• Kā tikt pie apjomīgām lūpām, nekļūstot par «pīļknābi»

    Skaistumkopšana
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    19. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock.com
    Ar injekciju palīdzību filigrāni atjaunot lūpu zudušo apjomu, esot drošai, ka šis fakts paliks zināms tikai tev un dermatologam. Konsultē dermatoloģe Olga Leitāne.

    Ar gadiem sejas āda kļūst plānāka, zemādas tauku slānītis samazinās, kaulu blīvums sarūk, notiek izmaiņas arī žokļa novietojumā, tādēļ mutes zona vairs neizskatās tik tvirta kā agrāk – uzrodas jaunas grumbiņas, kaktiņi noslīd, bet lūpas saplok kā gaisu izlaidis balons. Taču risinājums ir!

    Negribu pīles lūpas!

    Šķiet, šobrīd lūpu palielināšanas injekcijas ir ne tikai visvairāk pieprasītā, bet arī visbiežāk apspriestā hialuronskābes filleru procedūra estētiskajā medicīnā – lūpu izskatu maina gan pavisam jaunas meitenes, gan dāmas labākajos gados. Var teikt, tā kļuvusi par savdabīgu trendu.

    Diemžēl gadījumi, kad ar pildvielas daudzumu krietni pāršauts pār strīpu, radījuši nepatiesus pieņēmumus un pat bailes no procedūras.

    «Tam, kāpēc, izdzirdot par lūpu injekcijām, daudzi iedomājas pīļu lūpas, ir tikai viens iemesls – uz ielas un sociālajos tīklos pamanām ļoti pārspīlētus vai neveiksmīgus rezultātus, bet, kad injekcijas veiktas akurāti, lūpu izskatu pieņemam kā dabas dotumu,» atgādina dermatoloģe Olga Leitāne. «Anti age vecumā runājam nevis par lūpu palielināšanu, bet gan lūpu zudušā apjoma atjaunošanu – ar hialuronskābes pildvielu tiek aizpildīts novecošanas dēļ radies audu zudums. Taču mutes zonas atjaunināšana neaprobežojas tikai ar lūpu piepildīšanu vien. Ar fillera palīdzību tiek pacelti arī noslīdējuši mutes kaktiņi, piepildītas grumbiņas un iekritumi, kas rada tumšas ēnas.

    Noskumuši mutes kaktiņi un šauras lūpas sejas izteiksmi dara dusmīgu vai noskumušu.

    Piemēram, bērni, skatoties multfilmu, varoņus ar šaurām lūpām intuitīvi uztver kā sliktos. Tāpēc var teikt, ka lūpu apjoma atjaunošanai ir ne tikai estētiska, bet arī psiholoģiska nozīme,» norāda Olga Leitāne. «Padarot mutes zonu pilnīgāku, pufīgāku, sieviete izskatīsies pozitīvāka un laipnāka.»

    Vienīgā pildviela – fillers

    Pasaulē galvenā tendence lūpu korekcijā ir veidot maksimāli dabiskajam pietuvinātu efektu. «Nevis redzami palielināt, bet maigi pielabot, lai efekts būtu nevis katram pretimnācējam pamanāmas lūpas, bet viegls french touch – franču pieskāriens, par kura esamību zina tikai ārsts un pacients,» skaidro Olga Leitāne.

    Tiesa, sekojot lūpu palielināšanas modes vilnim, tiek ieviestas arvien jaunas metodes, taču ārsti aicina vērtēt, kas ir reāli ārstējoša procedūra un kur sākas mārketings.

    «Lūpas šodien piedāvā palielināt gan ar dažādām aparātu metodēm, gan mezodiegiem un botulīna toksīnu, taču vienīgā viela, ar kuru var piepildīt vai palielināt, joprojām ir hialuronskābes fillers. Atkarībā no pildvielas blīvuma var radīt dažādus efektus – no lūpu zonas dziļas mitrināšanas līdz pat izteiksmīgam apjomam.» Botulīna toksīna jeb, kā tās tagad dēvē, neiroproteīna injekcijas lūpu zonā darbojas kā muskuļu aktivitātes samazinātājs. To ievadot, piemēram, virs augšlūpas, šajā zonā palēninās limfas attece, kas faktiski rada šķidruma uzkrāšanos – augšlūpa var kļūt mazliet pufīgāka. Tā kā lūpu zonā drīkst injicēt ļoti mazas neiroproteīna devas, salīdzinājumā ar filleru metodi efekts būs daudz īsāks.

    Cik daudz injicēt?

    «Bailes no procedūras lielā mērā saistītas ar to, ka lūpās tiks ievadīts pārāk daudz pildvielas. Tad lūpas kļūst nedabiski lielas, zaudē kustīgumu, izvirzās uz priekšu. Taču jāzina, ka vieta, kur filleru lūpās iespējams injicēt, patiesībā ir ļoti šaura, turklāt, jo mazākas lūpas, jo mazāk pildvielas iespējams ievadīt,» skaidro dermatoloģe.

    Klasiskais viens mililitrs jau ir pietiekami liels tilpums, ko šaurās, mazās lūpās ar vienu piegājienu nemaz nav iespējams ievadīt.

    «Ja mērķis ir lūpu palielināšana, parasti sāk ar 0,5 ml un lūpu apjomu vairo pakāpeniski, veicot vairākas procedūras ar pusgada intervālu. Ja sieviete ir apmierināta ar sākotnējo rezultātu, procedūru atkārto pēc gada, kad fillera efekts ir zudis. No dabas šaurām lūpām parasti izvēlas maigāku, elastīgāku materiālu, tā efekts arī būs mazāk noturīgs. Korekti veiktas procedūras gadījumā lūpas iegūs papildu pufīgumu, taču saglabās kustīgumu un mīkstumu. Jāpiebilst, ka šobrīd ļoti aktuāla ir tā sauktā plakanā lūpu injekcijas tehnika – lūpas kļūst pilnīgākas, taču, lūkojoties no sāniem, neveido tramplīnu un nav izvirzītas uz priekšu. Šajā tehnikā izmanto mīkstāku, elastīgāku pildvielu.»

    Menopauzei ir nozīme

    Skaistuma etalons joprojām ir vienāda lieluma lūpas, tāpēc, ja augšlūpa no dabas ir šaurāka, tajā ievada vairāk pildvielas. Liela nozīme ir arī žokļa anatomijai: kad augšžoklis skatās uz priekšu, speciālists koriģēs apakšējo lūpu, bet, ja ir izvirzīts apakšžoklis, – augšlūpu. Olga Leitāne atgādina, ka šajā vecumā jādraudzējas ar ortodontu, jo mutes izskatu ļoti ietekmē žokļa un zobu stāvoklis.

    Tāpat nepieciešama ginekologa un endokrinologa konsultācija.

    «Ļoti būtiska ir tā sauktā pro age profilakse – tas, kā esam sagatavojušies menopauzei. Tā kā liels estrogēna receptoru skaits atrodas uz sejas, hormonu līmenis organismā nosaka to, kā menopauzes laikā āda atbildēs uz dažādām skaistuma manipulācijām. Hormonu līmenim organismā strauji krītot, var novērot, ka procedūras, kas derējušas agrāk, vairs nesniedz gaidīto efektu. Tādēļ uzskatu, ka hormonaizstājterapija sievietei ne tikai ļauj saglabāt emocionālo, fizisko un seksuālo aktivitāti, bet arī paildzina ādas jaunību. Ļoti būtiski ir uzņemt pietiekami daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu.

    Pateicoties šķiedrvielām, organismā uzsūcas un sintezējas vitamīni, bet olbaltumvielas jeb aminoskābes palīdz radīt kolagēna un elastīna šķiedras, kas veido ādas karkasu.

    Ja to līmenis organismā būs pietiekams, novecošana nebūs tik pamanāma un jebkura kosmētiskā stimulācija sniegs labu atbildes reakciju.» Tādēļ daktere atgādina – salātlapu diētas šajā vecumā ir sliktākais, ko savai ādai var nodarīt.

    Efekts ir atgriezenisks

    Fillera pildviela dabiski izzūd no organisma apmēram viena gada laikā, taču psiholoģisku drošību pacientēm var sniegt fakts, ka korekti, ar sertificētu preparātu veikta lūpu apjoma palielināšana ir atgriezeniska, – pastāv iespēja ievadīto preparātu izšķīdināt.

    To dara ar hialuronidāzi – fermentu, kas, injicēts ādā, sašķeļ hialuronskābi.

    Tomēr speciālisti norāda, ka šis preparāts radīts, lai izvairītos no iespējamām komplikācijām, turklāt ir diezgan alerģisks, tādēļ to lieto tikai tad, kad korekcija ir būtiski nepieciešama.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē