• Vai ar olu diētu var sabojāt vielmaiņu? 4 svarīgi jautājumi par diētām

    Svarīgi zināt
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Beauty Stock/Shutterstock.com
    Lielā svētku izēšanās aiz muguras, nu jau būsim ievilkušas elpu, lai… ar joni sāktu gatavoties siltajai sezonai. Tas nozīmē, ka klāt ir diētu laiks.

    Parasti par diētu sezonas sākumu uzskata pavasara pašus pirmos soļus. Taču mēs uzskatām – jā, ja ir lieki tauciņi, tievēt vajag, bet tas jādara maksimāli veselīgi. Tāpēc par svara zaudēšanu runājam jau šobrīd, lai tu varētu tikt vaļā no riepiņas lēnām, veselīgi un saudzīgi organismam, nevis pēdējā brīdī pa galvu pa kaklu ķeroties pie pirmās internetā atrastās diētas. 

    Lai būtu pavisam labi, lūk, atbildes uz četriem svarīgiem jautājumiem par diētām!

    Vai taisnība, ka badojoties var sabojāt aknas, nieres, sirdi un pat nomirt?

    Svarīgi, cik ilgi cilvēks neēd. Vienu dienu nedēļā iztikt bez ēdiena – tas veselībai nāks tikai par labu. Bet ir jādzer ūdens! Savukārt, ja cilvēks neēd vairākas dienas, sekas var būt dramatiskas, jo vienā brīdī, kad tauku rezerves izsīkušas, sāk šķelties muskuļos esošās olbaltumvielas. Līdz ar to pieaug slāpekļvielu (ketonvielu jeb acetonvielu) daudzums asinīs.

    Lai tās izvadītu, aknām un nierēm rodas papildu slodze.

    Var rasties arī problēmas ar žultsceļiem, veidoties žultsakmeņi. Ja šie iekšējie orgāni jau pirms tam nav bijuši veseli, problēmas var izvērsties nopietnas. Vēl asinīs mainās elektrolītu sastāvs, organismā sāk trūkt kālija, un tas var radīt sirdsdarbības traucējumus. Tad patiešām var būt arī letāls iznākums.

    Vai no olu diētas var rasties nieru mazspēja?

    Ja cilvēkam jau ir bijušas veselības problēmas, tās diētas laikā var saasināties. Jā, nieru mazspēju var veicināt ilgstoša pārmērīga olbaltumvielu uzņemšana, kā tas ir, ieturot olu diētu un citas diētas, kur pamatā jāpārtiek no olbaltumvielām.

    Regulāra, ilglaicīga olu ēšana arī var nelabvēlīgi ietekmēt asins lipīdu sastāvu.

    Taču nevar apgalvot, ka šīs vai citas problēmas radīsies visiem. Bet visiem jāņem vērā, ka neviena monodiēta (diēta, kad ēd tikai kaut ko vienu) nav laba!

    Ir diētas, ar kurām nedēļā var zaudēt pat 10 kilogramu. Vai tā nevar kaitēt veselībai?

    Ja pirmajā nedēļā, sākot kādu tievēšanas diētu, izdodas nomest 7 un vairāk kilogramus, lielākoties īstais iemesls ir tas, ka izdevies izvadīt lieko šķidrumu, kas uzkrājies organismā. Taču, ja straujais svara zudums nav uz šķidruma rēķina, tas nozīmē, ka cilvēks zaudē ne tikai tauku rezerves, bet arī muskuļu masu, un tad gan var ciest mugurkaula un locītavu veselība.

    Vai ar diētām var sabojāt vielmaiņu?

    Vielmaiņu nevar tik viegli ietekmēt, kaut ko uz pāris nedēļām pamainot savā ēdienkartē. Tā vairāk ir atkarīga no endokrīno dziedzeru – vairogdziedzera, hipofīzes, olnīcu, virsnieru dziedzera – darbības. Visu šo hormonālās sistēmas darbību ar kādu tievēšanas diētu izmainīt nav iespējams, tam vajadzīgi medikamenti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē