorla trūcēm nav nekāda sakara, jo tās nerada neiroloģisku simptomātiku.

    Tas gan nenozīmē, ka Šmorla trūcēm nebūtu jāpievērš uzmanība, jo ar laiku var rasties nopietnāka problēma – diska trūces.

    Ieteiktu tavam dēlam nostiprināt muguras muskuļus, uzlabot mugurkaula kustīgumu, izvairīties no fiziskām aktivitātēm, kas saistītas ar pastiprinātu vertikālu slodzi, piemēram, no skriešanas. Lai konsultētos par šo veselības problēmu, var vērsties vai nu pie vertebrologa (mugurkaulāja speciālista), vai pie fizioterapeita, kurš viņam individuāli piemeklēs vingrojumus.

    Ar jautājumiem par nemierīgo kāju sindromu jāiet uz konsultāciju pie neirologa.

    Taisnības labad gan jāteic, ka arī mums ne vienmēr izdodas atklāt iemeslu, kas liek kājām raustīties, lēkāt, īpaši vakarā, kad cilvēks devies gulēt. Visbiežākie kāju lēkāšanas iemesli ir dzelzs vai magnija deficīts, cukura diabēts, kad attīstās polineiropātija, tas var būt arī ģenētiski noteikts.

    Nereti iemesls nemierīgo kāju sindromam ir atsevišķu medikamentu, piemēram, pret depresiju, pret alerģiju, blaknes.

    Šobrīd kā vienkāršāko risinājumu tavam dēlam varu ieteikt palietot Magne B6 – vitamīnu kompleksu, kurā magnijs ir kombinācijā ar B6 vitamīnu. Tas palīdzēs stiprināt viņa nervu sistēmu.

    Ja arī pēc tam kāju raustīšanās sagādās problēmas, būs vien jāiet pie neirologa, lai izvērtētu viņa neiroloģisko stāvokli, veiktu neiroloģisko apskati un, ja būs nepieciešams, veiktu neirogrāfijas vai magnētiskās rezonanses izmeklējumu, pārbaudītu perifēro nervu sistēmu.

    Neirologs, balstoties uz apskates un izmeklējumu rezultātiem, varēs ieteikt, kādi medikamenti vislabāk palīdzēs.

    Jautājumā par lielāku nemiera sajūtu, grūtībām iemigt pirms pilnmēness iesaku konsultēties miega kabinetā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē