Santa.lv
  • 19.10.2025
  • Veselīgie rutki! Lolita Neimane skaidro, kā tos pareizi sagatavot un kam labāk no rutkiem izvairīties

    Santa.lv
    Santa.lv
    Foto: Ilze Klapere
    Melnie rutki ir izslavēti kā veselīgas saknes un ne velti – 100 gramos rutku ir 29 miligrami C vitamīna, tāpēc rudens un ziemas sezonā tos ieteicams ik pa laikam apēst garšīgos salātos. Tomēr ne visiem rutki ir vēlami – lūk, diētas ārstes Lolitas Neimanes ieteikumi!

    Lolita Neimane pastāstīja, ka melnajā rutkā ir vielas, kas veicina žultspūšļa saraušanos: "Tas ir labi, ja žultspūslis ir hipotonisks, proti, pārāk vājš un atslābināts – rutks stimulēs žults izdali. Turklāt rutku salātiņus šādā gadījumā var droši aizdarīt ar nelielu krējuma daudzumu, jo hipotoniskajam žultspūslim mazliet tauciņu nāks par labu.

    Savukārt, ja žultspūslis ir hipertonisks, pārāk savilkts un nervozs, tad gan rutkus nevajag ēst. Tāpat arī, ja ir žultsakmeņi.

    Ja rutki garšo, bet vēders tos īsti labi nepanes, var pamēģināt daikonu – balto redīsu, kas būtībā ir līdzīgs rutkam un sarkanajiem redīsiem, tikai krietni maigāks.

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk