• Kāpēc izkrīt skropstas?

    Padomi
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    3. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Serg Zastavkin/Shutterstock.com
    Skropstas paredzētas ne tikai skaistumam, to galvenais uzdevums ir aizsargāt acis, tāpēc jāgādā, lai tās labi aug un ilgi turas. Konsultē dermatoloģe, kosmetoloģe, triholoģe Sandra Vizule un kosmētiķe Rebeka Andersone.

    Svarīgākas nekā mati

    Par skropstām jārūpējas vairāk nekā par matiem, jo to izkrišanu pamanām daudz ātrāk. Uz galvas vidēji ir 100–150 tūkstoši matu, bet skropstu ir daudz mazāk: uz augšējā plakstiņa – ap 150 skropstiņu, uz apakšējā – ap 80. Kad skropstas izkrīt, to vietā izaug jaunas.

    Par pāris skropstu izkrišanu satraukties nav vērts, tomēr, ja tās kļūst ļoti plānas, īsas vai to zudums kļūst uzkrītošs, vajadzētu izsvērt skropstu izkrišanas iemeslus un tūdaļ sākt intensīvu kopšanas kūri.

    Katra skropstu matiņa augšanas un dzīves ilgums ir īss (3–4 mēneši), tāpēc jārēķinās, ka skropstu atjaunošanai vajadzēs vismaz divus trīs mēnešus. Toties regulāras rūpes parasti attaisnojas – manāmu uzlabojumu var vērot jau pēc mēneša.

    Skropstu zuduma galvenie iemesli

    • Skropstu matiņi, tāpat kā mati, ir pakļauti gan organisma veselības stāvoklim, gan vides faktoru iedarbībai, ko būtiski ietekmē mūsu dzīvesveids, ikdienas izvēles un ieradumi.
    • Pēc 40 gadu vecuma hormonu svārstību ietekmē organismā visi vielmaiņas procesi palēninās, tāpēc arī skropstu matiņu ataugšana norit lēnāk. Skropstu izkrišanu var ietekmēt endokrīnās sistēmas traucējumi, acu plakstiņu slimības, iekaisīgas acu kaites, skropstu ērcītes, arī spēcīgu medikamentu lietošana, kas dažkārt spēj izraisīt pat skropstu pilnīgu zudumu. Svarīga nozīme ir ģenētikai, tāpēc ir vērts papētīt fotogrāfijās, kādas skropstas bijušas mammai un vecmāmiņai.
    • Skropstu izkrišanā mēdz būt vainojamas alerģiskas reakcijas, ko var izraisīt individuāli nepiemērota kosmētika. Arī pārāk bieža skropstu ķīmiskā krāsošana novājina to struktūru un agresīvi ietekmē matiņu saknītes.
    • Būtisku kaitējumu skropstām nodara uz nakti atstāta vai nepietiekami labi notīrīta dekoratīvā kosmētika. Kad tuša ir izžuvusi un sausa, skropstas zaudē elastību un saskarē ar spilvenu var tikt bojātas vai vienkārši nolūzt. Turklāt ūdensnoturīgā tuša satur specifiskas ķīmiskās vielas, kas sausina skropstas vairāk nekā parastā. 
    • Skropstas negatīvi ietekmē peldēšana baseinos ar hlorētu/koagulētu ūdeni. Arī peldes spēcīgā sālsūdenī grauj skropstu matiņu struktūru, īpaši komplektā ar sauli, tāpēc daudzas sievietes sūdzas par skropstu piepešu zudumu pēc atpūtas siltajās zemēs.
    • Stingras diētas, olbaltumvielu un dažu citu vielmaiņai svarīgu vielu trūkums arī skropstas padara tievākas, plānākas un kavē to atjaunošanos.

    Meklē palīdzību!

    Ja šķiet, ka skropstu izkrišana notiek dramatiski, konsultējies ar ģimenes ārstu, kosmetologu, dermatologu vai trihologu. Varbūt ir jāveic asins analīzes, lai pārbaudītu veselības stāvokli, iespējams, skropstu zudumu rada vitamīnu, minerālvielu vai citu vielu trūkums organismā. Bojātos skropstu matiņus atveseļot nevar, jo virs ādas esošajā stiebrā nav asinsvadu un nenotiek šūnu dalīšanās. Ir pacietīgi jāgaida, kamēr bojāto vietā izaugs jauni un veseli, tomēr mēs varam paātrināt jaunu skropstu augšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē