• Dakteres bites. Vai zini, kas ir apiterapija?

    Veselīgs dzīvesveids
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    29. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Tev droši vien mājās vienmēr ir burciņua medus – ne tikai saldumam, bet arī pret sāpošu kaklu vai piemetušos klepu. Taču vai zināji, ka ārstnieciski ir visi bišu produkti? Un alternatīvās medicīnas nozari, kas dziedināšanas procesā tos izmanto, sauc par apiterapiju. Rokrokā ar tradicionālo medicīnu tā spēj ne tikai uzlabot saslimušā stāvokli, bet dažādas kaites arī izārstēt.

    Apiterapija ir alternatīvās ārstēšanas metode, kad izmanto dažādus bišu produktus. Pie bišu ārstniecības speciālista jeb apiterapeita vēršas, lai ārstētu dažādas slimības, kā arī lai mazinātu akūtas un hroniskas sāpes. Šī terapija lieliski savienojama ar tradicionālās medicīnas ārstēšanas līdzekļiem, un tās viena otru papildina, palīdzot sasniegt vislabāko rezultātu.

    Apiterapija zināma jau tūkstošiem gadu – bijusi sastopama jau Senajā Ēģiptē un Ķīnā.

    Arī senie grieķi un romieši bišu produktus izmantoja medicīniskiem nolūkiem, piemēram, bišu indi locītavu artrīta sāpju ārstēšanai.

    Latvijā pirmās rakstiskās liecības par bišu produktiem ārstniecībā atrodamas jau 16.–17. gadsimtā. Tātad dažādās pasaules malās bites uzskatītas par noderīgām veselības uzlabošanai un saglabāšanai.

    Ko bites mums piedāvā?

    • Medus. Tā ir salda viela, ko bites gatavo no augu ziedu nektāra, kā arī no augu dzīvo daļu izsvīduma vai augu sūcējinsektu izdalījumiem, ko bites ievāc, pārveido, sajauc ar sava organisma sekrētiem un nogatavina šūnās.

    Medu lieto, lai ātri nodrošinātu smadzenēm barības vielas pēc intensīvas garīgas slodzes.

    Tāpat tas lieliski palīdz nomierināt satrauktu prātu. Medus nereti ir arī pirmā palīdzība bronhīta un citu elpceļu slimību gadījumos.

    • Propoliss. Tas sastāv lielākoties no sveķiem, kas savākti no lakstaugiem un kokiem, īpaši papelēm. Tāpat propolisā ir vasks, ēteriskās eļļas un ziedputekšņi.

    Tas ir dabisks antibakteriāls līdzeklis, plaši izmantots stomatoloģijā, lai dziedētu dažādas mutes dobuma gļotādas un smaganu vainas.

    Propoliss spirtā noder, lai piededzinātu čūliņas un brūcītes uz ādas. Lielās devās propoliss ir kancerogēns un var izraisīt onkoloģiskas slimības!

    • Ziedputekšņi un bišu maize. Bišu maize ir tie paši ziedputekšņi, tikai bišu pašu pārstrādāti – papildināti ar siekalām un šūnās nogatavināti, fermentēti.

    Ziedputekšņi ir no dabas savākts hormonu, vitamīnu, aminoskābju un citu vielu komplekss ar stimulējošu ietekmi. 

    Bišu maizi iesaka lietot hroniska hepatīta, prostatīta, adenomas, kolīta, hronisku aizcietējumu gadījumos, tā palīdz arī diabēta slimniekiem, samazina holesterīna daudzumu plazmā. Bišu maize satur samērā daudz kālija, magnija, dzelzs, joda, tādēļ ieteicama sirds un asinsvadu, hepatīta, aknu cirozes, anēmijas slimniekiem.

    Ziedputekšņi un bišu maize nav piemēroti pusaudžiem pubertātes laikā!

    • Bišu māšu peru pieniņš. Tas ir augstvērtīgs, ļoti koncentrēts bioloģiski aktīvs produkts, kas satur piecas reizes vairāk olbaltumvielu un ogļhidrātu, kā arī trīs reizes vairāk tauku nekā govs piens. Turklāt tā sastāvā ir daudz dažādu vitamīnu.

    Peru pieniņš ir pirmās izvēles bišu preparāts cilvēkiem pēc miokarda infarkta, jo uzlabo muskuļu, tai skaitā sirds muskuļa, apgādi ar barības vielām.

    Tas paaugstina imunitāti, tāpēc īpaši ieteicams cilvēkiem, kuri ir uzņēmīgi pret dažādām infekcijām vai kuru organisms ir novājināts pēc slimošanas.

    • Vasks. Svaigs vasks ir baltā krāsā, bet stropā, saskarē ar putekšņiem un propolisu, tas kļūst dzeltens. Medicīnā vasku izmanto aplikācijām pie perifēro nervu slimībām, ginekoloģijā, otolaringoloģijā, traumatoloģijā.
    • Bišu inde. Sieviešu kārtas bites izdala indi, kas cilvēka organismā var tikt ievadīta tieši dzēliena brīdī. Ir dažādas metodes, kā panākt, ka bite iedzeļ, taču savu dzeloni nezaudē un līdz ar to neaiziet bojā. Bišu indei ir plašas lietošanas iespējas neiroloģijā, ar to pamatā ārstē nervu, nervu saknīšu, locītavu, muskuļu un citus iekaisumus.

    Iegaumē!

    Bišu produkti ir alerģiski, tāpēc ārstnieciskos nolūkos lietojami saskaņā ar speciālista – apiterapeita – tieši tev individuāliem ieteikumiem. Pat ja šķiet – es taču šad tad iedzeru tēju ar medu, un viss labi –, lietojot bišu produktus kursa veidā regulāri, var rasties nevēlamas reakcijas. 

    Piemēram, medus pievienošana tējai, lai remdētu satraukumu, rada mazāku risku nekā bites dzēliens, lai mazinātu artrīta sāpes.

    Tāpēc nekādas pašdarbības! Un vēl – ja vien iespējams, izvēlies bioloģiskus produktus, kurus bites radījušas no tīriem augiem, ne no ķīmiski miglotiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē