• Ko nedrīkst darīt pirtī?

    Labsajūta
    Santa.lv
    Santa.lv
    31. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mr. Tempter/Shutterstock.com
    Biežāk pieļautās kļūdas, kas var atstāt lielākas vai mazākas sekas vai vismaz pabojāt atpūtu un garastāvokli.
    1. Domāt tikai par to, ka pirti vajag traki karstu. Patiesībā laba pirts var būt arī 60 grādos. Pirts ir jāpielāgo pirtī gājējiem – vienam gribas karstāku, citam vēsāku. Un karstums obligāti jāsabalansē ar mitrumu, neaizmirstot par skābekli.
    2. Neuzņemt pietiekami daudz šķidruma, jo pirtī kļūst biezas asinis. Jādzer nevis burbuļūdeņi vai alkohols, bet silts ūdens un tējas, turklāt vairāk, nekā ierasts ikdienā, – vismaz 30 ml šķidruma uz katru ķermeņa kilogramu. Protams, ja ir normāla sirds un nieru veselība.
    3. Liet uz akmeņiem ēterisko eļļu. Nekādā gadījumā nevajadzētu to darīt, pat ne atjaucot ēteriskās eļļas ar ūdeni! Tās var izdalīt kaitīgas vielas. Labāk aromatizēšanai izmantot dzīvos augus – patur tos siltā ūdenī, kuru izmanto akmeņu apslacīšanai. Bet vislabāk uz akmeņiem liet tīru, karstu ūdeni.
    4. Pārmērcēt slotiņas. Ieliekot tās karstā ūdenī un pārāk ilgi noturot, sanāks tēja un slapja lupatiņa. Jāmērcē siltā ūdenī, raugoties, lai augu lapas joprojām ir spraigas un no slotiņas viss labums nenonāk ūdenī.
    5. Neuzlikt pirts cepuri. Vispiemērotākā ir blīvi filcēta dabīgās vilnas mice, lai pasargātu galvu un matus no karstuma. Tai jābūt pietiekami biezai un ar tik garām malām, lai tās aizsegtu arī acis, kas ļoti cieš no karstuma.
    6. Aizmirst pirtī par drošību. Ir jāapzinās savs veselības stāvoklis un tam jāpielāgo gan procedūras, gan temperatūra. Principā pirtī var doties arī cilvēki ar smagām slimībām, piemēram, onkoloģiju, taču noteikti ne terapijas laikā. Tā kā procedūrās ir iesaistīti dažādi augi, svarīgi zināt, vai nav kāda alerģija.

    Zini! Pirts procedūras vajag pielāgot arī vecumam, piemēram, nelikt vecīšiem kāpelēt uz un no lāvas. Tāpat svarīgi zināt, ka atsevišķu augu tējas nedrīkst dzert sievietes, kas ir bērna gaidībās. Un pirts aptieciņā vienmēr jābūt arī kaut kam, kas palīdz pret apdegumiem, jo tādi diemžēl laiku pa laikam gadās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē