• Kad kaklā skrāpējas kaķis… Kā sev palīdzēt?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    27. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pavasaris ir laiks, kad mēdz piemesties ne tikai iesnas, bet arī kakla sāpes. Ja vien situācija nav kritiska, bieži vien paši sev varam palīdzēt. Kā? Stāsta ģimenes ārsts Andris Baumanis.

    Kāpēc sāp kakls?

    Visas kakla sāpes jeb faringītu nevar samest vienā katlā. Lai tās atšķirtu, būtu jākonsultējas ar ārstu. Kakla sāpes var liecināt par dažādiem iekaisuma iemesliem. Daļai ir kovida infekcija, bet cilvēki testus neveic – pieļaujot, ka vienkārši saaukstējušies. Tā kā šī infekcija joprojām aktuāla, pirmais, kas jādara, – jātaisa Covid-19 tests.

    Otra cilvēku kategorija ir tā, kuriem kakla sāpes atkārtojas ne reizi vien. Tad var būt divējādas situācijas, un tāpēc jāpārbauda iekaisuma rādītāji asins analīzēs, lai pārliecinātos, vai nav recidivējoša streptokoka infekcija, par ko norāda ievērojami paaugstināts antistreptolizīna (ASO) skaitlis.

    Tiem, kuri bieži un ilgstoši slimo, jāatceras arī par Epstaina–Bāras vīrusa infekciju, kura ļoti spēcīgi ietekmē imunitāti uz vairākiem mēnešiem.

    Profesionāliem sportistiem šī vīrusa infekcijas dēļ var tik izjauktas sporta sacensības uz pusgadu. Protams, ir vēl ļoti daudz citu vīrusu, kas vairāk nekā 80 procentos gadījumu ir vainīgi pie kakla sāpēm. Vēl kakla sāpju iemesls var būt arī gastroezofageālais atvilnis, kas kairina rīkles galu un izraisa klepu, bet tā nav vīrusu infekcija.

    Paliec mājās!

    Ja tev ir vīrusu infekcija, ņem vērā, ka tā izplatās pilienu infekcijas veidā runājot, klepojot, šķaudot, arī ar rokām. Tas nozīmē, ka tu nedrīksti iet uz darbu, jo esi potenciāls infekcijas avots apkārtējiem. Jā, var jau būt, ka tu jūties nepietiekami slima, lai gulētu mājās… Tikai tādā gadījumā, ejot uz darbu, tu  turpini inficēt visus apkārtējos pa ceļam uz turieni un vēl darbavietā.

    Kā sev palīdzēt?

    • Divas trīs dienas vari ārstēties mājās, izmantojot lokālos līdzekļus – aerosolus, kas satur kliņģerīšu, smiltsērkšķu, tējaskoka, kanēļa, piparmētru vai citas eļļas, piemēram Faringospray, Laringospray, Olefar Duo un citus. Tie noklāj rīkles gala gļotādu, samazinot iekaisumu un kairinājumu. Ja aizsmakusi arī balss, lietojami Sana Voce, Gelo Revoice un citi šim nolūkam paredzēti līdzekļi.

    Pūšamie pret kakla sāpēm būs efektīvāki nekā sūkājamās tabletes.

    • Skalo kaklu ar hlorheksidīna šķīdumu, piemēram, Hexoral, divas reizes dienā. Taču visvienkāršākais un vislētākais variants šim nolūkam ir aptiekā nopērkamā kliņģerīšu tinktūra. Deserta karoti tinktūras atšķaidi ar 200 ml silta ūdens. Vari skalot līdz četrām reizēm dienā.
    • Lieto pretiekaisuma medikamentus – ibuprofēnu, acetaminofēnu jeb paracetamolu, lai, mazinot iekaisumu, pierimtu arī sāpes. Tikai šīs zāles nevajadzētu izmantot, lai samazinātu  temperatūru, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusu infekciju. Lieto tās pēc nepieciešamības, bet ne vairāk, kā norādīts lietošanas pamācībā.
    • Pirmajās trīs saaukstēšanās dienās vari lietot C vitamīnu pa 2–3 gramiem diennaktī. Tas samazinās asinsvadu caurlaidību un neļaus vīrusam tik strauji vairoties un izplatīties.
    • Dzer daudz šķidruma, siltu zāļu tēju un atpūsties.
    • Dažkārt kakla sāpes un saaukstēšanās var mazināt pirtī iešana. Pirtnieku skolā māca, ka slimam cilvēkam nebūtu pirtī ko meklēt. Savukārt citi uzskata, ka pirts ir lielisks ārstniecības līdzeklis. Bet – jāskatās, lai pirts nebūtu par karstu un lai pēc tās neiznāktu nokļūt caurvējā vai aukstumā. Labāk nepērties, taču pagulēt uz lāvas un nemazgāties ilgi, bet noskaloties siltā ūdenī. Tad silti saģērbies, zem segas gultā iekšā un izdzer vismaz puslitru tējas.

    Labākā būs pašas lasīta zāļu tēja, vari veidot miksli no liepziediem, piparmētrām, salvijas, meža zemenēm, kumelītēm un citiem ārstniecības augiem.

    Un vēl viens noteikums – ja esi saaukstējusies, tad nekādus temperatūras kontrastus! Tie pieļaujami tikai tad, kad esi vesela un rūdies. Un vēl – ja esi izkarsējusies, pēc pirts pašsajūtas uzlabošanai noderēs karsta pēdu vanniņa.

    Rūdies jau laikus

    Vitamīni imunitāti nepaaugstina, izņemot D vitamīnu. Lai bieži nesaaukstētos, ir jārūdās. Nepieciešamas regulāras fiziskas aktivitātes svaigā gaisā, sasniedzot pietiekami augstu pulsu. Saviem pacientiem saku: jūs varat visu dienu strādāt dārzā vai staigāt gar jūru, bet es tomēr gribētu, lai jums regulāri būtu arī kāda fiziska aktivitāte ar paaugstinātu pulsu (210 sitieni minūtē mīnus vecums gados), lai drusku izdalītos sviedri. Tas nozīmē – lai sirdij ir anaerobā slodze un pieplūst skābeklis. Otra lieta – lai vielmaiņā tiek izmantota ne tikai glikoze, bet arī tauciņi. Fiziskās aktivitātes ar augstāku pulsu patiesi uzlabo imunitāti.   

    Tā gan nedari!

    • Neskalo sāpošo kaklu ar sālsūdeni! Parasti saviem pacientiem saku tā: «Kad iegriežat ar nazi rokā, jūs taču neberat virsū sāli.» Sālsūdens veido hipertonisku šķīdumu, kas uzsūc sevī visu šķidro masu, un tas nozīmē, ka, skalojot kaklu ar sālsūdeni, mēs kairinām un sausinām rīkles galu. Bet vajag tieši pretēji – mitrināt un eļļot.
    • Ja mazliet iesāpas kakls, nelieto pārāk daudz tādu zāļu kā Coldrex, Fervex un citus kombinētos līdzekļus (ja temperatūra nepārsniedz 38,5 grādus), bet gan izmanto kaklā pūšamos aerosolus vai sūkājamās tabletes. Atceries, ka pārāk daudz medikamentu iekaisušo kakla gļotādu sakairinās vēl vairāk.
    • Neelpo karstu tvaiku virs katla! Ja tas būs pārāk karsts, radīs iekaisušās gļotādas kairinājumu, termisku apdegumu, un efekta vietā būs defekts.

    Svarīgi! Ja tev bez kakla sāpēm ir arī temperatūra ap 38 grādiem un tā nesamazinās no paracetamola, ibuprofēna vai citām pretiekaisuma zālēm, noteikti dodies par ārsta.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē