• Mākslīgā intelekta «spēlītes» arhitektūrā

    Sabiedrība
    Mikus Pildiņš
    6. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: "Photoshop" (beta) versija ar MI integrāciju
    Mākslīgā intelekta rīki tiek demonizēti. Tie mums atņemšot darbu, atrofēs maņas, tie ir neprecīzi un sniedz viltus informāciju. Taču tā gluži nav. AI nevar aizstāt mūsu radošumu, spēju saprast un interpretēt klientu vajadzības, mūsu talantu radīt un realizēt unikālas un inovatīvas idejas, toties var mums palīdzēt šajos uzdevumos.

    Mans jaunais Google

    Meklētājprogrammas Google vietā izmantoju chat-GPT, kas pašlaik ir atpazīstamākais mākslīgā intelekta (MI) rīks. Jā, ik pa laikam izskan gadījumi, ka studenti šmaucas, veidojot studiju darbus, esejas u. c., ņemot talkā chat-GPT, taču personīgi es novērtēju, ka atšķirībā no Google tas dod precīzas norādes uz avotiem, kuros atrasta meklētā informācija. Veidojot bloga rakstus, bieži vien ir jāpavada vairākas dienas, konspektējot dažādus pētnieciskos darbus, bet ar šo rīku to var izdarīt pāris stundu laikā, revidējot tekstu jau pašā rīkā. Tāpat chat-GPT man palīdz meklēt informāciju par pētījumiem savas profesijas ietvaros. Un vēl šo rīku izmantoju, lai apkopotu informāciju, kuru ievācu, uzklausot klientu vajadzības – lai ātrāk analizētu viņu psiholoģisko portretu un piedāvātu atbilstošāko dizaina piedāvājumu. Pateicoties chat-GPT atjauninājumiem un biežajām novitātēm, man ir iespēja izmēģināt arī tā lietderību no citiem rakursiem, kā, piemēram, QR kodu ģenerēšanā, mājaslapu SEO analizēšanā, videosatura pārveidošanu tekstā vai datora programmu izstrādē. Iespējas, kā šīs funkcijas lietot, ierobežo tikai mūsu prāts.

    Vizualizēt iztēli

    Otrs rīks, ko izmantoju ikdienā, ir Midjourney (midjourney.com), kura galvenā funkcija ir ģenerēt attēlu pēc iepriekš ievadīta teksta. Būtībā tā ir iespēja vizualizēt savu iztēli, ja vien proti precīzi nodefinēt savas domas. Tiesa, Midjourney uzreiz neuzminēs lietotāja iztēli un nepasniegs vīziju tādā manierē, kā esi iztēlojies. Lai dotu nepārprotamus uzdevumus, MI valodas manieres var iemācīties daudzās vietnēs, bet personīgi esmu devis priekšroku bezmaksas mācību lapai learnprompting.org. Tātad kā strādā Midjourney? Sākotnēji tas sniedz četras ģenerētas vīziju variācijas, un es izvēlos, vai nu pārģenerēt tālākās četras vīzijas no viena piedāvātā attēla, tā turpinot, līdz pietuvojos vēlamajam rezultātam, vai arī – izveidojot katalogu, kurā ir līdz pat piecām man tīkamām vīzijām, kuras es apvienoju, un rīks ģenerē attēlu, balstoties uz visām piecām iepriekš radītajām vīzijām. Šo metodi var izmantot, veidojot dizaina noskaņu prezentācijas materiālus jeb moodboard, lai iegūtu konkrētāku vizuālo veidolu projekta konceptam. Šī rīka izmantošana interjera dizainā dod iespēju ātrāk nokļūt pie dizaina koncepta izveides, kas sniedz drošību gan klientam, gan dizaineram. Jāatzīst gan, ka arhitektūrā šis rīks ir precīzāks, jo tad vīzija jāveido no vienkāršākām formām, taču jau ir paziņots par drīzu jaunākās versijas izdošanu, kura nodrošinās augstākas kvalitātes vīziju ģenerācijas ar dziļāku izpratni par definēto uzdevumu.

    Vecais labais fotošops

    Patīkami iepriecinājusi Photoshop (beta) versija ar MI integrāciju. Tā izmantošana krasi neatšķiras no iepriekšējās versijas, taču šajā ir lauks, kurā ierakstīt tekstu, pēc kura programma veiks uzdevumu attēlā iezīmētajā vietā. Šo rīku izmantoju, lai strādātu ar konkrētu attēlu, pievienojot vai noņemot dažādus elementus vai efektus. Šajā versijā ir pieejami arī ļoti daudz citu MI rīku, kuri palīdz veikt minūtēm ilgas darbības automātiski un pāris sekundēs. Jā, iespējams, šī novitāte tuvākajā laikā satricinās darba tirgu tiem, kuri maizi pelna ar vienkāršiem Photoshop darbiem, kas galvenokārt saistīti ar bilžu koriģēšanu. Taču tas nenozīmē, ka tagad šī programma visiem liksies pašsaprotama – drīzāk tā ar katru atjauninājumu top parocīgāka tam speciālistam, kurš ar to strādā ikdienā.

    3D ģeneratori

    Dizainera darbā palīdz arī 3D programmu spraudņi jeb plugins, ko atpazīst pēc nosaukumiem Veras un Helix – tos piedāvā evolvelab.io. Spraudnis Veras ir vizualizāciju ģenerators, kas rada bildes, balstoties uz iepriekš sagatavotu 3D modeli, kurš ir izveidots tādās arhitektūras un modelēšanas programmās kā Sketchup, Revit un Rhino. Šī rīka uzdevums nav aizvietot 3D vizualizatora darbu, bet gan radīt vizuālo apjoma vīziju, kuru var apspriest ar klientu pirms ķeršanās klāt precīzai projekta vizualizēšanai. Turpretī Helix ir nedaudz tehniskāks rīks, kas vienkāršus 3D modeļus no Sketchup, AutoCAD vai Rhino spēj pārkonvertēt par Revit komponentēm. Tas nozīmē, ka lielai daļai vecā kaluma arhitektu un dizaineru nevajadzēs pilnībā pāriet uz BIM sistēmu, kas ir paredzēta starpprofesiju (arhitektu, būvinženieru, komunāltehnikas inženieru, elektroinženieru, ventilācijas inženieru, dizaineru u. c.) sadarbībai vienā ēkas modelī. 

    Tehnoloģijas

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē