• Kā uzvarēt kašķi?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    13. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Tā izskatās kašķis
    Foto: No personiskā arhīva
    Tā izskatās kašķis
    Nāk vasara, laiks, kad gan pieaugušie, gan bērni maina vidi. Kāds dodas uz laukiem, cits uz dažādām nometnēm, pieaugušajiem ballītes, ceļojumi. Un pat nemanīsi, kā piezadzies kašķis. Ko nu?! Stāsta dermatoveneroloģe Ludmila Čigorevska.
    • Ja ir aizdomas par kašķi, vari droši lietot kādu no permetrīna preparātiem, uzsmērējot un paturot to uz ādas 24 stundas, pēc lietošanas kārtīgi nomazgājoties un uzvelkot tīru apģērbu.

    Noteikti iezied ar līdzekli visu ķermeni, nevis tikai niezošās vietas!

    Permetrīnu var iegādāties dažādās formās, taču es parasti iesaku gelu, kas nav taukains. Atceries, ka pēc roku mazgāšanas līdzeklis jāuzsmērē atkārtoti.

    • Pretkašķa līdzekļus maziem bērniem izmanto samazinātā koncentrācijā un turi īsāku laiku. Ja nejūties drošs par īstajām devām, pavaicā padomu ārstam vai farmaceitam un izlasi zāļu lietošanas instrukciju.
    • Viegls kašķis pāries pēc vienas zāļu lietošanas reizes, bet, ja tas ir vidēji smags un izsitumu daudz, pēc medikamenta nomazgāšanas uzzied to vēlreiz uz diennakti. Nepieciešamības gadījumā dari to arī trešo reizi.
    • Pieejams arī benzilbenzoāta krēms, bet tas, manuprāt, ir kairinošāks nekā permetrīna preparāti.

    Pārdošanā ir arī sēra ziede, kas ne visai patīkami ož.

    Ne tikai vienu dienu, bet, kamēr ir uz ādas, un ar šo aromātu piesūcas arī apģērbs. Manuprāt, labāk izvēlēties mūsdienīgākus līdzekļus, taču tas ir gaumes jautājums.

    • Zāles noteikti jālieto tā, kā norādīts lietošanas pamācībā. Ja, piemēram, tajā rakstīts, ka ziede jāsmērē divas dienas, tā arī jādara, kaut nieze jau pārgājusi. Lietojot medikamentus nepietiekami ilgi, slimība netiks izārstēta pilnībā vai arī, darot to pārmērīgi, var attīstīties dermatīts.
    • Ģimenē zāles vienlaikus jālieto visiem: viens var būt slims, bet citi – inkubācijas periodā, kas ilgst no divām nedēļām līdz pusotram mēnesim.
    • Valkātos apģērbus, gultasveļu un dvieļus izmazgā 60–90 grādu karstā temperatūrā un pēc tam izgludini ar iespējami karstu gludekli. Noteikti karstā ūdenī izmazgā arī mīkstās rotaļlietas!
    • Kašķa slimnieka valkātās drēbes nedrīkst nest uz ķīmisko tīrītavu vai veļas mazgātavu, lai neinficētu citus.

    Ziemā apģērbu pēc mazgāšanas izkar laukā, lai izsalst, bet vasarā iznes dezinficēties saulē!

    Pēc mazgāšanas saliec un paturi drēbes maisos – ja visi parazīti vēl nebūs iznīdēti, pēc pāris nedēļām bez ēdiena tie aizies bojā.

    • Ja nieze nemazinās, nepaļaujies tikai uz pašārstēšanos, jo ir nianses, kuras zina tikai dermatologs. Pat mums, ārstiem, ne vienmēr ir viegli noteikt diagnozi, it īpaši, ja ir arī kāda cita slimība, piemēram, atopiskais dermatīts vai seborejas dermatīts.

    Turklāt, ja kašķi vairākas nedēļas ārstē nepareizi kā alerģisku slimību, ar laiku tam var pievienoties strutaina infekcija.

    Pēc vairākiem mēnešiem var sākties vēl nopietnāka komplikācija – limfmezglu iekaisums.

    • Ielaista kašķa gadījumā ārsts izrakstīs antibiotikas un paralēli arī pretkašķa un antibakteriālu ziedi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē