• Sausi mati! Kā tos ārstēt, kamēr guļam?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    14. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Shutterstock
    Shutterstock
    Kosmētikas ražotāji piedāvā speciālas nakts maskas un serumus matu un galvas ādas kopšanai pirms nakts miera. Vai tie palīdz? Meklējam atbildes.

    Konsultēja frizieris stilists Andris Kačanovskis (salons Riga Top Hair) un friziere, stiliste Indra Suhanova, matu kosmētikas Joico trenere (salons Safrizē).

    Kas notiek ar matiem naktī?

    Naktī, miega laikā, mūsu ķermenī norit šūnu atjaunošanās, kas gādā par enerģiju un skaistumu. Tas nodrošina arī jaunu matu veidošanos, augšanu, tomēr nekādi neietekmē jau izaugušo matu izskatu. «Lai kā mums šī ziņa nepatiktu,» stāsta triholoģe Jekaterina Pudova, «mati, kas atrodas virs ādas, ir nedzīvi un paši vairs atjaunoties nespēj. Matu īstā dzīve notiek galvas ādā 2–4 mm dziļumā, kur atrodas matu ražošanas rūpnīca, un tur valda savi iekšējās kārtības noteikumi. Šūnu dalīšanās notiek tikai matu folikulā, tāpēc, domājot par matiem nākotnē, ir ļoti svarīgi rūpēties par galvas ādas veselību un matu folikulu stāvokli.» Naktī galvas āda ir nodarbināta ar matu sakņu barošanu, lai stiprinātu matu šķiedras, tā sagatavojot matus ikdienas izaicinājumiem: vides piesārņojumam, agresīvām kopšanas metodēm ar veidošanas līdzekļiem utt.

    Diemžēl miegs nav labākais matu frizieris. Guļot mati var atpūsties no dienas stresa, ko sagādā to plivināšanās, ķemmēšana, pieskārieni, cepures, matu kosmētika utt., tomēr tie ir pakļauti arī nevēlamām ietekmēm: berzei pret gultas veļu, nakts svīšanai, sausumam utt. Virs ādas izaugušo matu struktūru laika gaitā katru dienu bojā visdažādākie faktori – vējš, gaisa temperatūra, mitrums, UVS, krāsošana, ilgviļņu veidošana utt. –, tāpēc labam matu izskatam ļoti svarīga ir regulāra kopšana. Ja tie ir sausi un trausli, lūst un kļūst aizvien plānāki, ieteicams pirms gulētiešanas ieviest īpašu matu kopšanas rituālu ar nakts masku vai serumu, kas nodrošina matu struktūras mitrināšanu un enerģijas atjaunošanu miega laikā.

    Nakts procedūra matiem: soli pa solim

    Atrodi piemērotāko! Jautā savam frizierim, kādu līdzekli nakts kopšanai izvēlēties, jo frizieris vislabāk pazīst tavus matus un spēj novērtēt to pašreizējo stāvokli un vajadzības. Ja ir problēmas ar galvas ādu, tā ir sausa, niez, lobās vai bažas sagādā pastiprināta matu izkrišana, ļoti noderīgs atbalsts ir līdzsvarojošs serums galvas ādai. Ja problēma ieilgst, noteikti konsultējies ar dermatologu vai trihologu – matu slimību speciālistu, lai pēc iespējas ātrāk atrastu un novērstu tās cēloni.

    Izlasi un ievēro pamācību! Katrs ražotājs norāda ieteicamo lietošanas shēmu. Tāpat kā lietojot zāles, ir jāizpēta, vai līdzeklis jālieto reizi nedēļā vai katru nakti, tas jāklāj sausos vai mitros matos u. tml. Tas ir svarīgi, jo nepareiza un nepiemērotas matu kosmētikas lietošana nesniedz cerēto rezultātu un var pat pasliktināt matu izskatu.

    Sagatavo matus! Izķemmē ar matu birsti – tas palīdz attīrīt matus un galvas ādu no atmirušajām šūnām, vides piesārņojuma un veidošanas līdzekļu atlikumiem. Ķemmējot maigi izmasē galvas ādu, lai veicinātu galvas ādas apasiņošanu un barības vielu piegādi matu folikuliem.

    Izmazgā! Dermatologi un trihologi iesaka matus pirms gulētiešanas un nakts produktu lietošanas vienmēr izmazgāt, lai atbrīvotos no dienā uzkrātajiem putekļiem, veidošanas līdzekļiem un tauku sebuma, kas no matiem var nokļūt uz spilvendrānas un tālāk uz sejas, nosprostojot poras. Dabiskais tauku sebums pārklāj matus ar vieglu kārtiņu, aizver to kutikulas, lai aizsargātu matus no ārējās ietekmes. Nemazgājot matus, nakts līdzekļa aktīvās vielas nespēj tikt cauri tauku kārtiņai, atvērt kutikulu un iesūkties matu struktūrā, tāpēc mazgāšana attīra matus un sagatavo tos vērtīgo vielu iedarbībai. Ļoti sausus matus var izskalot tikai ar siltu ūdeni bez šampūna, taukainiem matiem šis paņēmiens neder.

    Neej gulēt ar mitriem matiem! Izžūstot, kā pagadās, mati no rīta mēdz izskatīties saburzīti, vajag vairāk laika to sakopšanai ar fēnu vai lokšķērēm, kas bojā matus. Turklāt gulēšana ar mitriem matiem var veicināt matu lūšanu, izraisīt nevēlamas problēmas galvas ādā, piemēram, sēnīšu infekcijas attīstību, vai radīt nepatīkamu, pelējumam līdzīgu smaku.

    Ieklāj ar maigumu! Iezied nakts līdzekli plaukstās un tad vienmērīgi to ieglāsti matos – no vidus līdz pat matu galiem. Neberz matus, atslēgas vārds šai procedūrai ir maigums. Ja vien ražotājs nav norādījis citādi, nakts matu masku vai serumu neklāj uz matu saknēm. Ja līdzeklis ir paredzēts lietošanai tieši uz galvas ādas, lai veicinātu matu augšanu, lasi norādes, kā to lietot pareizi!

    Aizsargā! Lai pasargātu trauslus matus pret berzi, lūšanu un mehānisku izraušanu, ieteicams uz nakti lietot zīda vai satīna cepurīti. Tās malai jābūt gludai un platai, jo cieša gumija nospiež un berzē matu augšanas līniju, var veicināt matu atkāpšanos un lūšanu. Vienkāršāks variants – gulēt tikai uz zīda vai satīna spilvendrānas, tās ir gludas un palīdz saglabāt matu kvalitāti. Kokvilna labi uzsūc mitrumu, nakts laikā izsausinot matus un arī sejas ādu. Turklāt kokvilna un daži sintētiski materiāli mēdz savelties bumbuļos, kas burtiski izplēš matus. Lai pasargātu matus no mehāniskām traumām, nelieto spilvendrānas ar dekoratīviem izšuvumiem, mežģīņu cakām utt.

    Rīta rūpes. Lasi ražotāja norādes, vai matu maska/serums ir jāizmazgā no matiem vai to var atstāt matos.

    Atbalsti no iekšpuses! Atceries klasisko teicienu, ka skaistums nāk no iekšienes, tāpēc apzinīgi izvēlies līdzsvarotu uzturu, papildus var lietot matu augšanas veicināšanai paredzētus vitamīnu un minerālvielu kompleksus, kolagēnu un citus preparātus. Lieto pēc iespējas vairāk šķidruma.

    Mitrini gaisu! Ja patīk gulēt siltās telpās, vēdini telpas, apsver iespēju ieguldīt gaisa mitrinātājā, lai uzturētu telpās veselīgu klimatu, kas aizsargātu ādu un matus no pārmērīgas izsausēšanas.

     

    3 svarīgi jautājumi

    Vai uz nakti var lietot klasisko matu masku?

    Klasiskās matu maskas satur dažādas aktīvās vielas, kas palīdz barot, mitrināt un atjaunot novājinātus, bojātus un trauslus matus, uzlabot matos mitruma līmeni un uzturēt to spīdumu un elastību. Parasto masku turēšanas ilgums ir norādīts uz produkta etiķetes, atkarībā no ražotāja veidotās formulas tas var svārstīties no 5 līdz pat 30 minūtēm. Nakts maskas iedarbība ir paredzēta uz vairākām stundām, lai, ilgstoši mitrinot un barojot matu struktūru, atjaunotu to veselīgo izskatu. Nakts masku nevajadzētu pat mēģināt aizstāt ar klasisko matu masku, kas jātur tikai dažas minūtes, jo tās var saturēt pārāk spēcīgas eļļas, olbaltumvielas vai citas vielas, kas neļauj matiem elpot. Frizieri joko, ka nomirt no tā nevar, bet pārāk ilgi noturēta klasiskā maska var pārkaltēt vai pārbarot matus, piešķirt tiem nedzīvu vai saķepušu skatu un sekmēt lūšanu. Dažām maskām ir zems pH – skābuma – līmenis, kas, ilgstoši iedarbojoties, sniedz pilnīgi pretēju rezultātu – mati uzbriest, kļūst trauslāki un blāvāki. Matu maska ir jālieto tāpat kā zāles, ievērojot noteikto shēmu un devas.

    Ko satur nakts maskas?

    Nakts matu masku sastāvu var veidot visdažādākās sastāvdaļas, kas baro, stiprina, kondicionē, ​​atjauno un nogludina matus. Nav vienotas formulas, tās var saturēt dabiskos sviestus un eļļas, piemēram, šī, kokosriekstu, avokado, argāna, rozmarīna u. c. Arī kviešu, zīda un citu augu proteīnus, aminoskābes, aļģu ekstraktus un citas no jūras vai okeāna iegūtas sastāvdaļas, vērtīgu ārstniecības augu ekstraktus un kolagēnu, kas rūpējas par matu elastību un skaistumu. Tās ir piemērotas ķīmiski un termiski bojātiem, sausiem un trausliem matiem, padarot tos elastīgus, mīkstus un paklausīgus. Vienmēr, sākot lietot jaunu nakts kopšanas līdzekli matiem, noteikti nākamajā rītā novērtē rezultātu, vai mati jūtas labi.

    Vai uz nakti var likt matos mājas maskas?

    Gan frizieri, gan trihologi pret paštaisītajām matu maskām no pārtikas produktiem izturas gaužām skeptiski. Ne visas sastāvdaļas ir piemērotas lietošanai ilgstoši un uz nakti, dažas var padarīt matus smagus, sausus un saķepušus, tāpēc pat nevajadzētu sākt eksperimentēt. Piemēram, ļoti populāra mājas matu masku sastāvdaļa ir ola. Tā satur daudz olbaltumvielu, kas spēcina matus, bet, lietota maskā uz nakti, tā var padarīt matus smagnējus, lūstošus, piešķirt tiem sliktu aromātu un radīt ideālu vidi baktēriju attīstībai. Triholoģe Jekaterina Pudova iesaka olu labāk izvārīt un apēst, nevis ziest matos, tādējādi no tās esot vairāk labuma. Uz nakti noteikti matos nevajadzētu lietot augļu etiķi, arī klasiskās pārtikas eļļas, kas spēj izsausināt matus kā pakulas.

    Mūsu izvēle!

    ORIBE Hair Alchemy Resilience Fortifying Treatment Serum matu stiprināšanai naktī. Uzlabo mata izturību un elastību, novērš to lūšanu un izkrišanu, mitrina. Ātri uzsūcas.
    175 m 68,99 €, Douglas

    JOICO Defy Damage Sleepover līdzeklis matu stiprināšanai nakts laikā. Baro sausus matus, stiprina to struktūru, padara mīkstākus, mirdzošākus, gludākus un veselīgākus, vienlaikus samazinot šķelto galu daudzumu. Aizsargā pret vides piesārņojumu.
    100 ml 32,90 €, Riga Top Hair

    ALTERNA Caviar Restructuring Leave-in Overnight Hair Serum intensīvi atjaunojoša nakts matu maska cīņai ar matu novecošanas pazīmēm. Caviar Bond Enforcing tehnoloģija aizver ķīmiski un fiziski bojātas matu virsmas šķiedras, no iekšpuses un ārpuses atjauno to dabisko stāvokli, mazina matu lūšanu un galu šķelšanos. Ātri iesūcas. 
    100 ml 53,99 €, Douglas

    AMIKA Dream Routine Overnight Mask – mitrinoša nakts matu maska ar hialuronskābi un kokos­riekstu ūdeni. Uztur mitrumu un baro matus. No rīta nav jāizskalo. Laba smalkiem matiem.
    100 ml 36 €, loveamika.com

    KÉRASTASE Nutritive 8h Magic Night Serum – zīdains nakts serums sausiem matiem ar augu izcelsmes proteīniem un niacinamīdu. Padara matus mīkstus, smaržīgus un mirdzošus.
    90 ml 52 €, salonos

    Vairāk par matu kopšanu naktī lasi žurnāla Pērle februāra – marta numurā!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē