Santa.lv
  • 28.05.2025
  • Ko labāk necept alumīnija folijā? Brīdina un skaidro ķīmiķis

    Santa.lv
    Santa.lv
    Foto: Jānis Kairis
    Pateicoties alumīnija folijas augstajai karstumizturībai (līdz pat 600 grādiem!), dažādus ēdienus tajā var cept gan krāsnī, gan grilēt uz restītēm. Taču ir daži produkti, kurus nevajadzētu likt folijā, brīdina ķīmiķis Ivars Kalviņš.

    Folija ir ērts palīgs virtuvē. Tā labi padodas tīšanai un aizlocīšanai, gatavojot krāsnī dažādas kūkas un sacepumus, ar foliju var pārklāt cepamo trauku, lai ēdiens neapdeg. Tajā var ietīt traukus vai pagatavotus produktus, lai tie ilgāk saglabātu siltumu vai aukstumu.

    Folijas virsmu klāj plāna kārtiņa alumīnija oksīda, kas alumīnijam neļauj reaģēt ar pārtiku.

    Jā, patiešām tā ir, ja vien produkti, kas tiek ietīti folijā, nav skābi vai sārmaini – to nedrīkst pieļaut, jo skābes (citroni, etiķis, vīns, marinādes u. c.) un sārmi (soda, cepamais pulveris u. c.) noārda folijas aizsargslānīti (sevišķi augstā temperatūrā), radot nevēlamus ūdenī šķīstošus atvasinājumus, dažādus sāļus.

    Ja cep lasi folijā, citronu atstāj pasniegšanai, nevis ar to pārslaki zivi pirms cepšanas!

    Alumīnija ietekme uz organismu nav līdz galam izpētīta – iespējams, tas var negatīvi ietekmēt vielmaiņas procesus un būt par cēloni dažādām neiroloģiskām kaitēm, tostarp Alcheimera slimībai.

    Vēl labi padomi:

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk