• Cik bīstams ir pārkarsis mobilais telefons?

    Sabiedrība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    25. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Mobilajā telefonā skatījos filmu, un pēkšņi uz ekrāna izlēca paziņojums, ka telefons nekavējoties jāizslēdz, jo tas ir pārkarsis. Korpuss vēl ilgi bija pamatīgi uzsilis. Kāpēc tā notiek, un cik tas vispār ir bīstami?

    «Sakarst un pārkarst var gan podziņtelefons, gan viedtālrunis, un tas var radīt neatgriezeniskus bojājumus pašai ierīcei. Teorētiski – tas var arī aizdegties, bet tas notiek ārkārtīgi reti,» stāsta Tele2 tehniskā servisa vadītājs Gints Peičs. «Ja telefons ir uzkarsis, tad, runājot līdzībās, ar to notiek tas pats, kas ar cilvēku, kurš domā tik intensīvi, ka galva kūp. Šajā gadījumā kūp mikroshēmas, un tās tiešām var arī nodegt.» Iemesli, kāpēc telefons var pārkarst, ir vairāki. 

    Visbiežākais no tiem – tālrunis ir turēts vietā, kur tas pakļauts tiešiem saules stariem.  

    Taču tālrunis var uzkarst arī no iekšpuses, ja ir pārslogots centrālais procesors. Tas notiek tad, ja tiek darbinātas vairākas lietotnes vienlaikus. Jāatceras, ka procesors aktīvi strādā arī tad, ja kāda no lietotnēm tiek darbināta fonā un konkrētajā brīdī netiek aktīvi izmantota. Šī iemesla dēļ ieteicams pilnībā aizvērt visas lietotnes, kas attiecīgajā mirklī nav nepieciešamas. 

    Mobilie tālruņi mēdz uzkarst arī programmatūras atjaunināšanas laikā vai tūlīt pēc tam. Ja atjaunināšanas laikā ir kāda kļūda, kas jānovērš, tas īslaicīgi patērēs vēl vairāk enerģijas. Kad atjaunināšana ir pabeigta un ierīce restartēta, tālrunim vajadzētu sākt pamazām atdzist. Ja tā tomēr nenotiek, jāpārliecinās, vai tālrunim nav kāda cita problēma.

    Vienlaikus nevajadzētu izvairīties no regulāras programmatūru un lietotņu atjaunināšanas, jo tādējādi tiek novērstas un izlabotas programmatūras.

    Tālrunis var uzkarst arī uzlādes laikā. Ir normāli, ja tas nedaudz uzsilst, tomēr, ja tas strauji kļūst tik karsts, ka tālrunim pat grūti pieskarties, problēma, visticamāk, jāmeklē bojātā akumulatorā vai lādētāja vadā. Ja novēro šādu problēmu, nekavējoties jāpārtrauc tālruņa uzlāde.

    Savukārt videoklipu straumēšana, filmu skatīšanās Netflix un YouTube vai raidījumu skatīšanās tiešsaistē vairāku stundu garumā ir tikpat kaitīga mobilā tālruņa veiktspējai kā spēļu maratons. Jebkas, kas ilgstoši uztur ekrānu apgaismotu un pārmērīgi izmanto tālruņa grafisko procesoru, izraisīs ierīces uzkaršanu, tāpēc ir ļoti vēlams piedomāt, cik ilgi bez pārtraukuma tiek lietots tālrunis.

    Lai atdzesētu pārkarsušu tālruni, tas jānovieto ēnā un jānoņem vāciņš, ja tāds ir uzlikts, jo tas var kalpot kā siltuma izolators un papildus aizturēt siltumu. Tāpat arī nekavējoties jāaizver visas lietotnes un jāieslēdz lidmašīnas režīms, lai tādas opcijas kā GPS, Bluetooth un Wi-Fi netiktu darbinātas un tiktu saudzēts akumulators. Arī tālruņa izslēgšana var būt kā papildu opcija straujai akumulatora atdzesēšanai. Nekādā gadījumā tālruni nevajadzētu likt ledusskapī vai saldētavā, jo pēkšņas temperatūras izmaiņas var veicināt ekrāna plaisāšanu vai kondensāta veidošanos, kas tālruni neatgriezeniski sabojās.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē