Santa.lv
  • Meklēt recepti

  • 13.11.2025
  • «Ēdiet svaigus un krāsnī ceptus» – Lolita Neimane atklāj, kurš dārzenis satur vairāk C vitamīna nekā citroni

    Ilze Klapere
    Foto: Jānis Kairis
    «Gribu ieteikt visiem – gan lieliem, gan maziem: ēdiet iespējami dažādas saknes, neapstājieties tikai pie kartupeļiem, burkāniem un kāpostiem! Kāļi, rāceņi, pētersīļa un selerijas saknes, rutki un kolrābji – tik liela dažādība, un to vajag izmantot, saka diētas ārste Lolita Neimane.
    Sarežģītība
    Zema
    Personas
    1 cepešpanna
    Izmaksas
    Lēti
    Kopējais laiks
    30m

    Tagad labāk kāļus, nevis tomātus

    «Viens no variantiem, kā ēst saknes iespējami daudzveidīgi, ir dažādi sautējumi, zupas, arī salāti. Vēl veselīgs pagatavošanas veids ir sakņu cepšana krāsnī (skatīt recepti zemāk!). Un, protams, jāēd arī svaigā veidā.

    Saknes nav dārgas, tās izmaksā lētāk nekā paprikas un cukīni, kam pašlaik pie mums nemaz nav sezona.

    Cilvēki pukst par gurķiem un tomātiem, ka tajos jau šajā laikā nekā nav, tikai kaut kāda ķīmija… Vai tad labāk nav pagaidīt īsto gurķu un tomātu sezonu, bet pašlaik pievērsties saknēm, kuras tik smukas rindojas gan tirgos, gan lielveikalos? Nupat vēl veikalā redzēju ļoti glītus kāļus, ne pāraugušus un izkurtējušus, bet mazus, tvirtus un sulīgus. Lieliski, liekam tik grozā! Arī pārējās saknes droši vajag ēst uz veselību, jo katrai ir kāds savs labums.

    No medicīniskā viedokļa vienīgi rutks ir tāds, kuru lietojot jāievēro zināma piesardzība.

    Rutks izteikti veicina žults sekrēciju, tāpēc cilvēkam, kuram ir žultsakmeņi, nevajag saēsties tīrus rutku salātus, labāk tos krietni papildināt ar burkāniem, āboliem, selerijas sakni.»

    Saknes citronu vietā? Jā!

    «Tiem, kuri nezina, ka labākais C vitamīna avots nebūt nav citroni, lūk, interesanta informācija: 100 gramos skābo citronu ir 50 miligrami C vitamīna, bet saldenajās pētersīļa saknītēs 41 miligrams, gandrīz tikpat daudz! Zināms, ka ieteicamā dienas deva cilvēkam ir 100 miligrami C vitamīna, tātad, apēdot 200 gramus pētersīļa saknes, tā gandrīz jau uzņemta!

    Rutkos ir 29 miligrami C vitamīna – tā kā šīs saknes parasti ēd tikai svaigas, nevis vāra vai cep, tad arī C vitamīns nenoārdās un līdz ar to rutki arī ir labs C vitamīna avots ziemā. Savukārt teju čempioni šajā un arī dažā citā ziņā ir kolrābji, kas cita starpā nemaz nav saknes, bet gan botāniski pareizi dēvējami par sakņu kakliņa paresninājumu.

    100 gramos kolrābju ir 63 miligrami C vitamīna! Pārliecinoši vairāk nekā citronos, turklāt kaloriju maz (24 kcal 100 gramos).

    Vēl kolrābjos ir daudz kālija, bet karotīna pat 10 reizes vairāk nekā pārējās šeit minētajās saknēs.

    RECEPTE: Krāsnī cepti dārzeņi

     

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk