• Ja kavējas mēnešreizes, esmu stāvoklī? Ne vienmēr!

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    18. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ja tās kavējas un mazulis nav plānots, pirmā doma, kas iešaujas prātā, ir – «Ārprāts, vai tiešām iekritu?» Tomēr ne vienmēr nenotikušas mēnešreizes liecina par grūtniecību. Skaidro: Dr. Ieva Erciņa, ginekoloģe un ultrasonogrāfijas speciāliste Erciņas un Briedītes ginekoloģijas klīnikā.

    Man ir diezgan daudz pacienšu ar neregulārām mēnešreizēm, un reakcijas ir tik dažādas. Viena uztraucas par pāris nedaudz kavētiem cikliem, bet citas atnāk, kad menstruācijas iztrūkst jau divus gadus. Un ja tam vēl pievienojusies trauksme un bezmiegs…

    Diriģē smadzenes

    Bet nu – par visu pēc kārtas!

    Par mēnešreižu norisi gādā galvas smadzenes un olnīcas, bet dzemde darbojas kā izpildorgāns. Pavēle, kas nosaka menstruālo ciklu, nāk no hipofīzes, un pēc tam procesā iesaistās olnīcas, kas ražo hormonus estradiolu vai progesteronu – atkarībā no menstruālā cikla fāzes. 

    Atgādināšu, ka normāli cikls ilgst 24–34 dienas. Ciklu regularitāte norāda uz hipofīzes darbības ritmiskumu, bet to, tāpat kā visu tavu organismu, var ietekmēt stress un dažādi kairinājumi. Ja menstruālais cikls svārstās par trim un pat septiņām dienām, tas nenozīmē, ka mēnešreizes ir neregulāras. Uztraukties jāsāk, ja cikls ilgst tikai 22 vai 21 dienu, tam vajadzētu būt vismaz 24 dienas garam.

     

    Sargies, kaut jūties droši

     Ja nevēlies bērniņu, rēķinies, ka grūtniecība iespējama arī tad, kad liekas, ka tā vairs neiestāsies. Piemēram, pirms mēneša pie manis grūtniecības uzskaitē stājās sieviete, kurai ir 45 gadi. Mums katrai ir iestatīts savs iekšējais bioloģiskais pulkstenis. Pavaicā, kādā vecumā mēnešreizes beidzās tavai mammai, jo parasti pa sieviešu līniju esam līdzīgas.

    Negribu biedēt, taču pilnībā atslābt par nevēlamu grūtniecību nevar, arī lietojot hormonālo kontracepciju. Sākot to darīt, pacientei stāstu, ka nu visa kontrole pāriet viņas rokās un kļūdas var novest pie grūtniecības. Esmu novērojusi, ka jaunas sievietes hormonālo kontracepciju nereti lieto haotiski, kas arī ir biežākais iekrišanas iemesls. Piemēram, kāda meitene man e-pastā rakstīja: «Mans draugs ir aizbraucis, tāpēc tagad nedzeršu tabletes.» Savukārt pēc divām nedēļām ziņoja: «Viņš tagad ir mājās, un es atkal lietoju tabletes.» Būtu jāatceras, ka neregulāri lietota hormonālā kontracepcija var nenostrādāt.

    Ja grūtniecība nav vēlama, par izsargāšanos jādomā arī māmiņām, kuras baro mazuli ar krūti, kaut arī mēnešreižu nav. Nav zināms, kurā brīdī hipofīze sāks mosties un organisms būs gatavs jaunai grūtniecībai. Ja sieviete bērniņu baro tikai ar krūti, viņa ir droši pasargāta no nākamās grūtniecības vien mazuļa pirmos trīs dzīves mēnešus. Pēc tam var notikt spontāna ovulācija. Parasti sievietes ir par to pārsteigtas, ka ķermenis tik ātri pamodies un gatavs startēt jaunai grūtniecībai.  

     

    Vai tiešām stāvoklī?

    Mēnešreižu kavēšanās iemeslu var noskaidrot ginekoloģiskajā apskatē un veicot ultrasonogrāfiju. Pieredzējis ginekologs jau no piektās grūtniecības nedēļas pamana izmaiņas dzemdes izmēros – pat bez ultrasonogrāfijas veikšanas. Tomēr visagrāk par situāciju pastāsta hormonu analīzes. Cilvēka horiongonadotropais hormons (HCG) asinīs parādās septiņas dienas pēc apaugļošanās. Mazā koncentrācijā urīnā to var konstatēt 10–12 dienas pēc šā brīža. Ātrāk to noteikt nav jēgas, it sevišķi ar aptiekās iegādājamiem testiem. Sākumā grūtniecības faktu noteikti vajag pārbaudīt pirmajā rīta urīna porcijā. Tiesa, negatīvam rezultātam nevar ticēt par visiem 100 procentiem. Taču, ja redzamas divas svītriņas, tad gan, visticamāk, iestājusies grūtniecība. Precīzāk HCG nosaka asins analīzēs. To var izdarīt arī bez ārsta nosūtījuma, uzrādot personu apliecinošu dokumentu jebkurā laboratorijā. Ja HCG ir piecas vienības un vairāk, tas nozīmē, ka tik tiešām – kaut kas tur notiek.

     

    Kāpēc mēnešreizes nenāk

    Tagad pastāstīšu par citiem biežākajiem menstruāciju kavēšanās iemesliem, kas nav grūtniecība.

    * MAZS VAI LIELS ĶERMEŅA SVARS. Latvijā mēnešreizes sākas vidēji ap 10–13 gadu vecumam, un meitenēm bieži vien ir mazs svars. Taču, lai mēnešreizes noritētu normāli, sievietei jāsver vismaz 45 kilogramus. Savukārt, tuvojoties menopauzei, svars nereti ir par lielu, tāpēc raksturīgi cikli bez ovulācijas, kad mēnešreizes nenotiek.

    Diemžēl menopauze iestājas arvien agrāk – ne tikai 45 –50 gadu, bet reizēm pat 25 gadu vecumā.

    Normālai mēnešreižu norisei nepieciešams pilnvērtīgs uzturs. Kāda mana paciente ļoti strauji pārgāja uz vegānisku ēdienkarti – vispirms atteicās no gaļas, tad arī no piena un olām. Pēc diviem mēnešiem sieviete nokritās svarā par astoņiem kilogramiem un viņai beidzās mēnešreizes, jo organisms bija neizpratnē. Ievērojot striktu diētu, nepietiek vielu, no kā veidot sievišķos hormonus, kas nepieciešami mēnešreižu normālai norisei. Lai hormoni tiktu ražoti ritmiski, tauku saturam ķermeņa masā jābūt ap 20 procentiem. Lai cik tas nebūtu dīvaini, estrogēns veidojas tauku vielmaiņas ceļā no holesterīna.

    Ļoti manāma pieņemšanās svarā vairāk raksturīga perimenopauzē, kad estrogēna samazināšanās veicina apetīti un veidojas tā dēvētā centrālā aptaukošanās. Svara pieaugums ietekmē menstruāciju ritmu caur hipofīzi.

    * PĀRMĒRĪGA FIZISKA SLODZE. Rēķinies, ka, arī pārāk bieži apmeklējot sporta zāli, mēnešreizes var nebūt. Anaeroba slodze, piemēram, maratona skriešana, prasa no organisma lielus resursus. Nevar no tā visu laiku smelt kā no akas un cerēt, ka olnīcas pret to neiebildīs.

    * STRESS. Ja pastāvīgi ciet no stresa, organismā izdalās adrenalīns un kortizols, kas sagādā tam lielu slodzi. Tad enerģija tiek sadalīta par labu sirdsdarbībai, elpošanai un centrālās nervu sistēmas darbībai, bet menstruācijas, kas nav nepieciešamas dzīvības uzturēšanai, tiek atstātas novārtā.

    * LAIKA ZONAS UN KLIMATA MAIŅA. Ja, piemēram, aizlidosi uz Kaliforniju, kur pulksteņa laiks no Latvijas atšķiras par 12 stundām un ir svelmaini karsts, organismam vajadzēs pielāgoties jaunajiem apstākļiem, un mēnešreizes var aizkavēties.

    * MEDIKAMENTI, piemēram, nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi un antidepresanti, kas ietekmē folikulstimulējošā hormona kontroles centru. Ja jālieto antidepresanti, cenšamies ar psihiatru vai ģimenes ārstu pielāgot optimālo devu un preparātu. Sievietei auglīgajā vecumā jāpievērš uzmanība prolaktīna līmenim, kas var paaugstināties arī, lietojot antidepresantus. Citkārt tā pārprodukcijas iemesls ir hipofīzes adenoma vai cits labdabīgs audzējs galvas smadzenēs. Arī antibiotiku lietošana var aizkavēt mēnešreizes, ko savām pacientēm īpaši bieži esmu novērojusi pēc gudrības zoba izraušanas. Cikla traucējumi mēdz rasties, lietojot vairogdziedzera hormonu aizstājmedikamentus, kamēr izdodas piemeklēt atbilstošu devu. Jārēķinās arī, ka avārijas kontracepcija pārceļ mēnešreizes par vienu vai diviem mēnešiem uz priekšu.

    * HIPOFĪZES DARBĪBAS TRAUCĒJUMI, kad izdalās par maz folikulstimulējošā hormona. Tas var notikt perimenopauzē, kad hipofīze kļūst slinkāka. Līdz ar mēnešreižu kavēšanos samazinās dzemde, izžūst gļotādas, jo izmaiņas notiek visā organismā. Tad nereti sakārtot ciklu palīdz hormonālās kontracepcijas līdzekļi.

    * POLICISTISKO OLNĪCU SINDROMS, kas ietver arī cukura un lipīdu vielmaiņas traucējumus, lieko svaru un zemu D vitamīna līmeni asinīs. Nav tiesa, ka visas sievietes ar PCOS ir apaļas, ar lieko apmatojumu un pumpām pieres, zoda un dekoltē zonā. Arī ļoti tievajām mēdz būt izteikts PCOS un mēnešreizes var nebūt pat veselu gadu. Bieži vien pacientes ar cikla traucējumiem sūdzas par smaguma sajūtu mazajā iegurnī, grūtībām aiztaisīt bikses un pieliekties, lai aizsietu kurpes, kā arī sāpīgiem intīmās tuvības brīžiem. PCOS gadījumā nereti, lai sakārtotu olnīcu darbību, palīdz arī paaugstināta asinsspiediena ārstēšana un cukura vielmaiņas stabilizēšana.

    * VAIROGDZIEDZERA DARBĪBAS IZMAIŅAS – hipertireoze vai hipotireoze arī ietekmē olnīcu funkciju, tās tiek kušinātas vai dzītas ar pātagu.  

    * PRIEKŠLAICĪGS OLNĪCU IZSĪKUMS. Tas ir vai nu ģenētiski noteikts, vai arī olnīcas ietekmē pārāk liels stresa hormona kortizola līmenis. Sievietei dedzinot sevi kā svecīti no abiem galiem, olnīcu izsīkums var iestāties jau jaunībā.

    3 veidi, kā sakārtot mēnešreizes

    1. Ja nav nopietnu endokrīnu vainu, ciklu iespējams stabilizēt, kursa veidā pāris mēnešus lietojot homeopātiskus dabiskas izcelsmes preparātus, piemēram, Remens, Menipace, Cycle balance, Prefemin vai citus. Parasti savām pacientēm iesaku naktssveces eļļu tīrā formā, ko var nopirkt ne tikai aptiekās, bet arī eko preču veikalos. Vislabāk to lietot no rīta tukšā dūšā. Labi palīdz arī salvijas un tējas koka eļļas.

    2. Bieži menstruālo ciklu jāsāk sakārtot ar uztura maiņu, lai organismam netrūktu tauku, taukskābju. Diemžēl grūti palīdzēt jaunām sievietēm ar anoreksiju, jo psihi ir grūti mainīt.

    3. Nereti mēnešreižu ritma atjaunošanai lieto hormonu medikamentus. Piemēram, bez tiem nevarēs iztikt, ja vaina meklējama galvas smadzenēs. Parasti tas ir īslaicīgs ārstēšanas kurss.  

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē