• Tonālais krēms – 5 svarīgi jautājumi un noderīgi knifiņi

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    6. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: RomarioIen/Shutterstock.com
    Labs tonālais krēms ir tavs visuzticamākais noslēpumu glabātājs. Neviens nezinās, ko tas slēpj, bet redzēs, cik veselīga un starojoša ir tava āda.  Bet kā izvēlēties pareizo? Atbild stiliste un grima meistare Una Bernatoviča.

    1. Kāpēc man to vajag? 

    «Sievietēm vienmēr saku, ka tonālais krēms ir pirmais produkts, ko vajadzētu iegādāties no dekoratīvās kosmētikas klāsta. Laba sejas izskata pamatā ir veselīga un gluda āda. Diez vai tā mums ir tik ideāla? Pat jaunām meitenēm mēdz būt problēmas.

    Tāpēc jebkurai var noderēt vieglas konsistences tonālais krēms jeb kā tagad saka – mitrinošs krēms ar toni.

    Tas ir sens mīts, ka tonālie krēmi nosprosto poras un āda neelpo. Mūsdienu jaunie krēmi satur vērtīgus komponentus, kas kopj un aizsargā ādu. Jebkura sieviete var atrast savam ādas tipam, ādas stāvoklim, vecumam un gaumei vispiemērotāko. Turklāt tonālie krēmi aizkavē ādas novecošanu, tāpēc es esmu par tonālo krēmu.»

    2. Kā atrast visvairāk piemēroto?

    «Vispirms ir jāsaprot, kas tieši ādai ir nepieciešams. Precizējot savas individuālās vajadzības, vieglāk nonākt pie īstā.

    • Ir svarīgi, vai krēmu lietosim ikdienā vai tas domāts tikai vakaram. Daudzas sievietes tonālo krēmu izvēlas tikai kādiem īpašiem pasākumiem. Dienā tonālais krēms varētu būt ļoti viegls, bet vakarā – mazliet blīvāks, vairāk sedzošs, ar izgaismojošām sastāvdaļām.
    • Noteikti jāņem vērā ādas tips (normāla, sausa vai taukaina āda) un ādas stāvoklis (jutīga vai problemātiska). Sausai ādai vajadzēs kaut ko vieglu un mitrinošu. Savukārt taukainai ādai piemērotāki ir krēmi ar matējošu efektu – parasti tie ir bez eļļām, lai nepadarītu ādu vēl spīdīgāku. Matējošais krēms absorbē liekos taukus un neļauj ādai spīdēt.  
    • Ja ir sarkanie vaigi, ko rada ādai tuvu stāvošie asinsvadi, neveselīgs, iedzeltens ādas tonis, izteiktas poras, nelīdzena āda, tad ieteicams meklēt krēmu, kas palīdz nomaskēt šā brīža ādas problēmas un izlīdzināt ādas toni. Ja ir manāmas novecošanas pazīmes, labākā izvēle ir krēms ar liftinga efektu.
    • Vajadzētu ņemt vērā arī gadalaiku, jo vasarā sievietes parasti vēlas kaut ko vieglāku ar mitrinošu iedarbību, bet ziemā tonālais varētu būt biezāks, ar vaskiem un eļļām, kas aizsargā seju no aukstuma un vēja. Vasarā var izmantot vienu tonālo krēmu, ziemā – citu.
    • Krēms ir jāpielāgo ādas tonim. Jāatzīst, ka veikalos ir niecīga izvēle ļoti gaišai ādai, pati nevaru atrast krēmu savai ādai. Vidējais tonis ir ar tādu kā bronzīgu, dzeltenīgu vai pat rozīgu efektu, tāpēc krēms ir diezgan rūpīgi jāizpēta un jāpārbauda uz savas ādas.»

    3. Kā pareizi testēt? 

    Toni vajag piemeklēt tikai sejai – uzziest krēmu žokļa daļā, pie kakla un papētīt, vai tas nerada kontrastu ar kaklu un dekoltē zonu. Vajadzētu paskatīties vēl pēc kāda brīža, kā tas izskatās, jo itin bieži tonālie krēmi nožūstot mēdz mainīt krāsu.

    Tas arī var sagādāt pārsteigumu – mājās uzliekot izskatās pavisam citādi un šķiet, ka veikalā bija cits tonis.

    Nevajadzētu testēt, ja uz ādas jau ir uzklāts kāds cits tonālais krēms, tas traucēs izvēlēties īsto toni.

    Itin bieži sievietēm, sevišķi gaišādainajām, gribas izvēlēties drusku tumšāku toni, lai viņas neizskatās tik bālas. Tā ir viena no lielākajām kļūdām, jo tā rodas maskas efekts. Ar tonālā krēma palīdzību nevajadzētu censties iegūt iedeguma toni, tam ir paredzēti citi līdzekļi.

    Uzklājot krēmu uz rokas, varam iepazīt tā konsistenci – vai tas ir šķidrs vai blīvs. Ir sievietes, kurām patīk klājošāki, blīvāki krēmi, kas uzreiz nomaskē sejas nepilnības un nav papildus jālieto speciālie korektori.

    Matējošo krēmu var likt gan biezākā kārtā, gan plānākā atkarībā no tā, kādu efektu vēlamies panākt – sedzošu vai caurspīdīgu.

    Ir sievietes, kurām vajag kaut ko ļoti vieglu, ļoti mitrinošu, gandrīz želejveidīgu, lai neveidotos bieza kārta. Vieglie fluīdi nenosedz problēmzonas, bet tie uztur ādas tonusu un piešķir tai svaigu mirdzumu, tāpēc tie ir piemēroti arī nobriedušai ādai. Ļoti daudz ir atkarīgs no sajūtām, tāpēc noteikti vajag pievērst uzmanību tonim un konsistencei.

    Ir vērts izlasīt krēma sastāvu. Dažkārt ļoti noderīgi ir SPF filtri, lai aizsargātu ādu no saules un UV starojuma. Varbūt ādai vairāk nepieciešami vitamīni vai liftinga efekts. Tieši tāpēc pašai jāsaprot, kāda ir sejas āda, kādas ir tās vajadzības.

    Izvēloties krēmu tikai pēc skaistas pudelītes vai cenas, var nošaut pavisam greizi.

    Man ir bijušas klientes, kas atnes kādus četras piecas pudelītes un sūdzas, ka neviens neder. Izpētot saturu, izrādās, ka izvēlētie krēmi ir domāti pavisam cita tipa ādai un citām vajadzībām. Tā arī parasti veidojas problēmas, kas rada nepatiku pret tonālajiem krēmiem.»

    4. Kā pareizi uzklāt?

    «Uzklāt var ļoti dažādi. Visbiežāk sievietes tonālo krēmu klāj ar pirkstiem. Tas ir labs variants – biezākie krēmi satur vaskus, kas rokās sasilst, un tad krēmu ir vieglāk uzklāt. Pašlaik populāri ir dažnedažādu formu sūklīši, kas pielāgojas sejas izliekumiem un ļauj piekļūtu tām vietām, kur ar pirkstiem tas nav ērti.

    Ļoti noderīgi lietošanai, ja ir gari nagi.

    Ir speciālas otas tonālo krēmu uzklāšanai. Populārākās ir plakanās otas, līdzīgas ēnu otām, tikai lielas, ar tādu kā mēles formu. Der arī apaļās, bet ar plakanu, tādu kā nošķeltu galiņu. Jo mīkstāka ota, jo vieglāk uzklāt tonālo krēmu. Apaļā ota ir ideāli piemērota, ja vajag uzklāt plānu kārtiņu, krēmu izlīdzināt, noņemt lieko daudzumu, lai nepaliek svītras.»

    5.  Kā sagatavot seju tonālā krēma uzklāšanai?

    «Tas ir viens no svarīgākajiem posmiem grima uzklāšanā. Reizi nedēļā ādu vajadzētu attīrīt ar pīlingu, kas noloba atmirušās raga kārtas šūnas un nogludina ādu. Ir svarīgi, lai āda būtu pēc iespējas līdzenāka, jo tad arī dekoratīvā kosmētika vieglāk klājas un arī labāk turas.

    Ideāli, ja savu reizi varam uzlikt sejas masku (pēc ādas vajadzībām mitrinošu, atjaunojošu vai liftinga). Ļoti vērtīgi, ja lietojam kādu intensīvi mitrinošu līdzekli, kas piesātina un pabaro ādu, jo tad tā kļūst gludāka un šķiet, ka izlīdzinās pat mazās krunciņas. Var uzklāt grima bāzi jeb praimeri.

    Sievietes, kuras ir to izmēģinājušas, lieto labprāt, jo ādas virskārta tūdaļ kļūst līdzenāka un gludāka.

    Bāze ir kā paladziņš sejai – kad to uzklāj, ir vieglāk klāt visu pārējo. Bāzes arī ir dažādas – mitrinošas, izlīdzinošas, matējošas, koriģējošas utt. Tās lieliski pilda savu darbu, tāpēc tonālais krēms klājas viegli un labi izskatās visas dienas garumā.

    Ikdienas rīta rituāls mums katrai ir savs. Ja āda jūtas labi ar dienas mitrinošo krēmu, ar to pietiek. Vien jāpagaida kādas 10 minūtes, lai krēms paspēj iesūkties ādā, un tikai tad klāj tonālo.

    Ja nenogaida, krēms nespēj izpildīt savu uzdevumu.

    Ja to sajaucam kopā ar tonālo krēmu, tad abi iesūcas ādā, tāpēc var būt, ka tonālais neuzklājas labi, var gadīties, ka tam ir kāda nesaderība ar dienas krēmu. Tāpēc vienmēr nogaidām, kamēr krēms ir iesūcies ādā un nav vairs redzams. To var pat nosusināt ar salvetīti, viegli piespiežot.»

    Noderīgi knifiņi…

    • Mazāk ir labāk! Ar pirkstiem, sūklīti vai otu uzklājam drusciņu tonālā krēma uz pieres, deguna spārniem, vaigiem un zoda. Tad to vieglītēm izklājam pa seju virzienā no centra, sākot no pieres un beidzot ar zodu. Pēc dažām minūtēm ar sausu salveti notušējam lieko, īpašu uzmanību pievēršot matu līnijai un kaklam, lai izlīdzinātu pāreju. Svarīgākais noteikums – nekādu līniju. Tonālajam līdzeklim jābūt neredzamam!
    • Sievietēm gados, kuras baidās, ka tonālais krēms vēl vairāk izcels krunciņas, ieteicams pievērst uzmanību tonālajiem krēmiem ar liftinga efektu. To sastāvā ir dažādi mitrinātāji, vitamīni, antioksidanti, optiski grumbiņu aizpildītāji, kas paredzēti tieši nobriedušai ādai un gādā par tās labsajūtu. Nevajadzētu lietot tos krēmus, kas paredzēti pavisam jaunām meitenēm. 
    • BB un CC krēmi arī pieder pie tonālo krēmu grupas. BB krēms ir mitrinošs krēms ar toni – kā balzams sejai. CC krēms pielāgojas sejas ādas tonim – tie ir dažādos toņos, pat zaļš un violets.

    CC krēms ar zaļgano toni ir kā glābējzvans sejai ar sarkanajiem vaigiem.

    Tas tūdaļ neitralizē apsārtumu, āda iegūst brūnu toni, turklāt papildus nav vajadzīgs korektors. Vienīgais mīnuss – nav īpaši lielas toņu izvēles, un gaišai ādai tas var būt par tumšu.

    • Ļoti labi ir izgaismojošie tonālie krēmi. Tie piešķir ādai dabiski veselīgo izskatu – sieviete izskatās tā, it kā tikko atgriezusies no atvaļinājuma. Diemžēl ar gadiem un sevišķi mūsu klimata apstākļos, kur esam pakļautas saulei, lietum, vējam un aukstumam, āda zaudē savu dabisko mirdzumu un kļūst pelēcīga. Ja to papildina nogurums un pārslodze, tad sejas āda ir pirmā, kas to sajūt. Tāpēc izgaismojošie krēmi ir pat ļoti ieteicami.
    • Ja tonālais krēms patīk, tad nevajag tam žēlot naudu. Reizēm šķiet, ka tonālais krēms ir daudz par dārgu, bet tas ir tā vērts. Tas ir kā mūsu otrā āda. Ja ir lietots labs tonālais krēms, neviens pat nepateiks, ka uz sejas kaut kas ir uzklāts. Visi redz skaistu, veselīgu ādu, kas patiesībā ir galvenais laba grima mērķis. 
    • Ja nevar izvēlēties īsto, ieteicams lūgt padomu konsultantiem, kas strādā lielajos kosmētikas veikalos pie dekoratīvās kosmētikas stendiem. Viņi ir apmācīti grima uzklāšanā un pārzina gan krēmu konsistenci, gan krāsu, gan sastāvu, gan to, kā tonālais krēms var reaģēt ar ierasto dienas krēmu.
    • Minerālpūderis ir ideāla alternatīva tām, kuras nelieto tonālo krēmu. Tas lieliski nomaskē sejas ādas nepilnības, izlīdzina ādas toni un piešķir tai vieglu starojumu. Minerālpūderi var nedaudz pievienot savam dienas krēmam. To samaisot, iegūst krēmu ar toni. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē