• Citāda ārstēšana. Kas ir adaptogēni?

    Netradicionālā medicīna
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Rhodiola rosea jeb zeltsakne
    Foto: Wikimedia Commons
    Rhodiola rosea jeb zeltsakne
    Zinātnieki pagājušā gadsimta 50. gados sāka runāt par Senās Ķīnas un ājurvēdas medicīnas augiem, kas palīdz uzlabot organisma izturību, atrodoties veselībai nelabvēlīgos apstākļos. Noskaidrojam, kas tie par augiem un kā tos lietot.

    Lai gan adaptogēnu galvenais uzdevums ir stresa mazināšana, katram no tiem piemīt arī citas labās īpašības.

    • Ašvaganda. To dēvē par Indijas žeņšeņu, latīniskais nosaukums – Withania somnifera. Viens no vissvarīgākajiem ājurvēdas medicīnā izmantotajiem ārstniecības augiem. Papildus ašvagandas nomierinošajām īpašībām tā spēj uzlabot arī sirds veselību, muskuļu spēku, palēnināt vai pat novērst smadzeņu darbības traucējumus un apturēt atsevišķu vēža šūnu attīstību.

    Kā lietot? Pieejama gan pulvera, gan kapsulu, gan arī ekstrakta formā, pievieno tējai un citiem dzērieniem. Tiesa, lai gūtu maksimālo labumu, ašvagandu ieteicams lietot svaigu, taču Latvijā tas nav iespējams.

    • Ķīnas kordiceps (Cordyceps sinensis). Tā ir sēne, kas aug Ķīnas, Tibetas un Nepālas kalnienēs sūros klimatiskajos apstākļos. Tai piemīt spēja paātrināt skābekļa apriti organismā fizisko aktivitāšu laikā, palielināt spēku un mazināt nogurumu. Ķīnas kordiceps palīdz pazemināt holesterīna līmeni asinīs un mazināt iekaisumus, kā arī spēj palēnināt vispārēju organisma novecošanu. Tā kā šī sēne dabā ir visai reti sastopama, tā ir viena no dārgākajiem adaptogēniem.

    Kā lietot? Visērtāk iegādāties un lietot pulvera veidā, iejaucot smūtijos, tējā, kafijas dzērienos un pat zupā.

    • Žeņšeņs (Panax ginseng). Tam piedēvē spēju stiprināt imunitāti, paaugstināt enerģiju un uzlabot smadzeņu darbību, kā arī mazināt cukura līmeni asinīs un iekaisumus.

    Kā lietot? Vienkāršākais veids, kā iekļaut uzturā, ir, sarīvēt kaltētu žeņšeņa sakni un pievienot vienu ēdamkaroti šāda pulvera tējai vai kafijai. Var lietot arī kā garšvielu sāls vietā. Nepietiekamu medicīnisko pētījumu dēļ žeņšeņu neiesaka lietot bērniem, grūtniecēm un māmiņām, kas mazuļus baro ar krūti.

    • Tulsi jeb svētais baziliks (Tulsi). Tas tiek uzskatīts par ķermeņa, prāta un gara toniku, un no visiem adaptogēniem tam piemīt visplašākās izmantošanas iespējas. Svētā bazilika ziede palīdz pret bronhītu, kuņģa čūlu, savukārt lapu ekstrakts paātrina vielmaiņu, novērš miega traucējumus, aizmāršību un nespēku.

    Kā lietot? Tējas veidā, aplejot svētā bazilika lapas ar siltu ūdeni. Turklāt to var darīt kaut katru dienu un vairākas reizes dienā, jo tulsi nesatur kofeīnu. Tomēr, ja tulsi rūgtā un pikantā garša neiet pie sirds, to var lietot kā uztura bagātinātāju kapsulu formā.

    • Maka (Lepidium meyenii). Pasaulē jau vairākus gadus to dēvē par super food jeb superēdienu. Makas sakne ir rācenis – atgādina dzeltenu redīsu, ko jau apmēram 2600 gadu audzē Peru kalnos Dienvidamerikā. Makas sakni lietojuši inku karavīri, lai karaspēku padarītu spēcīgāku. Makai piemīt spēja mazināt nemieru un depresijas simptomus. Kā pierādījuši pētījumi, tās regulāra lietošana uzturā veicina muskuļu masas attīstību, palielina spēku un vairo enerģiju.

    Kā lietot? Makas sakne parasti nopērkama kaltēta, un to var saberzt un lietot kā pulveri. Pateicoties riekstainajai garšai, maku vislabāk pievienot smūtijiem, auzu pārslu putrai vai dažādiem saldumiem. Pieejama arī kapsulu un ekstrakta formā.

    • Rožainā rodiola jeb zeltsakne (Rhodiola rosea jeb Rhizoma Rhodiolae). Latvijā vispazīstamākais un vairāk pētītais adaptogēns. Uzlabo fiziskās un garīgās darbaspējas, mazina emocionālo nogurumu, paaugstina organisma spēju izturēt ekstremālus apstākļus, piemēram, pārkaršanu, salšanu, skābekļa trūkumu, emocionālo pārslodzi, uzlabo aizkuņģa dziedzera darbību, palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, pret anēmiju un kuņģa un aknu kaitēm. Ieteicams lietot pēc akūtām slimībām un hronisku slimību gadījumā, arī tad, ja ir pazemināts asinsspiediens.

      Kā lietot? Saknes ekstrakta formā.

    Svarīgi! Adaptogēnus neiesaka lietot, ja ir bezmiegs, augsts asinsspiediens, akūta infekcija, paaugstināta temperatūra.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē