Karstā gaisa friteri par jaunumu virtuvē vairs nevar nosaukt, jo modernākajām saimniecēm tas kalpo jau vairāk nekā piecus gadus. Tomēr arvien dzirdami jautājumi: pirkt vai nepirkt? Sak, vai tiešām ir vērts Nekādas raķešu zinātnes šīs ierīces darbībā nav – friterī danco karsts gaiss, kas ļauj ēdienu pagatavot bez liekām taukvielām.
Būtībā tā ir kompakta cepeškrāsns – visu, ko ierasts gatavot tajā, var gatavot arī karstā gaisa friterī, turklāt krietni ātrāk un ekonomiskāk.
Vēl viens karstā gaisa fritera labums: to var ērti pārvadāt – ceļojumā vai uz vasarnīcu var nest līdzi savu cepeškrāsni gluži kā gliemezis māju! Ja vēlas, var izmantot fritera tālvadības iespēju – ieslēgt friteri telefona lietotnē. Starp citu, jaunāko modeļu karstā gaisa friteriem ir arī citi jauninājumi, piemēram, caurspīdīgs lodziņš, caur kuru var redzēt, cik laimīgi brūns jau ir produkts. Lai gan – nav jau nekādu problēmu izvilkt grozu un paskatīties. Gan tiem, kam friteris jau ir, gan tiem, kuri to vēl tikai gatavojas pirkt, vērts izpētīt visas tā papildfunkcijas. Visticamāk, lielākā daļa no tām tā arī netiks izmantota, tomēr vērts zināt, ka tavam friterim ir, piemēram, arī atkausēšanas un tvaicēšanas iespējas, tāpat var noderēt arī iespēja ēdienu uzturēt siltu.
Pareizais tilpums
Biežākais padoms karstā gaisa fritera izvēlē ir tā groza ietilpība – mazākie ir ar nepilnu divu litru, lielākie – sešu līdz astoņu litru tilpumā. Jaunums ir friteri ar diviem groziem, sasniedzot pat 10 litru ietilpību.
Parasti iesaka: cik cilvēku mājās, tik litru ietilpības friteri vajadzētu pirkt, starp drusku mazāko un drusku lielāko labāk izvēloties lielāko. Tomēr Kitija Egmane, kas šo ierīci lieto jau gadiem, uzskata: protams, jo lielāka saime, jo lielāku friteri vērts iegādāties, tomēr – nepārspīlējot. Jebkura virtuves ierīce aizņem vietu, un friterim to vajag gana lielu. Turklāt drošības apsvērumu dēļ to nedrīkst iespiest pārāk skopā šaurībā, savukārt cilāt no kāda skapīša iekšā ārā nebūs ērti.
Lielākai ģimenei tiešām vērts izvēlēties friteri, kurā var sacept ģimenei veselu vistu (4+ litri), bet diviem cilvēkiem pilnībā pietiks ar mazāku.
Papīra trauciņi vai silikona formas
Cepšanai karstā gaisa friterī var izmantot silikona traukus, cepampapīru vai no tā izgatavotus trauciņus fritera groza formā. Cepot šķidrākas konsistences ēdienu, piemēram, biezpiena sacepumu vai omleti, bez trauka nevarēs iztikt, bet var gadīties, ka papīra trauka maliņas karstā gaisa plūsmā noliecas pār ēdienu, un tas nesanāk tik kraukšķīgs, kā iecerēts.
Dažkārt saimnieces papīra vai silikona traukus friterī izmanto, lai grozu pēc tam būtu vieglāk izmazgāt, bet tam nu nevajadzētu būt lielai bēdai – grozu var likt trauku mazgājamajā mašīnā, bet arī ar rokām to var labi nomazgāt. Labāk to darīt, kamēr vēl silts. Bet cik forši papīra trauciņā ir cept zivis, pat mazus asarīšus! Liec ar ādu uz leju brālīgi blakus, apslaki ar eļļu, pamodini ar garšvielām un cep. Pēc tam papīru izmet, un, it kā nekas nebūtu bijis, viss tīrs!
Receptes karstā gaisa fritierī:
Kraukšķīgie makaroni
Šī recepte ieguvusi milzu popularitāti sociālajos tīklos. Izvāra makaronus, labāk lielākus – taurenīšus vai caurulītes ar tukšu vidu. Nokāš, padzesē, sajauc ar mazliet eļļas, garšvielām, Parmas sieru. Cep 180 grādos 12 minūtes, grozu ik pa brīdim sakratot, kamēr makaroni zeltaini un kraukšķīgi.
Kartupeļu daiviņas
Kartupeļus sagriež daiviņās, apmaisa ar olīveļļu, cep 180 grādos 25 minūtes. Ar daiviņām var droši bērt pilnu grozu, cepšanas laikā to divas trīs reizes izņem un sakrata, kartupeļus apkaisa ar garšvielām. Izdodas ideālas daiviņas – no ārpuses kraukšķīgas, iekšā mīkstas.
Čipsi
Ļoti plānas kartupeļu šķēlītes nosusina, apslaka ar eļļu, apkaisa ar garšvielām. Friterī vienā kārtā cep 180 grādos 12 minūtes vai vairāk, ik pa laikam sakratot. Var jau grozīt galvu, ka čipsi nav veselīgi, bet, cepot mājās, ir drošība, ka izvēlēti labi kartupeļi un pavisam maz sāls un eļļas.
Kotletes
Daudz ērtāk, nekā cepot uz pannas, jo nekas nekur nesprakst un nav jātīra, turklāt nav jālieto papildu taukvielas – pietiek ar tām, kas ir kotlešu masā. Ideāli izdodas arī kotletes burgeriem. 180 grādos apgrozot cep 15–20 minūtes.
Vistas krūtiņa
Vistas fileja, olīveļļa, citrona sula, ķiploks, paprika. Ja fileja liela, pārgriez uz pusēm, iemarinē ar eļļu, citrona sulu un garšvielām, cep 180 grādos 15 minūtes, cepšanas vidū apgriežot otrādi. Daudz olbaltumvielu, maz kaloriju!
Cepti puķkāposti
Puķkāposti, olīveļļa, garšvielas, Parmas siers. Puķkāpostus sadala rozetēs, apjauc ar olīveļļu, garšvielām un sieru, cep 200 grādos 15 minūtes, ik pēc dažām minūtēm apmaisot. Daudz šķiedrvielu, maz kaloriju!
Lasi izdevniecības «Žurnāls Santa» ✨ZELTA IZLASI✨












































































