Foto: Maiznieka Raimonda Biedrīša trīs receptes graudu cienītājiem

Lielais svētku cēliens ar cepešiem un kūkām ir noslēdzies, bet vai tāpēc cilvēkam nav jāēd? Ir gan, un katru dienu! Viens no ikdienas pamatproduktiem ir graudaugi, tāpēc viesojamies pie maiznieka RAIMONDA BIEDRĪŠA, kurš savā uzņēmumā Grauda spēks pilngraudu miltus maļ un maizi cep jau desmit gadus.
Ilze Klapere
Foto: Ieva Andersone

SAIMNIEKA dosjē

  • Pirms desmit gadiem jelgavnieks Raimonds Biedrītis nodibināja savu uzņēmumu Grauda spēks. Ideja radās tā, ka, meklējot veikalos pilngraudu miltus, nācās secināt, ka piedāvājums ir visai niecīgs. Jāmaļ milti pašam! Domāts – darīts, un Raimonds sāka malt dažādu malumu pilngraudu miltus, veidot spēcinošus putru maisījumus, cept maizi un vēlāk arī citus konditorejas jaukumus.
  • Sākumā veikals Grauda spēks atradās Rīgā, Lāčplēša ielā, taču nu jau vairākus gadus tas atrodas Jelgavā, Svētes ielā 9, un arī Raimonds ar draudzeni Lieni un meitām dzīvo Jelgavas pusē.
  • Maiznieks pats savās mājās vienmēr tur krājumos pilngraudu kviešu miltus, jo tie ir universāli – var gan maizīti izcept, gan putru izvārīt, gan pankūku mīklu pagatavot.

Kviesis ir visam pamats! No tā var pagatavot teju jebko – izcept maizi, pankūkas, visu ko.

«Cik mīklas savā dzīvē esi samīcījis?» Uz šādu jautājumu Raimonds teatrāli vērš skatienu griestos, izliekas, ka domā, un tad saka: «Nu… laikam jau tonnām, veselām tonnām! Sākumā, kad vēl nebija vajadzīgā aprīkojuma, vairāk strādāju ar rokām. Mīklas mīcīšana ir fizisks darbs, man jau ir tāda profesionālā kaite kā labā pleca sāpe! Taču tagad ikdienā ceptuvē gan lielāko mīcīšanas darbu paveic elektriskie mīcītāji – lielākais no tiem vienā reizē spēj samīcīt pat 100 kilogramus mīklas.»

Mājās gan mīklu Raimonds mīca pats un, vaicāts, kuri ir viņa mīļākie graudi un milti, nešauboties atbild, ka mājās vienmēr ir pilngraudu kviešu milti: «Kviesis ir visam pamats! No tā var pagatavot teju jebko – izcept maizi, pankūkas, visu ko. Jā, man garšo rudzu maize, bet to jau arī neēdīsi katru dienu, jo tomēr pasmaga. Tāpēc atkal un atkal atgriežos pie pilngraudu kviešu maizes. Cilvēki bieži vaicā, kādi pilngraudu milti veselīgāki – rupja vai smalka maluma? Atbilde ir dzīvesveidā! Ja esi korpulents biroja darbinieks, kam diena paiet, sēžot pie galda, izvēlies rupja maluma miltus, jo, tos pārstrādājot, organisms tērēs papildu kalorijas.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
3.49 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē