• Jautājums speciālistam: Vai grūtniece var celt lielāko bērnu opā?

    Grūtniecība
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    12. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Ko darīt, ja lielākais bērns tomēr grib mammas rokās un opā? Cik lielus smagumus grūtniecības laikā drīkst cilāt? Uz topošās māmiņas jautājumu atbild IVETA BEIHMANE, vecmāte Liepājas reģionālajā slimnīcā.

    «Jebkurš ārsts un vecmāte grūtniecei ieteiks ierobežot smagumu celšanu, taču mēs visi zinām, kāda ir ikdiena, it īpaši, ja mājās jau ir viens vai vairāki bērniņi – nav iespējams nepacelt un nesamīļot savu bērnu.

    Nav noteikts, kāds konkrēti ir maksimālais pieļaujamais svars, ko grūtniece drīkstētu celt, jo tas atkarīgs no grūtniecības norises, sievietes pašsajūtas, bērna svara. Ja grūtniecība norit bez komplikācijām, tad nav aizliegts cilāt savu bērnu, taču sievietei noteikti jāseko līdz savai pašsajūtai, jāsajūt savs ķermenis. Ja pēc bērna cilāšanas rodas nogurums, velkoša vai smaguma sajūta vēderā, tad tajā dienā vairāk jāatpūšas un nevajadzētu celt nekādus smagumus.

    Ja parādās asiņošana, noteikti jāsazinās ar savu ārstu vai vecmāti vai jāzvana neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai!

    Galvenais ir pareiza bērna celšana – nedrīkst liekties uz priekšu taisnām kājām un celt bērnu no zemes vai iegriežoties uz sāniem. Pareiza celšanas poza ir ar saliektām kājām un taisnu muguru. Galvenais ir nepārspīlēt un nepārvērtēt savas spējas, piemēram, dodoties pastaigā ar bērnu, noteikti jāņem līdzi rati vai stumjamais ritenītis gadījumam, ja mazais nogurst un nevar vairs paiet.

    Cik ilgi grūtniece var cilāt bērnu? Kamēr nav nekādu negatīvu izmaiņu grūtniecības norisē un kamēr sieviete to fiziski var izdarīt. Ja, vēderam augot, tas kļūst apgrūtinoši, varbūt labāk var samīļoties ar bērniņu, ļaujot viņam iesēsties klēpī vai apguļoties viens otram blakus. Bērnu mammai klēpī var ielikt arī tētis vai cits pieaugušais, kas tajā brīdī ir blakus. Var piedomāt par citiem bērna samīļošanas un iepriecināšanas veidiem, kas ļaus mazajam justies īpašam, jo ir grūti izskaidrot, it īpaši mazākam bērniņam, kāpēc mamma nevar viņu paņemt opā.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē